Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou kameru pro 13 let chlapce

Od: wydra® odpovědí: 14 změna:

Chtela bych pro 13 leteho chlapce, ktereho film zajima, chodi zatim jen na nejaky krouzek, nejakou kameru. Nechci vyhodit penize ale take nechci koupit nejaky nesmysl. V kamerach se vubec nevyznam. Za kazdou radu budu rada.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Musíte trochu upřesnit - hlavní bude cenový strop. Pak typ videa, které bude točit. Je rozdíl točit nějakou novelu a outdoorové aktivity...

doplněno 01.03.19 17:56:

Z toho Vašeho doplnění nikdo radost mít nebude...

Zapomeňte na nový kus. Můžete zkusit bazary, ale tam je zase riziko nutného dokoupení např. baterie nebo poškození některých funkcí...

sbazar.cz/...

Ale spíš bych se pobavil s vedoucím toho kroužku, jestli to má smysl podporovat a jestli náhodou v okolí nezná někoho, kdo si mění hobby kameru za lepší...

doplněno 01.03.19 21:54:

toto dělali kluci z naší školy - syn a spol... - jako nějaký krátký video na téma. Věk odpovídá.

Záleží tedy, jak a co chce člověk natáčet - pro tento kousek použili podobnou kameru, jako je uvedený panasonic.

youtu.be/...

hodnocení

ANO, rada nad zlato, diky! Zkusim se k vedoucimu nejak dopracovat. Ja to tusila, ze tu bude vic dobrych rad! Dekuji vsem!

jofa*
hodnocení

2x

megapixel.cz/... Pro začátek stačí. Přikoupit externí mikrofón a videostativ. Pořídit dobrý videoeditor do pc a pro zábavu nadlouho vystaráno. Časem koupit slider.

hodnocení

2x

Pro takovýho kluka dost drahej "špás" kamera za 10 tisíc. Pokud jde o kroužek, začal bych spíš s nějakou malou levnější outdorkou kolem 2000,-Kč. Už i s těmito se dají "dělat" pěkný a kvalitní videa, dokonce ve 4K. A jsou malé, lehké a mechanicky i manipulačně odolné. Ono ho to možná brzo omrzí (častý případ, bude puberta;)) a kamera za 10 táců skončí pak někde v šupleti.

Případně možno, pro začátek, zkusit i videa na trochu lepším smartphonu. I těmito se dají dělat (za dobrého osvětlení) pěkná videa.

jofa*

bohumil: Tazatelka píše, že nechce koupit nějaký nesmysl.

Pokud chlapce zajímá film, tak nemůže mít nějakej snímač obrázků, tak než nějaké 4K nesmysly potřebuje taky pracovat s takovou věcí, jako je hloubka ostrosti například, což je záležitost nastavování clony.. A to oudoorová kamera rozhodně nesplňuje.

Doplnění: Pusť si nějaký film a sleduj celky, polocelky a detaily záběrů a všimni si u nich rozdílné práce s hloubkou ostrosti. Normálně to při sledování děje nevnímáš, ale bez toho by byl celý snímek příšerný...

hodnocení

Tesi me vase diskuze, asi bych mela upresnit. Zatim se s kamerou a strihanim jen seznamuje v ramci skolniho krouzku, nejakou kameru do ruky detem pujcuji. Myslela jsem ze bych mu nejakou levnejsi koupila. Poznam, jestli ho to bude bavit i mimo krouzek. Mozna je to opravdu jeste brzo, mozna, kdyz bude mit vlastni, bude se tomu trochu venovat.

10tis opravdu nedam. Ty 2 tis bych dala, ale neni to uplny shit? Urcite me vase nazory zajimají. Vsechny! A dekuji.

Za dva tisíce to JE shit. Zbytečná investice, můžete použít k natáčení mobil a vyjde to nastejno.

jofa*

vydra: Tak se pozeptejte vedoucího kroužku s čím je seznamuje, co mají za kamery a jak na tom hoch ve skutečnosti se zájmem je. Jestli natáčejí videa mobilem nebo kamerkama na helmě.

Rozdíly v názorech se budou opravdu hodně lišit. Já se nevěnuji "filmu" ale pouze archivním videím domácího charakteru. A to již čtyřicet let. Začínal jsem kdysi s osmičkami kamerami (Admira a Quartz). A po roce 2010 jsem všechny tyto filmy nechal zdigitalizovat a mám je už s možností promítání jak na NB, tak i na smartTV.

Pak, po příchodu analogových VHS kamer a pak už i digitálních kamer na pásky, případně na disky, v devadesátých letech, v poměrně vyšších cenových relacích, na nejž jsem "neměl", tak jsem je používal většinou pouze zapůjčené. Ale po roce 2000, kdy už byla zase možnost koupě levnějších, jsem se k natáčení videí opět vrátil. Zejména i vzhledem k tomu, že jejich obsluha a možnosti jak práce s nimi, tak i úprava natočených dokumentů je podtatně jednodušší, než bývaly klasické filmové kamery a pak původní velké a těžké kamery na VHS pásky.

A rovněž všechny analogová videa na VHS a SVHS jsem "zgraboval" do digitálu a je je možno opět promítat na NB nebo TV.

Takže zkušeností mám celkem dost. Pochopitelně, kamera s možností transfokace, seřizování osvitu a podobných doplňků má svoje pro, ale i proti. Osobně jsem toho názoru, že úroveň natočených videí a zpracování je dnes zvýhodněna a umožněna velmi velkými možnostmi softwairových úprav v aplikacích pro "stříhání", kde, s ohledem na digitální zpracování, jsou dnes možnosti obrovské. To už pak záleží hlavně na kreativitě tvůrce a času, který tomuto věnuje.

V dnešní době, "na stará kolena" jsem si nakonec pořídil, před dvěma lety, vzhledem k minimálním nárokům na nutnost údržby, možnosti poškození, snadné přenášení (v pouzdře na opasku), možnosti využití (i točení pod vodou a pod.) a jednoduchosti obsluhy, outdorovou kamerku VEGA 4K a pro mé účely (pdotýkám archivních rodinných videí) absolutní spokojenost. A "natáčím" s ní i různá vystoupení svých vnoučat při různých koncertech, jichž se zůčastňují a i divadelních představení jejich dramatických kroužků. Pokud možno, používám stativ, ale mnoho i "z ruky" a docela výsledky jsou, alespoň dle ostatních, docela dobré.

Co se týče ještě technického vybavení kamery, poměrně důležitá je spíše stabilizace, pokud se používá natáčení "z ruky". V současné době existují typy digitální elektronická stabilizace, která už bývá rovněž poměrně dobrá a i u těch malých kamerek, případně pak už digitálně mechanická, na bázi gyroskopů, která je sice velmi dobrá, pouze zatím stále ještě poměrně drahá.

A opět se vracím i k těm mobilům-smartphonům, vybavených kvalitnější kamerou. I ten občas používám, vzhledem k tomu, že jej mám vždy po ruce (spíše v kapse) a pokud jde o záběry ve venkovní prostředí, vzhledem k jejich "světelnosti" objektivu i tato videa nebývají nijak špatná.

Toliko z mých zkušeností. Nejde vždy pouze o maximální "technické" (a pak zejména i drahé) vybavení, ale spíše o vybavení optimální a přístup a kreativitu tvůrce.

jofa*

No jo video a video je rozdíl. Video kde je detail zaostřen a přeostřujete na vzdálenější objekty, kvalitní zvuk kde musíte mít externí mikrofón ... a možnost manualního nastavení... Pokud tohle nechce nebo nepotřebuje u videa mít, potom opravdu stačí jen ten mobil.

Bohumile... Natáčení rodinných videí či besídek s dětmi nejsou FILM, o kterém je tu řeč (mám na mysli film z kreativního hlediska, nikoli stopáží). To se jinak dá opravdu natáčet na mobil. Pokud neakceptujete skutečnost, že několikavteřinový záběr obsahuje přípravu a realizaci desítek minut až hodiny, tak se můžeme bavit na úrovni videotočičů.

Vámi zmiňovaná transfokace je ve videu to poslední, co by mělo obsahovat.

Tahle kravina zabere asi dvacet minut až půl hodiny a pět záběrů, s nastavením zrcadlovky a sliderem a jeho sestavením, kompozice záběru a podobné nesmysly...

youtu.be/...

No, vdyť to říkám, že se na to budou naše názory hodně lišit. *smich* Nejspíš bude opravdu nejlepší se poradit s tím vedoucím toho kroužku, jak někteří radí. Hodně záleží na úrovni , požadavcích a možnostech. Ale i se skromnějšími prostředky se dají "dělat" pěkná videa (a možná i filmy). Není vždy vše v nejnovějším, nejlepším a nejdražším technickém vybavení. Zdůrazňuji že je podstatně důležitější kreativita a nápady tvůrce a i "scénáristický a režisérský" přístup. A nakonec i sestřih natočeného materiálu. Ale to už je zase o něčem jiném.

A co se týče dnešních "outdorek", nejsou to jednoznačně žádný shit. To je vyložený nesmysl.

Ale asi tato diskuse tazatelce moc nepomůže, spíše ji uvede ještě více do dalších pochybností.*zmateny*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]