Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jdou koupi Al dráty?

Od: vrunel odpovědí: 10 změna:
Zdravím, potřebuju ve starým rozvaděči v bytovce propojit nové jističe na přívodu, přívod je v hliníku, tak bych chtěl koupit k propojení jističů taky stejný al drát stejného průřezu asi je to 10ka nebo 16ka
Půjde běžně koupit?
Díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

3x

1/ Hliníkové dráty už nekoupíte.

2/ Dráty se vzájemně vůbec nedotýkají, spojují se přes svorkovnice (věnečky, čokolády, waga). Tak proč hliník? Měď je pro dráty ve všech směrech lepší materiál.

hodnocení

2x

Podívejte na různé možnosti př/...(nejen jističů); musíte vybírat podle výrobce a typu jističe...dále jestli jsou jednofázové, třifázové... a zhruba ceny

vrunel
hodnocení

Přívod je 1 fázový v hliníku do prvního jističe v bytě a já potřebuju z toho jističe do dalších 3 jističů udělat propojku. Měď použít nemůžu protože v prvním jističi by byl drát v hliníku a druhý v mědi.

Vám se tedy jedná jen o propojení třech jističů na vstupu do jističů?

Viděl jsem hodně zapojení, i kdy byl míchán drát Al s Cu, ale nikdy neviděl problém. Já bych tam dal normální propojovací jednofázovou lištu, nebo silná drát Cu. Můžete se pak 1x za rok dívat, co to dělá. Nevím jaká máte jistit, kde je umístění drátu ke šroubku. Drát Al strčíte napravo, drát Cu strčíte nalevo v otvoru jističe a dráty se nedotknou. Nebo mi řekněte, Al drát se v jističi dotýká čeho? Šroubku, který je z jakého matroše, a plech v jističi do kterého je upevněn drát se šroubkem je z jakého matroše?

Já jsem pro Cu 4(6)mm

Pokud se dráty nespojí v jedné svorce, tak použití mědi nevadí. Vždy se najde nějaký způsob, jak se třeba pomocí jiného propojení přímému spojení AL a CU vyhnout. Když to nejde jinak, tak lze použít Cupal.

Ještě bych dodal, že Cupal, lze koupit i v jiném tvaru, než jen podložky.

hodnocení

0x

Taký kúsok Al zoženiete v kovošrote, a tak hrubý sa ešte používa v prípojkach k domu v 4-žilovom prevedení.

jabraka*
hodnocení

0x

Problém při spojení dvou různých kovů nastane pouze ve vlhku.Tam může dojít k elektrokorozi.V zuchu žádný problém nevznikne.

JABRAKA

K vytvoření el.článku stačí i vzdušná vlhkost a nedokonalý spoj. A je zaděláno na problém.

vrunel
hodnocení

Aha a kolik stojí ta propojovací lišta?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]