Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čí je přívodní kabel do domu?

Od: zuno odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, přímo od sloupu (není tam žádná poj.skříňka) vede k nám do štítu domu přívodní kabel a dále do poj.skříně která je
na domě.
Komu patří tento kabel a poj.skříňka? Dík

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Milane troufám si tvrdit, že ve spoustě (většině?) případů nebudete mít pravdu. Přípojka je toho kdo uhradil náklady na její zřízení. Kolik lidí si nechává předělat přípojku, pokud to není nutné např. při rekonstrukci.

...

Pokud mají kabel od sloupu na barák "od nepaměti"tak téměř jistě bude vlastníka sítě (Čez, Eon). A nejspíš i včetně pojistkové skříně s pojistkama. viz bod 8 níže. A taky podle této Metodické pr/...

Veškerá zařízení počínající v přípojkové skříní a sloužící buď pro účely přímé spotřeby a konečného využití elektřiny (to je odběrné elektrické zařízení odběratele)... jsou přívodní vedení za přípojkovou skříní směrem k odběrateli, například hlavní domovní vedení (HDV). Toto přívodní vedení začíná odbočením od jistících prvků nebo přípojnic v přípojkové skříni a jeho součástí jsou i upevňovací šrouby nebo svorky, jakéhokoliv provedení (v přípojkové, nebo hlavní domovní kabelové skříni). Toto přívodní vedení (například HDV) je součástí elektrického zařízení nemovitosti, nikoliv přípojky.

Takže moje je to až od šroubů za hlavníma pojistkama směrem k mým "hodinám"

...

Zákon č. 458/2000/...

§ 45

Elektrická přípojka

(2) Elektrickou přípojku nízkého napětí zřizuje na své náklady

a) v zastavěném území podle zvláštního právního předpisu 4d) provozovatel distribuční soustavy,

b) mimo zastavěné území podle zvláštního právního předpisu 4d), je-li její délka do 50 m včetně, provozovatel

distribuční soustavy,

c) mimo zastavěné území podle zvláštního právního předpisu 4d), je-li její délka nad 50 m, žadatel o připojení.

(3) Ostatní elektrické přípojky zřizuje na své náklady žadatel o připojení.

(4) Vlastníkem přípojky je ten, kdo uhradil náklady na její zřízení.

(5) Vlastník elektrické přípojky je povinen zajistit její provoz, údržbu a opravy tak, aby se nestala příčinou ohrožení života a zdraví osob či poškození majetku.

(6) Provozovatel distribuční soustavy je povinen za úplatu elektrickou přípojku provozovat, udržovat a opravovat, pokud o to její vlastník písemně požádá.

(8) Elektrická přípojka nízkého napětí slouží k připojení jedné nemovitosti; na základě souhlasu vlastníka přípojky a provozovatele distribuční soustavy lze připojit i více nemovitostí. Elektrická přípojka nízkého napětí končí u venkovního vedení hlavní domovní pojistkovou skříní, u kabelového vedení hlavní domovní kabelovou skříní. Tyto skříně jsou součástí přípojky. Hlavní domovní pojistková skříň, popřípadě hlavní domovní kabelová skříň se umísťuje na objektu zákazníka nebo na hranici jeho nemovitosti.

(12) Společné domovní elektrické instalace v domech sloužící pro připojení více zákazníků z jedné elektrické přípojky nejsou součástí elektrické přípojky. Společná domovní elektrická instalace je součástí nemovitosti.

Pepr, máte pravdu. Žil jsem v přesvědčení, že všechny přípojky k domu jsou vlastníkem nemovitosti či pozemku. Trošku se to lámalo v roce 2002, kde se to měnilo. Musím si to opravit v paměti.

Omlouvám se za špatné rady.

h0042*
hodnocení

2x

Z vlastní zkušenosti... Od sloupu na konzolu domu,pak ještě pod fasádou k HDS skříni,ve které jsou hlavní pojistky - Tohle celé patří ČEZu,od HDS skříně dál do domu,je to vaše.Od sloupu se mi zdály kabely slabé - byly hliníkové,HDSka byla ještě dřevěná,tak jsem si to musel vyběhat a pak to ČEZ celé (kabel od sloupu,až k HDS,vč. HDS) vyměnil,na vlastní náklady.Zbytek,už jsem si musel financovat sám.

hodnocení

1x

Dobrý den, toto patří distributorovi elektriky. Ta pojistková skříň, předpokládám, že tam jsou jen tři pojistky (šroubovací staré nebo nožové), je také jeho. Obecně nic, co je "před měřením", nemůže patřit Vám. Výjimkou je pouze to, že elektroměrový rozvaděč je Váš, elektroměr distributora, propojení HPS a elměrrozvaděče též distributora, ale na to jste se neptal, není-liž pravda.

hodnocení

0x

Jako vždy, Čez Distribuje vlastní hlavní rozvod, od sloupu ke sloupu a odbočky, přesněji přípojky k domu jsou ve Vašem vlastnictví. Jako u vody a plynu. Jen měřící zařízení je dodavatele.

jofa*

ČEZ dával kabely do země včetně skříně na pozemku (věcné břemeno) a podle mne až do rozvodné skříně po hlavní jistič, včetně měrících přístrojů je vše ČEZu.

Jofa, správně píšete, že "podle Vás" a že dával kabely do země.

Tazatel se ale ptá na něco jiného, čí je přípojka. To je rozdíl. Páč když je vedení na sloupě a čez to předělává, třeba do země, vymění vše, až k hlavnímu rozvaděči s elektroměrem. To uhradí Čez v rámci modernizace. Pokud ale budete chtít novou přípojku, tak tu si zaplatíte od sloupu až k rozvaděči. A bude Vaše.

Mě taky dali sloup na pozemek, aby dostali kabel k sousedovi. Břemeno nemám, jen jsem dostal jednorázové odškodnění. Taky dali kabel až k rozvaděči, nic jsem neplatil, jen bedýnku pro elektroměr. Ale přípojka je moje.

jako s plynem i vodou..

26.02.19 01:08

.

h0042*

milancukrar® - s tím kdo,co vlastní se mýlíte.

ladko
hodnocení

0x

Přívodní kabel, připojený na stožáru venkovního sekundárního rozvodu NN (nízké napětí), přivedený na štít objektu, zavěšený vzduchem, zakotveným ve štítu budovy a ukončeným v pojistkové skříni, patří výhradně společnosti (firmě), která Vám dodává elektřinu do objektu. To znamená, že kdyby se kabel poškodil, například pádem stromu, nebo zkratem vodičů v kabelu. Jeho výměnu musí provést provozující společnost na své náklady. Tolik k uvedenému dotazu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]