Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měření ampér

Od: veny odpovědí: 4 změna:

zdravím , poradíte někdo jak se starým ručičkovým ampérmetrem změřit ampéry? Když děrky napravo jsou do 500mlA . Stupnice je do 25 V-A. Pokud kolík do děrky na - a druhý do děrky 500mlA stupnice nestačí. Znamená to tedy ,že je měřák jen do 500mlA? Nebo když dám kolík do dírky 2,5V a druhý nechám v 500mlA ,tak to půjde změřit? Když to tak udělám tak potom už stupnice stačí ,problém je ,že zase nevím jak to podle ní přepočítat. Ten měřák je hrozně starý, a návod už nikde není. Mám zdroj na něm píšou 500mlA max. Ale když dám kolík do - a druhý do děrky 500mlA stupnice evidentně nestačí. Když jí dám do 2,5V stupnice stačí,ale nevím jak to přepočítat ,když dám kolík do 10V ručička klesne,ale ať ty naměřené hodnoty násobím nebo dělím jak chci ,společné pravidlo pro ty děrky nenajdu. Hodnota Ampér je prostě jiná. A ještě jedna teoretická věc. Když mám transformátor na magnetickém obvodu do O budou na něm tři cívky ,stejné cívky, do jedné pustím 10v ,proč nemají ty zbylé dvě také deset Voltů, když je magnetický obvod kruhový a teče tedy všude stejně. Z toho železa se přeci stane magnet všude stějně silný ,takže pokud nepřesáhnu vzdálenost na kterou je magnetická síla cívky schopná pohnout elektrony ,tak může být ten kruh dostatečně velký pro další cívky ,proč tedy z desti Voltů neduělám 20? Já vím je to asi blbá otázka. Díky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

Uf. Neznič ten měřák! Evidentně to pro tebe není.

Bylo by dobré uvést název (výrobce) a typ měřáku. Nevím, jak vypadá stupnice. Ale když použiješ rozsah 500 mA, tak plná výchylka znamená 500 mA, poloviční výchylka 250 mA apod. Pokud je tam napsané jen jedno číslování 0-25, tak při rozsahu 500 mA číslo 5 na stupnici znamená 100 mA (přepočet je: 500 / 25 * 5).

Trošičku teorie. Proud je napětí dělené odporem. Když připojíš na napěťový zdroj jen ampérmetr (má velmi malý odpor), prakticky ten zdroj zkratuješ, což nedělá dobře ani zdroji, ani (a to především) ampérmetru, protože obvykle překročíš (často mnohonásobně) jeho rozsah. Údaj max 500 mA na zdroji znamená, že by se měl zdroj provozovat tak, aby se z něj odebíralo nejvýše 500 mA, ne, že víc neumí. Umí, ale je přetížen a už třeba nedokáže dodat nastavené napětí, Proudové omezení mívají jen laboratorní zdroje.

Měření napětí: při rozsahu 2,5 V hodnotu odečtenou ze stupnice jen vyděl 10 (plný rozsah je 2,5 V, stupnice ukazuje 25). Při rozsahu 10 V plná výchylka znamená 10 V, číslo 10 na stupnici tedy znamená 4 V.

hodnocení

0x

Je to na dlouhé vysvětlování, pokud nemáš elektro vzdělání, což evidentně nemáš, tak se na to vykašli. Záleží jestli lze měřákem měřit střídavou složku, nebo stejnosměrnou, na nastaveném maximálním napětí, na proudu, který je schopen měřák změřit a na způsobu připojení. Na měření proudu se dnes běžně používá klešťový ampérmetr.

veny
hodnocení

Děkuji tohle všechno vím. Já jen nevím jak kolíkovat ten měřák na měření nad 500mlA. Pokud mám kolík v 500mlA tak nevím kam dát ten druhý. Protože v děrkách vedle označených mínus, 2,5V 10V 50V 500V a 1000V .Ten přepočet těch Ampár nesedí. V děrce mínus mi to ukazuje konec stupnice, v děrce 2,5V mi to ukazuje po přepočtu 250Mla , ale v děrce 10V už to ukazuje po přepočtu stejnou hodnotou 2,5Ampéry .A jelikož na zdroji je 500Mla , předpokládám že když spotřebičem je cívka na trafu ,že to budou spíš ty 2,5 Ampéry. Jenže pak dám kolík do 50V a už to zase ukazuje něco jiného. Ty naměřené hodnoty nemají mezi sebou žádný vztah.

nikdo*

Pošlete fotku toho měřáku. Celý ten váš popis je trochu zmatený.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]