Nejste přihlášen/a.
Ahoj, včera jsem dodělal 12V zdroj, všechno funguje, na výstupu je 12V, ale problém je, že se mi přehřívá (nebo velmi zahřívá) stabilizátor, nevíte co s tím?
Stabilizátor je poněkud nevhodný.
Důležité je vědět, jaké je napětí před stabilizátorem a jaký je odebíraný proud, pak se dá jednoduše spočítat, jaký výkon se vám zbytečně pálí na stabilizátoru do tepla. To je ten důvod, proč topí.
Dnes se dají koupit z číny za pár korun DC-DC měniče, které pracují na jiném principu a mají mnohem vyšší účinnost.
Sám jsem si stavěl regulovatelný zdroj 1-19V 0-5A, k napájení jsem využil starší adaptér od notebooku a samotný "modul"s displeji ukazujícími napětí a proud stál kolem stovky. Na to jsem jen přidělal externí potenciometry na nastavení, udělal vývody na "banánky"a dal to do krabičky. I s krabičkou mě to vyšlo ani ne na tři stovky (zdroj od notebooku už jsem měl nepotřebný doma)
Jako základ jsem použil konkrétně tohle ebay.com/...
Hřeje za provozu když z něj odebíráte proud? Potom buď jak píše mikihans, nebo lépe chladit.
Pokud se hřeje na prázdno, bez odběru, tak je někde závada. Neměl by mít důvod.
Za provozu hřeje dost, když proud neodebírá tak moc, ale řekl bych, že trochu ano.
Neexistují nějaké chladiče?
Z tohodle trafa dostaneš ustabilizovaných tak max 100mA. Při větším odběru spadne napětí na vstupu stabilizátoru a stoupne zvlnění, se kterým si stabilizátor už neporadí. Možná proto tak hřeje.
Bez zatížení ten stabilizátor topit nesmí.
Pokud je ten údaj o trafu opsaný z trafa, tak to znamená, že při max. zatížení 400mA na něm bude 12V. Po usměrnění na něm bude 12 x 1,4 = 17V. Naprázdno. A pro správnou funkci stabilizátoru potřebujete na jeho vstupu o cca 3V víc, než na výstupu. Tedy cca 15V. To máte. Máte na kondech cca 17V a při odběru 400mA bude ztráta na stabilizátoru 5V x 0,4A = 2W. A ty musíte někam vyzářit. Tedy do chladiče.
Problém může nastat, pokud něco někde není pravda. Např měkké trafo, které na výstupu naprázdno má větší napětí a po zatížení spadne víc než na nom. 12V, a potom se dějou na stabilizátoru nečekané věci, kdy chladič ničemu nepomůže.
No tak počítejte se mnou. 19,5 - 12 = 7,5V. Pokud z toho chcete brát 1A, tedy max, co ten stabilizátor umí, pak tepelná ztráta bude 7,5V x 1A = 7,5W. A to už je sakra zdroj tepla. Na to potřebujete větší chladič. Něco ASI takového.
A satam má pravdu, pro takový proud potřebujete mnohem větší elyt.
Ten stabilizátor MUSÍ být na chladiči, není konstruován pro provoz bez chlazení. Buď rád, že už jsi ho bez chlazení neodstřelil.
Vhodný chladič pro pouzdro stabilizátoru TO-220 najdeš tady. Na stránkách GME najdeš i jiné chladiče, takže si můžeš vybrat.
@nikdo: To tvrzení je bohužel nesmysl. Trafo dává 12V/400mA střídavých. Po usměrnění je z toho necelých 17V/400mA stejnosměrných na výstupu usměrňovače a filtrace, tedy i na vstupu stabilizátoru. Není jediný důvod, aby na výstupu stabilizátoru nebylo 12V/400mA stejnosměrných s žádným (spíše nepatrným) zvlněním.
Ten proud pochopitelně závisí na připojeném spotřebiči, 400mA v dobré kvalitě by měl ten zdroj určitě dodat.
Když změříte napětí před stabilizátorem a za ním, a rozdíl těchto dvou napětí vynásobíte aktuálně protékajícím proudem, vyjde vám výkon, který se ve stabilizátoru mění na teplo.
Jinak pokud dáte silnější transformátor, taky by to chtělo úměrně vyšší kapacitu filtračního kondenzátoru před stabilizátorem.
Nějak se v tom ztrácíme. Dej stabilizátor na solidní chladič a budeš mít po starostech. Ty naměřené hodnoty jsou dostačující a správné.
Kde najdeš odpovídající chladiče už jsem ti napsal včetně jednoho konkrétního doporučení.
Chladič, to je bez debat.
Ceny jsou vysoké, ušetříte tím, když ve sběrně vyžebráte ze šrotu nějaké zařízení s chladičem, nebo samotný chladič, nebo ho prostě koupíte nový. Cena je šílená, tak se také podívejte na zajímavý parametr Rth, tedy pro laiky jakýsi parametr jak dobře chladí. Například žebrovaný chladič má Rth 2,4 K/W tedy kelvínů na watt, a tak teoreticky při rozptylování výkonu 10 W se jeho teplota zvýší o 10 kelvínů, tedy o 10°C. Takže hledejte v katalogu nebo použijte nějakého macka z nějakého vraku.
na vstupu do stabilizátoru nemůže být 12V, protože samotný stabilizátor pořebuje pro funkčnost rozdíl mezi vstupem a výstupem min. 2V.Z vážím-li že naprázdno je na vstupní kapacite napští 12x1,4%=16,8V a na vástupu 12C je rozdíl 4,8V x proud a máš ztrátový výkon stabilizačního členu..kdyby tam tekl 1A tak jsou to 4W. Na GM píší že proud je 0,7A takže 1A ho přetěžuje...řešit to chladičem, nebo výkonovým tranzistorem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.