Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde opravit pastorek u motorku

Od: miras1® odpovědí: 12 změna:

Prosím o radu kde nebo jak opravit pastorek u motorku k mašince. Je to model Merklin rok výroby cca 1940-1950.

Kde opravit pastorek u motorku

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

tady je pastorek co by mohl odpovídat, jen má malou díru pro hřídelku, předpokládám, že na motorku je hřídel o průměru 2mm.

aliexpress.com/...

doplněno 20.02.19 19:48:

Jak to stáhnout?

Osobně bych položil celou kotvu na otevřený svěrák. Otevřený tak, aby se čelisti opíraly o konce plechů kotvy a nějakým trnem (menším než je průměr hřídelky) bych vyrazil celou hřídelku, stejným postupem bych vyrazil hřídelku z pastorku.

111®
hodnocení

2x

nechat vyfrézovat nový , ale je dobré dodat i protikus třeba tihle, když tak pohledej v okolí bydliště ... ozubeni.cz/...

doplněno 20.02.19 17:10:

ale když tak na to koukám, není ten pastorek s hřídelí vcelku?

111:

ten pastorek je zjevně mosazný, takže vcelku s hřídelí nebude, navíc jaký by to mělo smysl...

111®

zřejmě, jen si to nemohu ošahat...pokud jde sundat, neměl by být problém..

hodnocení

2x

Podívat se v modelářském zboží, nebo koupit v Číně. Nedavno jsem tam zakoupil malý mosazný pastorek do tiskárny, originál byl plastový a ty časem po nalisování na hřídelku praskají, v servise pokud by to vůbec opravili, by to stálo neuměrně mnoho bankovek a dali by mi tam zase plastový *smich* Chce to zjistit parametry a například na Aliexpresu jich mají nepřeberné množství za hubičku.

hodnocení

2x

Oprava ozubení pastorku se mi zdá nemožná, a případná výroba by byla zřejmě složitější.

Pokud je pastorek součástí hřídelky (vypadá to tak), tak hřídelku opatrně vylisovat, pastorek oddělit (hřídelku na obou stranách uřezat), do pastorku vyvrtat přesně ve středu otvor průměru hřídelky (nejspíš na malém soustruhu, pokud by se zadařilo, třeba i vrtačkou) sehnat kulatinku průměru hřídelky, nebo ji vysoustružit a na ni nalisovat (nebo nasunout a přilepit) pastorek tak, aby nepoškozené ozubení zapadalo do předlohy (obrátit jej). Pak hřídelku opět s pastorkem vlisovat (nebo nasunout a nalepit) do rotoru.

Pokud je pastorek z mosazi a hřídelka ocelová, měla by jít, po vylisování hřídelky z rotoru, rovněž hřídelka z něj vylisovat a pak pastorek jenom obrátit.

hodnocení

2x

Vylisování hřídelky z kotvy bych doporučoval takto: sehnat ocelovou trubičku s vnitřním průměrem jako má pastorek vnější a vnějším takovým aby se opřela o kotvu kolem hřídelky, ale nemohla poškodit vinutí (případně ji v tomto místě obrousit kuželovitě). Délky přiměřené podle délky hřídelky. Pak sevřít ve svěráku a stahováním tlačit hřídelku i s pastorkem do trubky. Po zatlačení hřídelky do kotvy vložit z této strany šroubek, s průměrem o trochu menším než je průměr hřídelky a s plochou hlavičkou a opřít jej o čalist a opět vytlačovat hřídelku ven.

Hřídelku z pastorku obdobně, s trubičkou s vnitřím průměrem = vnější průměr hřídelky.

Pochybuji, že by se podařilo stáhnout pastorek z hřídelky tak, aby se pastorek nepoškodil.

kukol
hodnocení

2x

Zkus toto: na vinuti vyrob a dej podlozku, tenköu tycinkou (sroubovakem) ,zaprit naproti sebe popr. vypodlozit at to jde vypajzrovat a zkusil bych to nahrat fenem pred tym pajzrovanim, pastorek by se mel rozrahnout daleko vice nez zelezo a tim to slisovat. Nalisovat zase z ohrevem pastorku...

/

hodnocení

Díky moc za rady, no ten pastorek bude mosazný, tak hřídelka je asi kovová ( dle barvy) já si vůbec nejsem jistý zda je to vcelku. A jako že zkusit ten pastorek stáhnout? Čím? Nějakým pidi stahováčkem? Má průměr 5 mm.Nerad bych to zničil, tak to asi zkusím u těch modelářů.Ještě posílám pohled z vrchu, ale z toho asi není nic moc jasný. Každopádně díky.

Kde opravit pastorek u motorku #2

hodnocení

Jo díky dobrej nápad, něco podobnýho mě taky napadlo. Dost věcí si opravuju sám, ale tohle budu muset nechat někomu šikovnějšímu. ( je to všechno moc malinký). Abych to upřesnil, nevím jak vylisovat hřídelku z rotoru, jak už jsem se zmínil nerad bych ho poničil. A co tedy zkusit jen stáhnout ozubení a hřídelku nechat v rotoru?

hodnocení

Tak jo zkusím to. Díky moc.

hodnocení

Tak moc díky za obě rady, od p. bohumila mi to přijde fakt dobrej nápad. S velkou opatrností to tedy zkusím. Fakt sem nečekal takový zájem a rady od všech. Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]