Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dalekohled hvězdářský - hobby

Od: jmlc® odpovědí: 7 změna:

Hezký den všem!

Při hledání jsem na poradně našel pouze staré debaty 2014 a starší... doba pokročila, jsou novinky i výprodeje... prosím tedy o aktuální rady.

Dívám se po nějakém hobby dalekohledu, který by byl používán spíše na romantické večery. Ideálně s možností napojení mobilu (není podmínkou). Stativ také není nutný - mám nějaký starší doma.

Když jsem si vyzkoušel dalekohled z lidlu, nenadchla mne kvalita, ale zděsil jsem se z nutnosti koukat se do dalekohledu okem pár mm od něj - očnice je k ničemu. Už běžný AURIOL® Dalekohled 12 x 32 má možnost přiložit k oku a krásně vidím na hvězdy či měsíc...ale ten není možné fixovat na stativ. Děcka to taky nenadchne, když nemůžou něco najít a ukazujete "tam .. no bokem trochu... nevidíš?"...

Chápu, že je mnoho možností a ty dobré kusy jsou od investic v řádu až desítek tisíc... Já bych rád našel něco do 5000,-. Máte někdo dobrou zkušenost? Můžete doporučit?

Nevyznám se v optice, nezajímá mne tedy "kup sb7, okd9, spcde...", prosím o konkrétní odkaz na dalekhled.

Jo a nenašel jsem lepší zadání než do elektroniky... prostě optika ;)

doplněno 19.02.19 15:14:

Pro upřesnění mé představy - něco takového mne zaujalo... V popisu jednoho z nich je uvedeno, že lze připojit zrcadlovku... že bych k tomu mohl zkusit přilepit svou D80?

doplněno 12.03.19 15:37:

KOUPENO !

supra-dalekohledy.cz/...

BĚHEM PÁR DNŮ BUDE DOMA, ALE MUSÍM JEŠTĚ PROVĚŘIT MOŽNOSTI A IDEÁLNÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO FOTO...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

no to tedy nevím, jestli je dobrý nápad kupovat dalekohled někde v ešopu.

Já bych vám radil dodržet tu nejzákladnější poučku, která platí obecně pro nákup úplně všeho a zvláště pro nákup dalekohledu :

Jednou vidět je lepší, než desetkrát číst.

Další základní poučka :

Kvalita je úměrná ceně. Dobrá optika je vždycky drahá. S dalekohledem koupeným v Lidlu můžete pozorovat tak snad leda sousedky při opalování nahoře bez nebo s ním jít na fotbal. Na noční obloze toho moc nezpozorujete.

My jsme si kdysi koupili Celestron, podobný tady tomu. Je fajn, ale není zrovna pro děcka. Je dost velký a potřebuje stativ. V rukách ho neudržíte, obraz není klidný a zakymácí se při každém srdečním tepu. Když ho našroubujete na stativ, zase nevidíte nahoru. Musíte stativ postavit doširoka a nějak pod něj napasovat lehátko atd.

Koupit dalekohled není zrovna snadná úloha a já vám dobře radím dejte si pozor. Ten váš vytipovaný Levenhuk je Newton. Převrací obraz.

hodnocení

2x

Počtěte si tady: astro-forum.cz/...

Mimochodem, pár let nebudou moc dobré podmínky pro pozorování planet.

host
hodnocení

0x

Dalekohled je sice hezká věc, ale obloha je tak přesvětlená, že uvidíte jen přesvětlenou oblohu s rozzářeným prachem nad městem. Uvidíte tak sotva úplněk a ve dne Sluníčko.

Už asi před padesáti lety přesunula pražská hvězdárna na Petříně svůj dalekohled do Úpice ve Východočeském kraji, protože v Praze bylo vidět méně než na venkově. Podobně je to i v dalších městech. Dnes je tma vzácná, je například ještě na Kleti, v několika místech u Telče mezi Dačicemi a Jindřichovým Hradcem a pod.

Takže pokud chcete vidět hvězdičky a nenastydnout u dalekohledu, zkuste se připojit na online teleskopy po internetu

hodnocení

Jsem z vesnice. V okolí sice máme pár naftových vrtů a to světlo je opravdu nechutné, ale směr jih mám naštěstí trochu "zátmí"... Když jsme posledně sledovali krvavý měsíc, bylo to vidět celkem hezky... tedy tím obyčejným kukátkem za 300,-

hodnocení

ODKAZ se uložil blbě - takže zde.

figurek*
hodnocení

0x

doufám že víte co děláte, protože jste koupil další Newton. I tento vám bude převracet obraz a v příslušenství nevidím okulár s napřimovacím hranolem. U těchto menších Newtonů myslím stejně nejde takový okulár použít, protože je dost dlouhý a rozměrově docela obyčejně nevychází. No ale na fotky bude váš dalekohled nepochybně dobrý. Tam je úplně jedno jestli obraz převrací či ne.

hodnocení

Hlavní důvod je focení měsíce, případně dalších zajímavostí... - příslušenství dokoupím, zatím je to na cestě od jednoho fandy za 4500,-. Přebírala to švagrová, která po vystudování optiky pracuje v oboru, tak snad to bude ok.

Nějaké redukce tatík ještě měl... no a co nepůjde koupit, to dokoupíme podle potřeby.

např. toto a toto nebo toto...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]