Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vadný rezistor?

Od: radles odpovědí: 34 změna:

Dobrý den,
jakožto laik bych potřeboval malou radu. Při měření dvou rezistorů z podlahového termostatu jsem na jednom naměřil 47 Ω ( tak jak mělo být) a na druhém, stejném .339 kΩ . Nevím, jak tento údaj číst. Mate mě ta tečka před číslem. Je to 339 kΩ , nebo 0,339 kΩ? A znamená to teda, že je rezistor spálený? Proč teda nevykazuje nulovou hodnotu? Před měřením, při zapojení termostatu do sítě, se tento rezistor velmi silně zahřál, až se tavil cín na kontaktech.
Děkuji předem.

Vadný rezistor?
Vadný rezistor? #2

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host
hodnocení

5x

Nebylo by nejrychlejší si nakreslit schéma a pak mudrovat, co asi mohlo odejít? Předně je vidět velký konenzátor 1μF, který se používá místo síťového transformátoru na sražení napětí, pak někde následuje usměrňovací můstek ze čtyř diod, nějaký filtrační kondenzátor, zenerova dioda atd, atd, Možná také pojistka, pak několik tranzistorů, rezistorů a dalších součásky, atd.

Nebo budete mít štěstí a někde najdete schéma, nebo alespoň trochu principiálně podobné schéma nebo část, pro pochopení

hodnocení

3x

Odpověď je jednoduchá: Vyměnil jsi rezistor bez toho, že bys odstranil příčinu spálení původního. Tzn., že závada zůstala a rovnou se začal pálit i ten nový odpor. A jelikož ten odpor není "odporový drát", který by se přerušil, ale je tvořen odporovou vrstvou, došlo k jejímu částečnému shoření a zvýšení původní hodnoty z 47ohmů na těch 339ohmů, které jsi naměřil.

Takže kup nový odpor, ale před jeho osazením musíš najít původní závadu a odstranit ji. Jinak ti i další odpor shoří.

doplněno 10.02.19 11:28:

@tomkk: Souhlasím. Ovšem nic to nemění na objektivní pravdě mé odpovědi;)

doplněno 11.02.19 08:37:

Ty dva elyty bych rovnou vyměnil. Minimálně ten vlevo bude vyhřátý, bez kapacity nebo možná ve zkratu, a tomu vpravo bych už taky nevěřil.

Vzhledem k dosavadní komunikaci bych byl, co se týče možnosti zjištění skutečné závady tazatelem, spíše pesimistický..

To nezpochybňuji, jen jsem doplnil. :)

radles
hodnocení

A nechcete to chlapi alespon zkusit? Neházejte hned flintu do žita.:) Vy mi poradíte, co mám kde změřit a já se pokusím. A nebo bez schéma nelze?

Ten termostat ( deviheat 5500) mě stál tenkrát 5 litrů, tak bych ho nerad hned vyhazoval.

Na jedné fotce jsem zakroužkoval místo, kde to bylo nejvíc očouzené. Tam by mohl být problém.

Vadný rezistor jsem odletoval a ukazuje 367 ohmů.

Díky moc.

Vadný rezistor? #3
Vadný rezistor? #4
Vadný rezistor? #5
rv*

No ten zakroužkovaný červený váleček by mohla být zenerova dioda a u ní se může stát, že se prorazí. Tedy vyletovat a proměřit. Bude-li to normální dioda, vrátím ji tam - není to zenerka. Bude-li zkratovaná, typnu si, že je to zenerka. Vhodná náhradní se zjistí buď z druhého termostatu (změřením, jaké je na ní za provozu napětí), nebo odhadem ze schématu, které napětí nastavuje, (nebo odhadem dle kondenzátorů zkoušet postupně 5, 9, 12V). A ty dva elektrolytické kondenzátory bych taky vyletoval a proměřil.

Omluva za omyl: To vlevo není elyt, ale tlumivka, zmátlo mě tvrzení rv. Přesto bych ten elyt vpravo raději vyměnil a tu tlumivku pokud možno také. Může mít mezizávitový zkrat, který se těžko odhaluje.

radles
hodnocení

Tak jsem obě součástky vyletoval a proměřil. Ta tlumivka YW861123C, obalená gumou,... nevím jak jí správně změřit. Má 4 kontakty. Při různých variantách jsem naměřil jen 3 hodnoty...0 ohmů, 4,7 ohmů 7,3 ohmů.

Na tom kondenzátoru A9952 jsem naměřil 0 ohmů.

Vadný rezistor? #6
Vadný rezistor? #7
ipizenylo

Jestli jsi měřil ESR, tak máš elektrolyt ze supravodiče.

Jistli něco jiného, tak je ti to snad jasné.

hodnocení

2x

Je to 0,339kΩ, tedy 339Ω. Před číslem je desetinná tečka. A že tam není nula? Většinou bývá rezistor v takovém případě přerušen, bývá tam nekonečno (nebo velmi vysoký odpor). Ve vašem případě není rezistor ještě úplně přerušen

doplněno 11.02.19 21:56:

Tady stejná velikost , ale od jiného výrobce; vypadá to na drátový rezistor, zatížení 1W; a dotaz, máte tento r egulátor D550?

radles
hodnocení

No jo, ale co ted? Proč se ten nový rezistor tak hrozně hřeje? Měnil jsem ho za spálený.

Snad to byla adekvátní náhrada? Radil mi s tím prodejce elektrosoučástek.

Foto starého zde.

Vadný rezistor? #8
rv*

No chyba je někde jinde. A kvůli té chybě jinde je na odporu vyšší napětí, než má být, teče jím větší proud a přehřeje se.

host

Jestliže měříte součástku zapojenou v obvdu, měříte její hodnodu i s vlivem dalších připojených součástek. Těch 390 ohmů může být odpor nějakého jiného odporu v obvodu, který je připojený v vašemu měřenému. A kdyby ten vámi měřený byl přerušený, byl by to odpor něčeho v obvodu. Takže pokud chcete znát správnou hodnotu měřeného odporu, tak je třeba ho alespoň jedním vývodem odpojit od obvodu, ve kterém je zapojený.

radles
hodnocení

Nonek... ano, je to tento termostat. Netuším proč, ale když jsem ho před lety kupoval, jmenoval se Deviheat a dnes už je to Devireg 550.

Zde odkaz na český manuál. ...

podlahove-topeni.cz/...

Schéma se mi zatím nedaří najít.

host

Podívejte se na video na

radles
hodnocení

Jestli jsem to video dobře pochopil, tak tam byl problém v tom velkém kondenzátoru 1μF. Ten ale nemám jak změřit. Budu muset koupit ten měřák LCR-T4. To se doma neztratí.

dx.com/...

111®
hodnocení

2x

vyskočí a spadne je správně, pokud ukazuje něco tvale je vadný

doplněno 12.02.19 12:17:

jak vypadá nabíjení kondenzátoru:

Vadný rezistor? #9
radles
hodnocení

Jsem se dočetl, že stav toho kondenzátoru nezměřím tím mým měřákem. Že se nemají měřit ohmy, ale jen kapacita. Je to tak?

Ano, je to tak...jedině, že by byl proražený, změříte nula ohmů...kdybyste použil ručkový ohmetr (kiloohmetr), podle výchylky ručky (jak dlouho bude "za rohem") byste přibližně odhadl kapacitu (ovšem po delších zkušenostech s měřením kapacit...)

rv*

Měří se oboje. Ale chce to něco, jako aliexpress.com/.... Je to i na případné polovodiče.

111®

zkuste to jinak, vezměte baterku, jeden pˇol připojte ke kondenzátrou a druhý do obvodu měřáku a skončíte přiložením hrotu na volný konec kondenzátoru, Měřit budete proud, pro pomalejší náběh proudu můžete zapojit do serie odpor třeba 1kOhm, kondenzátor se bude nabíjet déle menším proudem. Jinak by se dal změřit pomocí střídavého napětí třeba 5V ze zvonkového trafa, měřit proud a pak vypočítat kapacitu.. srovnat se to dá pak se známou hodnotou jiného kondenzátoru

radles
hodnocení

Já myslím, že nejjednodušší bude , když si pořídím ten měřák... dx.com/...

S ním to snad zvládnu i já. :) A bude se jistě ještě někdy hodit. Vydržte chlapi pár dní. Až to přijde, ozvu se.

Všem Vám zatím moc děkuji za snahu !

olinl
hodnocení

0x

Pokud máš nějaké šuplíkové zásoby s rezistory nebo starou desku plošných spojů s rezistory hodnot 360 kiloohmů (nebo podobných hodnot), tak můžeš porovnat. Tipuji ten výsledek ale na 339 ohmů.

hodnocení

0x

Ten "kondenzátor" vlevo vypadá víc na tlumivku ...počkáme na info od tazatele...až nám dá označení

111®
hodnocení

0x

na kondíku nulu nebo nekonečno? pokud opravdu 0 tak je proržený

radles
hodnocení

Nevím, jak se zobrazuje na displeji nekonečno. Nebyla tam nula, ale 0.L

ipizenylo

Problém je, že ani neumíš s multimetrem. To je pak těžké něco opravovat.*zed*

radles
hodnocení

Omlouvám se, neb jsem ten kondík asi měřil blbě.Kdyžtak mě opravte. Myslel jsem si, že ta hodnota na displeji musí zůstat. Zkusil jsem ale jiné kondenzátory a při měření se chovají všechny stejně. Hodnota vyskočí na nějakou mez a potom to padne na 0.L

Takže na tom zmíněném kondíku z termostatu jsem naměřil 8,57 kΩ.

radles
hodnocení

... prosím tě... jestli máš potřebu si utahovat z amatérů, zkus jiné vlákno. Na tohle fakt nemám náladu. Odpor kondenzátorů jsem opravdu nikdy neměřil a ani mě to nikdo nenaučil. Přitom stačí jedna krátká odpověd od 111 a člověk hned pochopí. Jsem stavař, ne elektrotechnik. Proto jsem napsal sem, abych se něco přiučil od lidí, co tomu rozumí a hlavně mají trpělivost a chut pomoci. Těch si opravdu vážím.

ipizenylo

radles > Určitě nemám potřebu si utahovat z amatérů. Sám se mezi ně řadím.

Ty ale nejsi amatér, protože vůbec netušíš, co děláš. To je to samé, jako by stavař nedokázal použít metr.

radles
hodnocení

Aha, takže tu chceš srovnávat svinovací metr s multimetrem? Hele...už prosím tě nemluv. Vyser se na to. Nemám náladu se tu dohádat s nějakým trolem.

Brzdi hochu. není troll, ale na amatéra slušný odborník! A poradit chceš ty, ne on. Tak se podle toho trochu chovej!

radles
hodnocení

Hele... i kdyby měl Nobelovku za fyziku, tak se tu do mě navážet nemusí. Jestli někdo nemá chut poradit, nikoho nepřemlouvám. Prostě to přeskoč a nekomentuj. Každý soudný člověk vidí, že jsem v tomto naprostý laik a přesto se najdou tací, co nemají potřebu si ze mě usírat a zkouší pomoci. A je jich naprostá většina. Těm všem díky moc! Jestli to nepůjde, přiznám si, že už je to na mě moc a koupím nový. Chtěl jsem to ale alespon zkusit, neb je to výzva a mě to prostě baví. Beru to jako zábavu, tak se mě prosím nepokoušejte otrávit.

111®
hodnocení

0x

no tak je v háji, nekonečno se zobrazí 0 úplně vlevo a za tím nic ani na nevyšším rozsahu odporu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]