Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umístění zdroje

Od: laadis odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

mám dotaz ohledně umístění spínaného zdroje s výstupem 24V DC. Jde mi o to, když vyrábím elektrické zařízení pracující na malém napětí, které je v boxu s nějakým IPxx krytím, tak jestli mohu do tohoto boxu umístit i ten zdroj a z boxu mi skrze vývodku poleze jen napájecí kabel, který bych už jenom napojil do zásuvky? Nebude zde nějaký problém s legislativou? Děkuji za odpověďi

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jentak*
hodnocení

1x

Jakmile do toho zatáhnete 230V/50Hz, musí být zařízení provedeno v souladu s požadavky na ochranu před nebezpečným dotykem napětí při poruše. Tedy záleží na tom, z jakého materiálu je ten box. Pokud kovový, tak zemnit každou vodivou část, atd. IP s tím tady nemá co dělat.

111®
hodnocení

0x

pokud má box vyšší IP než samotný zdroj má to smysl.

laadis
hodnocení

Právě proto, že box bude mít krytí třeba IP54 a zdroj bohužel ne, tak bych chtěl zachovat právě krytí celého zařízení. Jde mi jen o to jak to bude pak probíhat třeba u toho, když budu chtít dát celé zařízení k získání CE certifikace? Jelikož zdroj už vlastní CE má..

111®
hodnocení

0x

no jak to budou posuzovat technici z pohledu elektromagnetické kompatibility by bylo dobré se zeptat jich...ale zlepšít krytí ještě ničemu neublížilo, horší by bylo chtít dát zařízení s krytím IP54 do provozu a k tomu napaječ jen IP44, to by asi neprošlo..ono nejde jen o IP, ale také o prostory a prostředí v nich, jestli to bude vyhovovat...

doplněno 04.02.19 12:21:

něco jiného je IP54 pro obyčejné prostředí a prostory a něco jiného je IP54 pro doly a výbušné prostředí

laadis
hodnocení

Děkuji za nasměrování, určitě se na to zkusím optat.

111® - pro doly a výbušné prostředí nelze používat el. zařízení v specifikaci IP XX. Zařízení musí být pro tento účel v specifikaci EXE a pod.

111®

já vím, jen jsem naznačil...

hm*
hodnocení

0x

Podle mě, když do zařízení zavedeš 230 V, nemůžeš tvrdit, že je na malé napětí. Je už prostě na nn.

laadis
hodnocení

Já, ale netvrdím, že do zařízení přivedu 230V. Těch 230V je potřeba pro spínaný zdroj a já budu pracovat pouze s výstupem 24VDC, které díky konektoru připojím do konektoru na DPS. Jde mi o umístění uzavřeného zdroje spolu s DPS v jednom boxu pro zachování stupně krytí viz obrázek v příloze.

Umístění zdroje

Jen drobnost. Pokud bude zařízení např. v krytí IP 54, musí tomu krytí odpovídat i vývodka pro kabel.

laadis
Ana toto si uvědomuji. Avšak děkuji za připomínku.
hm*

Jasně. Netvrdíš, že tam přivedeš 230 V, ale že je tam přivedeš jen kvůli zdroji. Tak povede těch 230 V dovnitř tvého zařízení (té krabice), nebo ne? Když si od tebe koupím to zařízení, tu zavřenou bednu, a z ní povede kabel rovnou do zásuvky, tak prostě, podle mě, je na 230 V se všemi důsledky.

A kromě toho: I spínané zdroje dokážou topit. Jseš si jistý, že se ti vnitřek utěsněné bedny nebude přehřívat? A nebudeš porušovat předepsané podmínky toho koupeného zdroje? Někdy bývá v návodech zařízení (i zdrojů) uvedeno, že se nesmějí zakrývat apod., což, opět podle mě, zavření do utěsněné boudy nesplňuje.

111®
hodnocení

0x

když do krabice strčíš zdroj keterý je II. třídy, co chceš zemnit? Obzvláště když to bude PLAST?

doplněno 04.02.19 14:34:

akorát to bude chtít dělenou průchodku... icotek.com/...

nikdo*

Když ta krabice, do který strčíš zdroj ve II. třídě, bude kovová, tak ti ta II. třída zdroje nebude nic platná, a musíš provést zemnění té kovové krabice. Tzn. budeš muset mít třívodičový přívod, atd, atd. Pokud bude plastová, bude vše diametrálně jiné, samozřejmě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]