Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení světla na fázi a zelenožlutý kabel?

Od: tttula® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,bydlím v panelákku r.1988 kde jsou hliníkové kabely a nyní upřesním můj dotaz. Vkoupelně mám světlo zapnuté na fázi,přesně řečeno na T přerušovanou fázi a druhý kabel by měl být N pracovní nula a tedy modrá barva. U mě je druhý kabel zelenožlutý tzv.zemák.Je tento zelenožlutý kabel v tomto případě nula /pracovní nula/ a elektrikář již neměl modrý kabel,nebo je to zemák a je to vpořádku.Rozhodl jsem se napsat tento dotaz,jelikož mám v úmyslu na světlo připojit větrák,kde v zapojení píší zapojot na T - L - N - a dále zdůraznují hlavně nezapojovat na tzv.zemák! a to je důvod proč píši zde.Ještě zdůrazním,že až mi dojde zakoupený větrák ,tak to nechám zapojit odborníka s padesátkou,ale než k tomu dojde,tak mi to vrtá hlavou a protože zde,na Poradte jsem získal již více informací tak tento můj dotaz je zcela informativní.Moc děkuji a přeji krásný den.Jan V.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Dříve se používala dvouvodičová soustava TN-C, kde jeden vodič plní zároveň funkci pracovního středního vodiče (nuláku) i ochranného (zem).
Tento vodič tedy můžete jako "nulák" použít.

hodnocení

7x

Máte to v pořádku. Je to instalace podle starších předpisů, kde se používal zelenožlutý vodič jako ochranný vodič a zároveň i jako pracovní nulák (ochrana nulováním). Nebudu tady rozvádět podrobnosti, jakožto laikovi by Vám stejně k ničemu nebyly. Zapojení nechte na elektrikáři, on už si poradí.

hodnocení

5x

Je to tak, jak zde bylo popsáno. Když např. sejmete kryt ze zásuvky, tak vám bude jasné, jak to vypadá ve skutečnosti. To jen pro ilustraci.

hodnocení

Děkuji všem za informace a přeji krásný den.Jan V.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]