Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PIR senzor

Od: bernyzz* odpovědí: 11 změna:

Ahoj,

koupil jsem si PIR senzor od Panaluxu SL2150/B a lámu si hlavu s jeho zapojením. Chci ho dát místo vypínače, který byl doteď zapojen klasicky dvěma hnědými vodiči. Podle návodu bych měl do senzoru dát jeden hnědý a jeden modrý. Není problém - oba mám vvyvedené. Problém je s tím, že vlastně nevím, který z těch dvou původních hnědých tam mám zapojit.

Pomůžete?

Schéma zapojení zde: e1.cz/...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

vůbec to neřeš, normálně ho zapoj jakkoliv na oba vodiče... Nemá to žádný vliv ...

Ono to nemá žádný vliv? A co pak teda napájí pracovní část PIR když dáš na přívod "hluchý" drát od žárovky?
rv*

Asi to má tak malou spotřebu, že se to napájí v sérii s žárovkou. A když žárovku vyšroubuji, tak se to nenapájí, protože to není ani potřeba.

Měl jsem asi tři kusy z číny. Dva měly zvlášť nízkonapěťovou část která byla na 3 až 6v a ten třetí měl tři vstupy - fáze, nula, spínaná fáze. Takže to zapojení na dva dráty je pro mě novinka :) Jinak - dva měly elektronický základ a ve třetím cvaká relé. Ty elektronické vydržely tak dva roky ale to "cvakaci" čidlo funguje už určitě 10 let bez problémů. Přitom bylo za 2.50$ ze všech nejlevnější.

Tak senzory jsou dvou a třídrátové... Třídrátový je v praxi lepší, ale nedá se běžně zapojit do již funkčního vypínače tam kde není dotažený nulový vodič... Dvoudrátový senzor je napájený úbytkem napětí, který je tvořen na napájecím obvodu v senzoru ... Není co řešit... Asi tak 30ks různých výrobců jsem za svůj život namontoval a nebyl s tím nikdy problém, je to zkušenost z praxe a ne řešení teorie od stolu...

hodnocení

0x

Hnědý a modrý je hloupost. Nula tím senzorem vůbec nejde, tedy tam nemá co dělat modrý vodič.

Fázovkou změřte, který vodič je trvale pod napětím (přívodní fáze), ten připojíte do svorky AC. Druhý vodič (odvod ke světlu) připojíte do svorky LAMP.

bernyzz*
hodnocení

Vyřešeno, dík.

hodnocení

0x
poděkování od tazatele je fajn.
lepší by od něj bylo také ohodnotit radu, podle které to vyřešil.
bernyzz*
hodnocení

Bylo to opravdu jenom jako zapojení vypínače. Funguje.

hodnocení

0x

Zapojení je jasné, podle obrázku na tom nic není. Pokud vám nevadí, že bude čidlo nízko, můžete ho klidně dát místo vypínače.

Čidlo je originál řešeno jako náhrada obyčejného vypínače...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]