Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak využít anténu

Od: monika66 odpovědí: 16 změna:

Přestěhovala jsem se do činžáku a ve společné anténě tady jsou navíc programy, které nechytám na pokojovou anténu, kterou jsem používala a i nyní používám. Ve společné anténě zase chybí některé programy, které chytám na mou pokojovku. Mohu do vstupu "ANT.EXT." zapojit vývod ze společné antény (samozřejmě koupeným vhodným kabelem 75 Ohm) bez rizika? Sloučí se ty dva signály, jaká je vlastně funkce tohoto vstupu?.

Jak využít anténu

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Rád bych se k tomu vyjádřil, ale chtělo by to vědět co je to přesně za anténu.

Protože dle fotky se do té pokojové antény dá zapojit další, externí, tedy bych očekával, že by dokázala sloučit signály přímo jednotka v pokojové anténě. Ale chtělo by to ověřit dle návodu k použití.

Osobně bych to ale aspoň zkusil.

monika66
hodnocení

chtěla bych využít Vaše odhodlání vyjádřit se : jedná se o pokojovou anténu SWEIGER typ ZA 8750. Používám ji už dlouho a návod k ní nemám, instaloval ji tehdy manžel . . ... Byla bych ráda, kdyby jste mi objasnil, jestli tento vstup je jen slučován s vlastním signálem této pokojovky nebo i zesilován. Co se programů týče ve společné nejsou polské programy a já jsem na ně byla zvyklá.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud odpojíte svou pokojovou anténu a správným kabelem tam zapojíte tu společnou, tak si budete muset znovu přeladit (naladit) TV kanály v přístroji (kterému se tímto propojením nic nestane). Pokud chcete přijímat signál z "pokojovky" a zároveň i ze společné antény, tak budete potřebovat vhodný anténní slučovač a opět si TV kanály naladit. Ovšem, s tím slučovačem nemám vlastní zkušenost a nejsem si jistý, že to bude vždy fungovat. Snad se k tomu vyjádří i někdo další. Zdravím!

doplněno 24.01.19 17:16:

arne1 - už jsem to také pochopil. Já jsem to bral jako připojení antény k TV.

Podle té neúplné fotky bych tipnul, že jde o aktivní pokojovou anténu.

hodnocení

0x

Nebojte, připojením antény nic poškodit nemůžete.

Asi to nebude slučovač úplně podle pravidel, ale při silném signálu by to mohlo fungovat. Spíše je zajímavé, že v STA nemáte některé programy (předpokládám, že jde o české programy) - to by možná chtělo dotaz na provozovatele (domovní důvěrník, správce a pod). Možná, že jde o programy které už v STA mají v nové normě DVB-T2 a vy máte přijímač pouze na DVB-T.

Rozhodně to klidně vyzkoušejte a uvidíte...

Při nejhorším, v odborném obchodě koupíte slučovač, do jedné jeho díry strčíte spol. anténu a do druhé díry kabel z té vaší pokojové antény.

111®
hodnocení

0x

ano Antena EXT. je vstup pro venovní anténu, takže by mělo fungovat do tohot vstupu zapojit STA a koax z pokojovky do TV, měl jsem ji než jsme se přestěhovali. Otázka je jestli nepřezesílí signál z STA a ten bude kostičkovat.

Pak by přicházelo v úvahu na vyýstup pokojovky dát slučovač, sem připojit výstup jek z pokojovky tak STA a nakovec přitáhnout celé do TV.

doplněno 24.01.19 18:05:

je to tahle: cdn.alza.cz/...

doplněno 25.01.19 13:20:

jsem vám to tady napsal , tak přidám ještě obrázek, slučovač si koupíte podle koncovek kaoxu! tedy ne šroubovací!

Jak využít anténu #2

lmgify
hodnocení

0x

Řekl bych že ano. To je DVB-T box s připojenou pokojovou anténou na snímku?

Kupte "účastnický kabel". Ujistěte se, že na něm není natištěno "RG-59" (některé levné šňůry jsou udělané z tohoto nevhodného koaxiálu).

monika66
hodnocení

mohl by jste mi , prosím, objasnit co znamená ten kod - RG-59 - ; v čem je záludnost.

lmgify

RG-59 je typ koaxiálního kabelu, který má velký útlum na metr délky. Levné šňůry jsou z něj udělané proto, že je levnější a přitom šňůra není moc dlouhá na to, aby se ten útlum projevil (laicky řečeno). Kvalitní (ne RG-59) kabel stojí asi o 10,-Kč/metr více. Úplně zanedbatelná částka (šnůra je asi jen 1 až 5 metrů dlouhá podle toho jak daleko máte TV od účastnické zásuvky).

monika66
hodnocení

moc děkuju za Vaši trpělivost a ochotu - přeju pohodový víkend

111®
hodnocení

0x

a jak to celé dopadlo?

monika66
hodnocení

Tak jsem nakoupila kabel pro propojení STA s tím vstupem u pokojovky a slučovač. Pro jistotu jsem nejprve realizovala variantu -111- se slučovačem ( funguje to ) a zaexperimentovala jsem pro porovnání i s první variantou ( taky funkční ). Když jsem ale hlouběji porovnávala, zjistila jsem, že při použití slučovače mi vypadne posledních 9 programů ze STA (je jich tam celkem 18) – prostě tam nejsou. Vrátím se na první variantu bez slučovače a fajn. Někde jsem četla, že neodborný zásah do systému STA může celou stoupačku nebo systém rozhodit, tak teď nezbývá čekat, jestli já budu spokojená a jiným nastaly problémy – uvidíme. Ta pro mne záhada je jen informace pro znalce, kteří jistě znají důvod zmizení těch posledních 9 programů. Děkuju všem protože jste mě povzbudili a pak i dobře poradili.

V tomto případě se o zásah do STA nejedná. O ten by se jednalo, kdybyste si měnila zásuvku ve zdi a dala tam nevhodnou, protože aby to všem fungovalo jak má, tak musí mít určité parametry.

111®
hodnocení

0x

no možné to je, jestli jste koupila TV slučovač, že některé kanály SAT jsou na vyšší frekvenci, to jsem asi zavinil já. Nebo jsou signálově slabší a TV je už nevidí protože slučovač tlumí. Jetě se když tak s účtenkou a slučovačem poptejte o možnost výměny za slučovač pro satelit. Mě ten satelit fakt vypadl z hlavy, jí to bral jako externí anténu.

doplněno 28.01.19 02:14:

jo ještě mi došlo že ty kanály co se ztratily z STA, se mohly vyrušit kanály na stejné frekvenci z pokojovky

ale o satelitu nikdo nemluvil, řeč byla o STA - společné televizní anténě. Slučovač je tedy správný.

111®

no tak už blbnu, ale i tak se může stát že kanály byly na hranici, pak jedině přepínač antén

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]