Nejste přihlášen/a.
Z praxe...kabel průřez 2,5mm2, jistič 3x16A,char. B, motorový spouštěč nastavit na 6,7A...(při 400V); třeba SM1-10
Pokud bude motorový spouštěč mimo rozvaděč, pak montáž v izolační skříni, odkaz výše, str. D21
Nevíme, jak dlouhý máte přívod, i proto 2,5mm2 (pokud bude přívod hodně dlouhý, i 2,5mm2 nemusí stačit); a jistič? Můžete dát 3x10C/3, pokud je hlavní jistič alespoň 3x20B/3 (aby nevypadl při rozběhu dřív, než ta 10; rozběh "může být"těžký, neznáme kompresor)...Pro přesné určení přívodu (z hlediska projektanta) je třeba dodat rozsáhlejší údaje...
Osobně bych připojil kabelem 4Bx1,5 mm2 licnové/spletené vodiče např. emat.cz/... a odjistit jak uvádí nonek motorovým spouštěčem 6,4 až 10 Ampér ( Conteo-ten se osvědčil nejvíc e1.cz/... . Počítám i s připojením pístového kompresoru. Jistič u elektroměru ideálně B 25 / 3fázový-domácnost samozřejmě.
Na těleso kompresoru bych upevnil malý rozvaděč, do kterého namontovat hl. jistič 3x10A/C, dále stykač + nadproudové relé a ovládací jistič 1x2A. Pokud to chcete mít pěkné a po elektrikářsku dobře, vše bych umístil na DIN lištu. K ovládání bych použil dvě tlačítka (zelené, nebo černé a červené), vložená z boku skříně. Připojit pak kabelem 5x2,5 CGSC, upevněným do spodku skříně pomocí vývodky, zakončeným vidlicí, podle vaší použité zásuvky (nejčastěji 5x16A).
Typy použitých přístrojů jsem uvedl náhodně (podle toho co mám doma), vy si můžete použít co bude k dispozici. Řadové svorky, tlačítka a další drobné záležitosti jsem nepopisoval. Kdysi jsem také něco podobného dělal, ale mám výkonnější kompresor a pro přívod jsem použil třífázovou přívodku.
Když jsem psal typy přístojů, nemyslím tím elektrické hodnoty, ty jsou v pořádku.
Abych nezapomněl, připojeno by mělo být přes proudový chránič. Pokud není v instalaci, může být součástí tohoto rozvaděče. Existuje i chránič s jističem dohromady, ale cena je trochu vyšší.
z 3f chrániče do3f jističe - nadproudové ochrany - do stakače -do motoru
spínání z L1 na 1f jistič 2A odtud na rozpínací tlačítko červené STOP a přes něj na spínací zelení tlačítko Start na vinutí stykače a na N. /Tlačítka mínena i pomocné kontakty v klidu/
Zelené talčítkoSTart se navíc přemostí pomocným spínacím kontaktem stakače.
Tím se doszáhne toho ýe po stisku START a přitažená stykače sepne pomocný kontakt a přemostí tůačítkoSTART , ketré po uštění rozepne a sytkač zůstane sepnut až do stisku STOP, kterácelý obvod rozepne a dopojí motor.
Toť otázka, motor při zátěži může odebírat krátkodobě třikrát vyšší proud. Záleží na dalších okolnostech. Např. u kompresoru záleží, zda startuje v odlehčeném stavu (kompresory mívají odlehčovací ventil). Motor se roztočí bez zátěže a teprve pak se v při běhu sepne kompresor. U mého kompresoru Orlík to tak je. Musíte to vyzkoušet. Zkuste "cvičně" motor zapojit jen zkusmo přes vypínač. Hlavní jistič bývá většinou 3x25A (pokud není z nějakého důvodu vyšší)a v jednofázové instalaci 20A.
Už jsme vám to popsali, záleží na záběru motoru. Proč to nezkusíte? Už jste dávno mohl vědět na čem jste. Pokud to pro vás bude tak důležité, třeba vám nezbyde nic jiného, než rekonstrukce el. instalace, s následným zvýšením hodnoty hlavního jištění. Hlavní jistič nelze jen tak navýšit, bez předchozí úpravy dalších částí, např. hlavního vedení.
Tak pokud do té zásuvkové skříně ten motor nezapojujete, tak nechápu, proč ji zmiňujete. To je jak u tatarů. Jasně vám píšu, že ten motor by měl být připojen přes chránič. Kam ho umístíte není důležité. Ale obvykle jsou chrániče v rozvaděči a tím chráníte veškeré el. zařízení. Někdo montuje třífázový chránič do přívodu, ale z praktického hlediska to není vhodné, protože při poruše v jakémkoli obvodu, vám vypadne elektřina v celém domě. Proto je lepší mít proudové chrániče v jednotlivých obvodech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.