Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak otestovat knoflíkový článek

Od: marcel* odpovědí: 7 změna:

potřeboval bych nějakým jednoduchým způsobem testovat knoflíkové články (např.- CR 2032;LR41 aj). Poradí mi někdo zkušenější? Tužkové články zkouším volmetrem při zatížení článku žárovičkou, ale kdybych tuto variantu použil u těchto malých knoflíků, určitě bych je hned znehodnotil. Tak uvažuju o jiném (ale jakém) zatěžovacím odporu. Knoflíky jsou dost drahé na pokusy, abych se dopracoval k nějakým použitelným výsledkům. Proto hledám radu, třeba to má někdo už zmáknutý . ...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Když budete CR2032 kupovat v akci v Lidlu, tak balení po 6ks vyjde na 60Kč...

Takže klidně můžete experimentovat.

hodnocení

0x

Existuje Battery Tester, kterým měřím všechny možné i nemožné baterky (i knoflíkové). K mání bývá i např. v hobby marketech: Hornbach, Obi, Bauhaus a pod. Občas ho tam vidím.

doplněno 22.01.19 19:07:

Je to šikovná věcička, nepotřebujete nic počítat, ani zapojovat a výsledek vidíte hned.

host
hodnocení

0x

Prostě místo žárovičky můžete dát nějaký zatěžovací odpor, aby vám tekl nějaký maličký proud, který článek nevycucá, jen maličko zatíží, například v katalogovém listu je u jednoho grafu psaná zátěž 15 kiloohmů, prostě můžete změřit napětí naprázdno bez zátěže a pak na chviku, než se změří napětí, připojit paralelně malý odpor, co najdete v šuplíku, od 10 k do 47 k, nebo si můžete nasimulovat napětí při zatížení 1 M jako v grafu s vybíjením.

V grafu je také křivka poklesu napětí při krátkodobé zátěži 300 ohmů, což je při 3 V jmenovitého napětí proud 10 mA po dobu pouze 5 sekund. Takže to baterie sice vydrží, ale pěkně ji vydudá.

V katalogovém listu je jmenovitý vybíjecí proud 0,2 mA, takže si můžete vypočítat zatěžovací odpor pro vaše měření.

Vaše výsledky sem můžete pro poučení dalších dát, bude to užitečné, skutečná praxe místo teoretizování. Multimetr máte, odpor za korunu a nemusíte už nic dalšího kupovat

host

Těch 15 kiloohmů v katalogovém listu právě odpovídá jmenovitému vybíjecímu proudu 0,2 mA při nabitém článku 3 V, Prostě použijete něco kolem, mezi 12 až 22 kiloohmy, nebo i větší, třeba až do 100 kiloohmů, co šuplík dá.

hodnocení

0x
Já je testuji tak, že ji na chvilku zatížím rezistorem na 10 mA... Na prvotní oddělení vybitých či vadných barerií mi to stačí...

rv*
hodnocení

0x

Když docházejí, objednám další aliexpress.com/.... A u těchto korunových záležitostí když mám pochybnosti o stavu, změřím napětí - skoro vybité už mají nižší napětí. A pak škrtnu multimetrem v režimu 10A a ověřím si, že proud nepřesáhne 10 mA a jdou hned do odpadu.

marcel*
hodnocení

dotaz jsem položil jako reakci na siuaci, kdy mi sousedka přinesla váhu napájenou CR2032 (odbyl jsem ji ať si koupí novou baterii); oponovala mi ale ta baterie vložená do dálkového ovladače k Tv je funkční. Tak jsem zauvažoval, že jsou situace, kdy v jednom zařízení už nestačí, ale v jiném by ještě nouzově posloužila. Děkuji za všechny příspěvky, každý mi něco dal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]