Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím přítomné o radu. S přítelkyní jsme dostali zánovní sporák, který byl zapojen viz. obrázek. Doma v panelovém domě máme však ze skříňky nad sporákem vedeny 4 kabely. 3x fáze a 1x žlutozelený. Zapojení fází vlevo do pozic 1 až 3 chápu. Kam však správně umístit žlutozelený a spojku? Děkuji mockrát za odpovědi.
Zajímavé čtení [PDF, 3,2MB]. Ani jsem netušil, že existují pružinkové vidličky pro dráty (vidličky aby se nemusel vyšroubovat šroubek; pružinový, aby trošku obepínal šroubek a měl menší šanci vyklouznout a kabel asi bude z drátu, ne splétaný (licna) )
promiňte, ale máte v tom čtyřžilovém panelákovém káblu opravdu vedenou třikrát fázi? Podívejte se pořádně, případně přiložte foto.
Na vašem štítku vidíte tři možná schemátka zapojení.
První zdola platí pro zapojení na pět drátů, tři fáze+nulák+zemění.
Prostřední schemátko platí pro zapojení na čtyři dráty, dvě fáze+nulák+zemění.
Horní schemátko platí pro zapojení na tři dráty, jedna fáze+nulák+zemění.
Všiměte si nenápadného detailu, nulák a zemění mají ve všech třech případech svoji vlastní svorku. Není zrovna snadné dobře zapojit sporák.
Sice jdu asi se svou radou "s křížkem po pohřbu"ale- uvedená sporáková kombinace je napojena v soustavě TN-C, což bývalo běžné. Přívod ke sporáku byl proveden ale vadně. Již i vtéto době bylo nutno napojovat spotřebiče I.třídy ochrany před nebezpečným dotykem, pracující s pracovní nulou a napojené pohyblivým (poddajným) přívodem - kabelem pětivodičově, se samostatným pracovním nulovým vodičem (modrým) a samostaným ochranným nulovým vodičem (zeleným/žlutozeleným) z této sporákové kombinace. Takže uvedené připojení sporáku-čtyřžilový poddajný kabel, bylo v rozporu i s normami dřívějšími.
Doporučoval bych stávající kabel od kombinace ke sporáku vyměnit za kabel viz odkaz a konce slaněných vodičů ukončit lisovacími návlačkami, nebo naletovanými očky příslušného rozměru, případně alespoň proletovat a udělat očka kolem šroubků. Dávat pod šroubky roztřepené konce licnového vodiče je nepřípustné. A sporák pak zapojit dle původních fotek, samostatně ochranný a pracovní nulový vodič. Na svorkovnici sporáku NEPROPOJOVAT ochrannou a pracovní nulovou svorku.Tím je podstatně eliminován problém, pokud dojde k přerušení společného nulového vodiče od přípojky ke sporáku, kdy je možnost velkého nebezpečí úrazu el.proudem. K čemuž může, poměrně snadno, dojít případnou manipulací se sporákem.
Dobrý den,
na obrázku je původní zapojení. Doma máme 4 vodiče, jak píšu výše. Přenechat to někomu samozřejmně můžu, ale i přesto mě to zapojení zájímá.
Jsem vážně jediný, komu připadá divné, s jakou lehkostí doporučují lidé použít ochranný zemnící vodič jako nulový vodič uzavírající obvod, tedy jako drát, kterým cíleně potečou ampéry?
Asi jste skutečně jediný. Jde o starší síť, kde se používala tak zvaná ochrana nulováním. To znamená že ochraný a pracovní vodič byl společný, zelenožlutý. Žádný modrý drát se v tom případě nepoužíval. Není na tom nic neobvyklého.
Mimochodem - jak jinak byste připojil jednofázový spotřebič, když jste měl jen černý a zelenožlutý drát?
V panelovém bytovém domě bych se nejprve přesvědčil u odborníků,zda jsou do bytu skutečně pořivedeny 3 fáze.Bydlel jsem už ve čtyřech panelácích a v dalších deseti pracoval a nevím o třech fázích v bytě.Do domu jsou tři fáze přivedeny,ale v základní přípojce jsou jednotlivé fáze rozděleny po bytech tak,aby byly rovnoměrně zatěžovány.
JABRAKA
Nikdo Vás kamenovat nebude, v podstatě je to správně, jen ten drát vpravo nahoře by měl být zelenožlutý.
jenicek - Zelenožlutý, nebo zelený podstetné není. Jenže na tom 1. obrázku (když jsem to psal, tak ten 2. tu ještě nebyl) ten drát vypadá jako hnědý.
Určitě špatně vidíš, přívod do sporákový kombinace je 2,5 nebo dokonce možná 4 hlína a odchod dosporáku z kombinace je měděná licna, ta vypadá na 1,5 ale to bys jako elektrikář měl poznat.
Nic netvrdim, psal jsem možná, rozdíl průřezů drátů 2,5 a 4 není zase tak viditelný podle fotky a k těm dutinkám, ty se dřív nepoužívaly.
Dneska už se sporákový kombinace nedávají, kabely se zakončují v krabici za sporákem a tam se přechází na pohyblivý kabel čokoládama a nebo Wago svorkama
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.