Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde vložit fotka do PC, proč?

Od: martinsmetana odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, potřeboval bych poradit jak dát do notebooku fotku z nového fotoaparátu. Abych to lépe popsal, koupil jsem si Nikon d5600( předtím jsem fotil na starý Nikon D3100) a fotím do rawu, jenomže mi nejde fotka přesunout do PC. Když fotím na jpeg jde tam normálně přesunout, v pohodě i na lightroom, ale když mám RAW nejde to. Když chci fotku zobrazit, ukáže se "tento formát asi nepodporujeme". Potřeboval bych od vás prosím poradit je mi 15 let a nevím co si mám počít. Rád bych fotil do rawu kvůli úpravám, ale nemůžu, protože ani fotky do počítače nedostanu. PROSÍM PORAĎTE, OPRAVDU VAS PROSÍM. Když budete znát odpověď, předem děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Přesunout do PC ti jde, ale RAW není vlastně fotka ale soubor. Takže dá se zobrazit v RAW editoru Caprture NX-D, který si stáhni. Jestli používáš jiný externí zobrazovač obrázků, tak musíš k němu použít příslušný RAW plugin.

martinsmetana
hodnocení

Děkuju moc, ale co mám dělat dál až to stáhnu? A opravdu děkuju

V nějakém editoru (který zvládá RAW) můžeš fotku upravovat, nebo ji pak třeba převést do jiného formátu.

martinsmetana
hodnocení

A nejde mi to přesunout kvůli tomu, že jsem měl stejnou kartu ve starém foťáku, ale i v novém?

To by vadit nemělo, připoj foťák k počítači, otevři Tento počítač (někdy tam je jen Počítač). Klikni na foťák, pak na kartu, označ fotky a kopíruj, nebo přetáhni kam potřebuješ. Když na kartě jsou, měly by jít taky do PC. Ale jak bylo psáno, musíš mít v PC editor pro jejich správu.

Ten RAW musí jít přesunout na trase foťák-PC stejně jako jpeg, nevidím důvod, proč by neměl... Jediný problém spočívá v tom, jak jsem psal. RAW ti nejde v PC zobrazit a je jedno, jestli jako přesunutý nebo ještě na kartě foťáku. Pro zobrazení a úpravy toho RAWu musíš mít prostě příslušný program.

Stáhni si tento ať už nastálo nebo na vyzkoušení zobrazování RAWů

nikon.cz/...

pak jej nainstaluj a budou se ti zobrazovat RAWy. Pokud existuje plugin pro lightroom, tak někdo poradí, já jej nepoužívám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]