Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chrastící potenciometr u reproduktorů

Od: elektroamater odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer

Mám problém s jedněmi reproduktory Genius. Ano vím že to je laciná čína od které nemůžu čeka zázraky ale tohle by dělat při ceně pomalu 2000Kč opravdu neměli.

Normálně jsem poťáky řešil konkorem ale pak jsem se dozvěděl že je to bude pomalu ničit a pak se vydřou dráhy nečistotami co na sebe konkor lepí. Proto se ptám čím by to bylo lepší prostříknout? Jinak bych asi měl zmínit že po třeba 10 minutách to vymizí a když je třeba zase vypnu a zapnu tak to opět dělají. Není v nich žádná chytřejší elektronika, pouze klasický zesik. Slyšel jsem že tento jev může dělat i nějaký kondenzátor protože kdyby to bylo v poťáku tak to dělá asi furt. Co myslíte?

Jsou kupované ani né před rokem

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

brigita*
hodnocení

2x

Celý život používám na chrastící potenciometr leštěnku Diava, stačí natáhnout do injekční stříkačky a pokud je potenciometr nerozebiratelný, najdu malou netěsnost u vývodů a tak tam jehlou stříknu i celý obsah stříkačky a Diava se dostane na odporovou dráhu a je po problému.

nikdo*
hodnocení

2x

Na potenciometry je nejlepší Diava. Tak jak je, nebo trochu naředit. natáhnout do inj. stříkačky a trochu vstříknout dovnitř. Několikrát otočit a bude klid. Pomáhá tehdy, je-li pot. zašpiněný-zaprášený, což je velmi častá závada. Na vydřený pot. asi nebude fungovat nic.

na vydřený funguje rozebrat a naohýbat jezdec kousek stranou.

olinl
hodnocení

1x

Pokud je to v záruce, můžeš reklamovat, ale z toho Konkoru nebudou asi nadšený.. Na starých gramofonech, zesilovačích, kazeťákách jsem vypájel celý potenciometr, odpáčil pacičky a lihem a vatou dráhu vyčistil a na pět let normálního používání byl klid. Poskládání potenciometru zpátky je děs, ale dá se to. Někdy je lepší vyměnit celý potenciometr, než ho rozebírat a čistit, vypadávají z něj občas menší součásti.

elektroamater
hodnocení

Na tyto reproduktory jsem ještě nic nepoužíval, ani konkor. To jsem dělal na jiný bedničky kde to ale pomohlo ale kdo ví jak dlouho to bude fungovat.

jabraka*
hodnocení

0x

Na čištění potenciometrické dráhy je určen spray kontaktolVstřiknutím dovnitř krytu a několikterým otočením se většinou potenciometr vyčistí.Existuje ovšem řada jiných produktů: elchemco.cz/...

JABRAKA

host

... pokud je kam a kudy stříknout, aby se kontaktol (nebo jiná vhodná kapalina) opravdu dostal mezi jezdec a dráhu.

hodnocení

0x

Já myslím, že když nepomůže prostříknutí, je nejjednodušší výměna za jiný. Parametry bývají ne těle potenciometru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]