Nejste přihlášen/a.
U jističe se někdy stává, že vypne, ale páčka zůstane nahoře a pak si někdo myslí, že jistič je zapnutý. Třeba je to i tento případ. Když se lednice vypla, svítilo v ní osvětlení?
Ano, souhlas. Pokud ba se opět stalo, zkontrolovat osvětlení lednice. Tím by se eliminovala možnost vadného jističe-pojistky. Pokud by svítila, jde o mnou popsané možnosti.
Pokud tedy světlo v lednici nesvítilo, a nyní opět svítía lednice funguje, šlo o to, že lednice nebyla zapojená na napětí.
Jde o to, na který zásuvkový okruh je lednice zapojená. Těch okruhů je v objektu víc (a jsou jištěny samostatnými jističi) a ostatní spotřebiče, které fungovaly, mohly být napojeny právě z jiného okruhu (jiného jističe-pojistky). Zkus ten konkrétní jistič vypnout a zkontroluj co jde a co ne. Pokud by byla lednice opravdu zapojena na společný okruh s ostatními spotřebiči, které fungovaly, pak by byla možnost porušení přívodní šňůry lednice, případně připojení vodičů v zásuvce u lednice. Ale pozor, jde o práci na zařízení nn a měla by to provádět osoba s eltech.kvalifikací. Jinak ale spolehlivě vypnout a zkontrolovat měřením, zda je zásuvka bez napětí.
Co myslíš pod pojmem "sama od sebe vypla". Po vychlazení prostoru lednice termostat vždy lednici přece vypíná. Pak po vystoupení vnitřní teploty o cca 2-3 st.C zase zapne. Takže nejspíš ne že "sama od sebe vypla" ale nezapla sama po zvýšení teploty. To znamená, že se nerozběhnul kompresor. A toto může mít dvě příčiny. Buďto je vadný termostat, nebo je problém s kompresorem. Pokud by to byl termostat, je oprava jednoduchá, výměna termostatu. Ale spíše bych to typoval na druhou příčinu. Vypnutím a zapnutím pojistek "dostal" kompresor trochu proudový náraz a pak se rozběhl.
Obdobnou závadu jsem měl před cca 2ma roky, u nové kombinované lednice Candy. Občas se mi, po cca dvou měsících provozu, rovněž z ničeho nic, nerozběhl kompresor. Šlo o invertorový kompresor, s plynulou regulací výkonu. Musel jsem mu "nafackovat" (mechanické rázy) a pak se rozběhl. Reklamoval jsem a lednice mi byla vyměněna za novou, která nyní již pracuje bez problémů (oprava dle servisu je nerentabilní).
Doporučuji dát do lednice teploměr a hlídat její provoz. Někdy se opakuje výpadek v kratších intervalech, ale u mne to bylo třeba i 3-5 dní. Pokud by se opakovalo, nutno řešit se servisem. Pokud je v záruce, reklamovat, pokud už mimo, zkusit možnost oparvy. Ale výměna kompresoru a naplnění chladivem je poměrně drahé a dnes se chlaďaři moc nevyplatí. Skoro lepší koupit novou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.