Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lednicka - pojistky

Od: martin21 odpovědí: 6 změna:
Dobry den, vcera se sama od sebe vypla lednicka(je v poradku). Pojistky byly ok a vse ostatni fungovalo. Nicmene kdyz jsem pojistky vypl a znovu zapl, lednicka zacala zas fungovat. Zajimala by me mozna pricina. Je tu nekdo, kdo se v tom vyzna vice? Byl bych vdecny.:) Dekuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

1x

U jističe se někdy stává, že vypne, ale páčka zůstane nahoře a pak si někdo myslí, že jistič je zapnutý. Třeba je to i tento případ. Když se lednice vypla, svítilo v ní osvětlení?

Ano, souhlas. Pokud ba se opět stalo, zkontrolovat osvětlení lednice. Tím by se eliminovala možnost vadného jističe-pojistky. Pokud by svítila, jde o mnou popsané možnosti.:)

martin21
hodnocení

Diky. Svetlo bylo vypnute. Jak je ale mozne, ze oststni spotrebice fungovaly?

Pokud tedy světlo v lednici nesvítilo, a nyní opět svítía lednice funguje, šlo o to, že lednice nebyla zapojená na napětí.

Jde o to, na který zásuvkový okruh je lednice zapojená. Těch okruhů je v objektu víc (a jsou jištěny samostatnými jističi) a ostatní spotřebiče, které fungovaly, mohly být napojeny právě z jiného okruhu (jiného jističe-pojistky). Zkus ten konkrétní jistič vypnout a zkontroluj co jde a co ne. Pokud by byla lednice opravdu zapojena na společný okruh s ostatními spotřebiči, které fungovaly, pak by byla možnost porušení přívodní šňůry lednice, případně připojení vodičů v zásuvce u lednice. Ale pozor, jde o práci na zařízení nn a měla by to provádět osoba s eltech.kvalifikací. Jinak ale spolehlivě vypnout a zkontrolovat měřením, zda je zásuvka bez napětí.

hodnocení

0x

Co myslíš pod pojmem "sama od sebe vypla". Po vychlazení prostoru lednice termostat vždy lednici přece vypíná. Pak po vystoupení vnitřní teploty o cca 2-3 st.C zase zapne. Takže nejspíš ne že "sama od sebe vypla" ale nezapla sama po zvýšení teploty. To znamená, že se nerozběhnul kompresor. A toto může mít dvě příčiny. Buďto je vadný termostat, nebo je problém s kompresorem. Pokud by to byl termostat, je oprava jednoduchá, výměna termostatu. Ale spíše bych to typoval na druhou příčinu. Vypnutím a zapnutím pojistek "dostal" kompresor trochu proudový náraz a pak se rozběhl.

Obdobnou závadu jsem měl před cca 2ma roky, u nové kombinované lednice Candy. Občas se mi, po cca dvou měsících provozu, rovněž z ničeho nic, nerozběhl kompresor. Šlo o invertorový kompresor, s plynulou regulací výkonu. Musel jsem mu "nafackovat" (mechanické rázy) a pak se rozběhl. Reklamoval jsem a lednice mi byla vyměněna za novou, která nyní již pracuje bez problémů (oprava dle servisu je nerentabilní).

Doporučuji dát do lednice teploměr a hlídat její provoz. Někdy se opakuje výpadek v kratších intervalech, ale u mne to bylo třeba i 3-5 dní. Pokud by se opakovalo, nutno řešit se servisem. Pokud je v záruce, reklamovat, pokud už mimo, zkusit možnost oparvy. Ale výměna kompresoru a naplnění chladivem je poměrně drahé a dnes se chlaďaři moc nevyplatí. Skoro lepší koupit novou.

martin21
hodnocení

Stalo se mi tohle poprve. Lednici mam 11 let. Nyl jsem dva dny mimo domov a kdyz se vratil, lednice byla uplne vypla. Tak by me zajimalo, z jakeho duvodu k tomu doslo. Je jinak bez problemu, ted zase bezi, jak ma. Diky za info!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]