Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak změřim multimetrem odebíraný proud motoru (komutátorový jednofázový AC 230V , 50 Hz, 2000W) při jeho zatížení?
Děkuji mnohokrát za odpovědi
Ještě bych se rád zeptal na zapojení motorového spouštěče. Lze zapojit mezi vypínač a motor nebo spouštěč funguje jako vypínač? Chtěl bych zachovat původní vypínač a spouštěč mít skrytý. Děkuji
Myslíte, že bude odebírat více jak 10A? Multimetr z Lidlu by to tedy asi nezměřil, že?(viz. odkaz) lidl.cz/...
Bohužel neznám nikoho, kdo by mi to mohl změřit.
Předpokládám, že nemáte v oboru elektro žádné zkušenosti a že zřejmě motor vykazuje nějaký problém, když ho chcete měřit. V tom případě bych nedoporučoval zmíněný multimetr k měření. Pokud motor bude odebírat větší proud, mohl byste ho zničit. A to ani memluvím o tom, zda byste zvládl jeho připojení. Vždy je lepší použít klešťový ampérmetr (s patřičným rozsahem).
Zkušenosti žádné nemám, to máte pravdu, proto sháním rady zde, ale znáte to, zlatý český ručičky + 21. století. Motor nevykazuje žádný problém, je to nový motor, respektive nová stolní pila. Jde mi o namontování motorového spouštěče s ochranou proti přetížení a právě potřebuji vědět kolika Ampérový spouštěč pořídit, proto potřebuji změřit proud při zatížení. Myslíte, že by mohlo fungovat, změřit to tím měřákem spotřeby?Ten mám. Děkuji
Kdyby štítek měl, vůbec bych Vás tím nezatěžoval. A v manuálu proud uveden bohužel není. Tím měřákem spotřeby, je to opravdu možné?Proud změřit dokáže, jde jen o to, jak přesné to je, jestli to vůbec ukáže reálnou hodnotu. Zkusím to a uvidím. Mimochodem to byl velice dobrý nápad, to mě nenapadlo. Díky všem
Jasné, už jsi to zde řešil. Ale ten měřák spotřeby by mohl pomoct. Měření produ většinou mají. Zatížení by měly mit do 3600W, takže cca 16A. To by jsi mohl zkusit. Jinak, přiměřené zatížení zjistíš ale pouze kontrolou oteplení, jak už jsem Ti psal. A pozor, u elektriky "zlatý český ručičky" už mnohokrát skončily špatně. Elektřina nezraňuje, ta "pouze" zabíjí!
Tyhle napětí a střídavé proudy se měří klešťákem, někdo výše už to napsal. Proč ne multimetr? Použít ten multimetr z Lídlu je riziko ze dvou příčin. Jednak všechny tyhle levné MM mají na maximálním proudovém rozsahu, omezenou dobu měřeni, na 10, max 20 sek. A podívejte se na ty měřící šňůry. Ony mají sice napsáno, že vydrží 10A, Ale málokdy mají větší průřez než 1mm2. Ty šňůry, budou dost pravděpodobně topit. Bůhví, jak jsou vyrobené, jaký mají průchozí odpor. Čili je nutné vyrobit jiné měřící šňůry. Při těchto proudech už hrají roli i přechodové odpory na spoji banánek-zdířka MM.
A nevím jistě, jestli to někdo už nenapsal, ale ten proud spočítáte z výkonu. V dotazu píšete 2kW. To dělá necelých 9A.
Necelých 9A by to dělalo za předpokladu, že účiník motoru je 1. Jenže takový asynchronní motor neexistuje. Účiník je často kolem 0,7, viděl jsem i méně. Takže proud takového motoru může být klidně taky přes 12A.
A to je právě ten rozdíl. Mám možnost koupit za dobře 6,3-10 A spouštěč, ale potřebuji zjistit, jestli bude stačit nebo bude slabý.
Jelikož bydlím v činžáku a mám omezené možnosti spínání pily. (pro zatím) Dnes jsem to ale vyzkoušel a pila má tak silný motor, že jsem neměl možnost ji dostatečně zahřát.(plný prořez 85 mm v úhlu 5 stupňů, skrz kuchyňskou desku(odřezek 300x1000mm) na výšku, metr dlouhý řez a pila jela jak máslem. měřák ukazoval 1450W při 5,2A a nebylo znát téměř žádného zpomalení kotouče. Myslíte že spouštěč 6,3-10A bude vhodný?Dle mého názoru ideální. Děkuji za odpovědi a čas strávený s nimi.
Pokud je to tak, tak bych jej použil a prvotní nastavení bych dal těch 6,3A. Pokud by, při běžné práci, udrželo těch 6,3A, nechal bych tak. Pokud by pak případně, při větším zatížení, vypnul, zkontroloval bych oteplení motoru a pokud by nebylo velké, přidlal bych tak na 7 A. A pokud by se vypnutí při ještě větším zatížení opakovalo, opět kontrola oteplení a případně zvednout až na 8A. To by tak mohlo tomu výkonu 2000 W odpovídat. Max teplota motoru by měla být tak kolem 50 st.C (nesmí pálit, pouze hřát do přiložené ruky).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.