Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nová elektřina v bytě - oznámení SBD?

Od: seno odpovědí: 31 změna:
Dobrý den,
pokud bychom se rozhodli, udělat si novou elektriku v bytě ve formě sekání drážek do zdi, musí se to hlásit na SBD nebo nějakému statikovi apod? Nebo si to můžeme udělat bez oznamování komukoli?
Děkuju

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lucie*
hodnocení

2x

Elektrika stejně jako jiné stavební úpravy(u nás i výměna vstupních dvěří nebo podlahy) se hlásí BD. Musíte si zjistit co chce vaše družstvo hlásit,všude to je jiné.Pokud to budou vyžadovat,bude technický úsek chcít i jednoduchou dokumentaci.Tohle může být taky rozdílné.Takže koukněte na web vašeho BD nebo se zajděte informovat.

Družstevník tyhle věci hlásí a čeká na svolení.V osobním vlastnictví jen hlásí (také mají ohlašovací povinost) ale nepotřebují svolení.

krtek66

v osobním vlastnictví nemusí hlásit nikomu nic...sluší se akorát dát nějaké upozornění, že začne rekonstruovat např. skrz hluk a podobně..

lucie*

...pokud i nadále mají domluvenou správu pod BD,potom mohou mít v podmínkách i ohlašovací povinost.*jasne*

krtek66

pokud i nadále mají něco takového v podmínkách BD... tak je tato část podmínek neplatná...*alene*

lucie*

,,,pročpak?*nevi*

krtek66

protože domovní řád nebo podmínky BD a jemu podobné dokumenty jaké zmiňujete jsou pouze bezcený cár papíru bez jakékoliv právní váhy a cokoliv a hlavně stavební zákon nadřazen. A pokud stavební zákon nevyžaduje projekt nebo povolení tak nepotřebuje souhlas nikoho dalšího..

lucie*

...nejde o souhlas BD,ale jen o oznámení.

krtek66

to je jedno...prostě oznamení je pouze dobrá vůle ne povinnost :)

111®
hodnocení

2x

když si necháš udělat projekt neměl by být problém...protože když nestačí 2x6A + 2x10A , tak nebude stačit ani jistič před rozvaděčem. A aby ti ho navýšili, budou chtít revizi, a pro tu revizák asi bude chtít projekt. Tady by se dala tvrdě narazit.
A mimochodem, musí to dovolovat i dimenzování stoupacího vedení v domě...no a kdyby to bylo třeba posílit, tak to musí vědět majitel domu

krtek66

revizák nepotřebuje žádnej projekt...revizák v bytě nebo u elektorměru potřebuje akorát ukazat místo kde má co revidovat..zbytek si udělá sám...

hodnocení

1x

Msíte se domluvit s vlastníkem, ve vašem případě s SBD.

hodnocení

0x

Pokud je byt ve vašem vlastnictví, na tyto práce nemusíte nikomu nic hlásit.

krtek66
hodnocení

0x

V případě, že je byt v osobním vlastnictví nemusíte nikomu oznamovat nic za předpokladu, že nezasahujete do nosných částí objektu nebo do těch, které podléhají majetku ostatních. Pokud jste v nájmu nebo podnájmu, musíte mít povolení majitele.

seno
hodnocení

Pokud je byt v os.vlastnictví nemusím to nikde hlásit, pokud družstevní, tak hlásit družstvu?
Děkuju

berger*
hodnocení

0x
Trochu OT - ve formě sekání drážek do zdi - ,vím,že se to takto dělá,dělám to také,ale - může se oficiálně,legálně takto řezat do panelů? Pokud nejsou snížené stropy,tak v chodbě to bývá slušný svazek kabelů,drážka jak hrom...

jabraka*
hodnocení

0x

V bytových domech rozhodně sekání do panelů nemůže ani majitel bytu vykonávat bez povolení.Vždyť tím velkým hlukem omezuje ostatní obyvatele domu!Na druhou stranu nevím,proč elektrické rozvody vyměňovat?Pokud fungují stávající,mohou se používat bez problémů,ale je nutná také údržba.Pouze tam,kde jsou problémy s vedením,dá se použít vedení v lištách.Lišta 12 x 12 mm se skryje za nábytek,

JABRAKA

14.01.19 14:11

Ale může!

berger*

Pokud koupím byt v původním stavu a budu tam chtít bydlet,tak i když stávající rozvody fungují,mám důvod je vyměnit. Dva 6A a dva 10A jističe mi fakt stačit nebudou. A pokud to budu dělat,tak rozvody v lištách se mi líbit také nebudou.

jabraka*
hodnocení

0x

6A jistič pro světelné okruhy určitě stačí.10A je výchozí zatížení.předním bude hlavní jistč 16 A,ten se v bytě překročit nesmí.Posílení hlavního přívodu už zasahuje do domovních rozvodů

JB

111®
hodnocení

0x

no já jen že se každej ptá jak posílit elektriku sobě a na ostatní se nebere zřetel..pak lítá DEON v přízemí a všichni se diví co to...a jak je to možný? no tou 6A na světla bych si nebyl jistej při LED diodových napájecích obvodech...

seno
hodnocení

Dobrý den,
jak poznám které stěny jsou nosné a kde sekat co nejméně.
Toho sekání bude opravdu celkem hodně :( :(
Byt máme v os.vlastnictví, to sekat můžeme kde a jak chceme?
Děkuju
krtek66

Čteš si vůbec to co ti píšu? Už jsem ti alespoň 2x napsal co můžeš a co ne... nosné stěny jsou vždycky logicky ty obvodové a pak podle projektu, který buď musíš znát nebo získat. Další nosná stěna bývá třeba uprostřed bytu kvůli délce stropních panelů. Nosná stěna nebude 100% koupelna s WC. Zbytek musíš zjistit..

seno
hodnocení

Dobrý den,
kde mohu zjistit,které zdi jsou nosné? A do nosných zdí se pak nesmí vůbec sekat?
Děkuju
krtek66

Zajdi si na stavební úřad kde musí mít uložený projekt domu. Z výkresů se to dá vyčíst. Výkresy ti dokonce i zdarma okopírují. Možná se stačí zeptat i nějakých starousedlíků v domě co by to mohli vědět. Do obvodových stěn se může sekat drážka např. elektro , ale měl bys mít i povolení od ostatních, ale prakticky to nikdo skrz takovou věc nedělá. Ta standardní drážka na ten kabel až dva tu statiku nějak výrazně neoslabí. To bys musel vybourat díru jak do prd... :) Naopak pokud bys chtěl v nosné stěně mít otvor např. pro nové dveře tak musíš mít povolení od 75% spolumajielů, statickej posudek a projekt úpravy.

seno
hodnocení

Dobrý den,
zjistím si,které zdi jsou nosné.
A jak to budu vědět, mohu do nosných zdí sekat? Od chodby bude rozvod např. 8kabelů a to už drážka bude muset být hlubší, jak se kabely rozvětví, tak povedou třeba už jen 2.
Děkuju
krtek66

spíš bych si půjčil drážkovačku ať to má nějkou úroveň

seno
hodnocení

Dobrý den,
drážkovačku nebo flexu s diamantovým kotoučem určitě.
Jde mi ale o to, jestli můžeme i do nosných zdí dělat drážky pro více kabelů?
Děkuju

krtek66

jak jsem psal...můžete...dle rad elektrikáře...optimálně šířka drážky na 2 prsty a pak do hloubky pokud to tloušťka stěny dovolý...

seno
hodnocení

Dobrý den,
a pokud je kabelů více např 6, mohu je zasekat do nosných zdí?
krtek66

bože...*alene* já už nevím jak to napsat..*modla*...kabelů v jakékoliv stěně můžete mít kolik chcete pokud to ta stěna svými parametry snese...a 6 kabelů ve stěně je teda umění...já mám 2+1 mám "elektrárnu" a krom místa kde je rozvaděč nemám ve stěně víc než 3 kabely...

berger*

Seno,plánujete při této akci přítomnost elektrikáře? Pokud ano,tak ten by měl vědět,co a jak. Já mám pocit,že to celé chcete spáchat svépomocí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]