Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze vykoupit věci ze sběrného dvora?

Od: palec odpovědí: 7 změna:
Dobrý den. Jde si ze sběrného dvora vzít nebo odkoupit např. Pc nebo jeho komponenty? Ne že bych neměl peníze, ale hledám starší kousky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Záleží na konkrétním Sběrném dvoře a domluvě s jeho pracovníky. Jinak vracení odpadu ze Sběrného dvora do oběhu byť za úhradu je zakázané(?) a bohužel vzhledem k poměrům u nás na Sběrném dvoře je tu ten zákaz striktně dodržován.

Ale také jsem se dočetl o projektu Sběrný dvůr s bazarem použitých věcí, ovšem v jakém je to stadiu, popř. zda už to někde funguje, zatím nevím.

doplněno 13.01.19 09:43:

Odevzdáním věci, byť ještě použitelné, do Sběrného dvora se tato věc stává odpadem a je nutno s ní nakládat podle z. č. 185/2001Sb. - zákon o odpadech, který vylučuje vrácení odpadu do oběhu, musí jej zpracovávat pouze specializované firmy. Tolik k řeči zákona.

rv*
hodnocení

2x

Oficiálně ne. Je to zdůvodněno, že se jedná o odpad a pro jeho prodej a nákup je potřeba splnit určité podmínky. Že se mnohdy jedná o škodu, kdy se funkční nebo využitelné věci recyklují (sešrotují), i když by někomu mohly sloužit, nikoho nezajímá. A třeba PC komponenty jsou pro zpracovatele zdrojem drahých kovů, tak by se jim nelíbilo, kdybyste jim je vybíral (a třeba kovy "těžil" sám).

hodnocení

0x
Musíte se zeptat v konkrétním dvoře. Je to o lidech. Nedávno jsem viděl dokument, jak na české skládce zaměstnanci berou použitelné věci a vrací je za úhradu do oběhu. Nadřízení o tom vědí a trpí jim to. Mají to jako přivýdělek... O proti tomu je sběrný dvůr jiná procházka. :)

To bylo bezvadné ještě za totality ve sběrně papíru. Staré knihy, sbírky, samizdaty...nádhera. Bohužel většinou člověk neměl to srdce to prodat. To mi připomíná jednoho starožitníka co jsem znal. Když jsem něco chtěl koupit, tak velmi často řekl: To vám neprodám. To se mi líbí.

jabraka*
hodnocení

0x

Také jsem před několika lety získal pro známého ze sběrného dvora nábytek.Ale mezitím se změnil majitel a vykupování skončilo.Sběrné dvory bývají privatizovány a záleží pak na majiteli.

JABRAKA

Na majiteli nezáleží. Až ho obviní z porušení zákona, veškerá lidumilnost ho přejde.

figurek*
hodnocení

0x

u nás ve sběrném dvoře běžně potkáte lovce pokladů, kteří přijedou s vozíkem a už se někde přehrabují a už si něco odvážejí.

Takže asi to jde. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]