Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Satelit nejde když prší

Od: zdenek1 odpovědí: 7 změna:

prosím neví někdo proč mi nehraje satelit když začne pršet jinak běhá porád v pohodě

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

6x
Nepřesně nasměrovaná parabola.

hodnocení

2x

Zřejmě je nastavení paraboly či kvalita přijímače na hraně. Satelitní signál vzhledem k vyšší frekvenci signálu je více omezen pevnou překážkou oproti např pozemnímu vysílání. Tudíž při dešti jsou kapky výraznou překážkou pro signál.

hodnocení

1x

Příčin může být více: nedostatečně dimenzovaná nebo špatně zaměřená parabola, nekvalitní nebo vysloužilý konvertor s vysokým šumem, dlouhé vedení koaxiálního kabelu, případně přijímač s malou citlivostí. Nebo kombinace všeho. Dělá to takto odjakživa nebo se to začalo stávat v průběhu času? Občas stačí poryv větru a nedotažená parabola se pak pootočí.

Tyto faktory mohou způsobit, že signál je na hraně a dešťové kapky, přechod tlakové fronty nebo sníh situaci o něco ještě zhorší.

V zimě taky často pomůže omést z paraboly a konvertorů sníh.

hodnocení

0x

Běžný jev. Pokud hustě prší přímo na parabolu, případně hustě sněží a na anténu nasněží, příjem na této frekvenci je silně rušen a signál vypadává. Řešení - umístit anténu v místě proti těmto vlivům chráněném, případně mít i klasickou anténu na pozemní vysílání DVB-Tx a přepnout na možné běžné programy na ni. Druhým způsobem řeším i já.*palec2*

jofa*

Vůbec to není běžný jev. Pokud je parabola dobře seřízena (80 cm), kvalitní konvertor, přijímač, tak taková situace nastane jen vyjiměčně a to při extrémně silně nepříznivému počasí ( několik kilometrů silné oblačnosti či nánosu sněhu na parabole). Nějaký běžný déšť nemůže mít vliv na příjem dobře nastavaného a kvalitního sat. kompletu. To bych tady v podhůří Krkonoš měl výpadky na denním pořádku. Źe mi vypadne signál vlivem počasí se mi stane tak jednou max dvakrát do roka a to díky silné sněhové plískanici. Při dešti nikdy.

Však taky píšu hustě prší, hustě sněží a případně nasněží na parabolu. Nejde o běžný déšť. Pochopitelně záleží také na velikosti, umístění a nasměrování paraboly, zisku-šumového čísla konvertoru, ztrátách na koaxiálu a tím na konečné síle signálu. Ale pokud je vše v daném místě optimální, tak to tyto extrémní vlivy počasí mohou působit. A jelikož jsem z podhůří Jeseníků, tak to, v těchto případech, bývá běžné. *nene*

111®
hodnocení

0x

je to jednoduché, déšť představuje strašně velký útlum pro satelitní signál, pododbně jako husté sněžení, ono se toho signálu na zem dostane něco kolen -100dBmikroV

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]