Nejste přihlášen/a.
Jakou máte zkušenost? Tyhle monočlánky mají napětí 1,2 V . Vadí to u u přístrojů, co jinak fungují na 1,5 V? Konkrétně mi jde o hodiny a ovladače. Sem si tu nabíječku i nabíjecí monočlánky pořídil, ale teď nevím, jestli jsem udělal dobře.
Nevadí. Ale dobře jsi neudělal. Do hodin a ovladačů, kde vydrží rok a déle, se používají baterie alkalické. Nabíjecí používám tam, kte se rychle spotřebují a potřebují často nabíjet.
Doplňuji chybějící vysvětlení, proč rádci přede mnou doporučují např. do hodin a ovladačů alkalické články místo nabíjecích. Nabíjecí články totiž trpí t.zv. samovybíjením a ve spotřebičích s velmi malou spotřebou se vybíjí samovolně podstatně dříve než články alkalické. Musí se tedy častěji nabíjet než vyměnovat články alkalické nebo podobné nenabíjecí.
A navíc - hodiny, ovladače a podobné přístroje přestávají pracovat, když napětí baterie klesne pod 1 V.
U alkalické baterie je tedy k dispozici 0,5 V (nová má 1,5 V) ale u nabíjecí je k dispozici jen 0,2 V (nově nabitá má 1,2 V).
achjo:
pokud zařízení přestává pracovat při 1V tak je to v pohodě i pro aku, vůbec nevadí, že v u alkalických je k dispozici 0,5V a u aku jen 0,2V, protože aku se vybíjejí pomaleji, mají mezi 1,2V - 0,9V plošší vybíjecí charakteristiku než alkalické.
"bmbx" - "vitovec" to uvedl správně: "Nabíjecí články totiž trpí t.zv. samovybíjením ..."
V uvedených přístrojích sice fungují, ale nebavilo by mě každý druhý měsíc z hodin vyndávat baterky a nabíjet je (+ znovu nastavovat hodiny a pod.), když mě alkasicá baterka vydrží víc než rok. A třeba u meteostanic a podobných zařízení je nastavování a spárování čidel mnohem složitější, než nastavit hodiny.
A vůbec není pravda, že nabíjecí se vybíjí pomaleji než alkalicé. Třeba nyní se prodávají značkové alkalické baterie na kterých je uvedené, že jsou použitelné až do r. 2023 a to není kec. Sám ještě používám vyrobené v r. 2015 s požitelností do r. 2019 a jsou naprosto v pořádku (kupuji mulipak 10 ks, protože to vyjde levněji).
Používám také nabíjecí do foťáku. I sada na výměnu, která ve foťáku není má po plném nabití (kvalitní značkovou nabíječkou) za 1/2 roku jen 1 V a musí se znovu dobít.
Kdyby se aku vybíjeli pomaleji, tak by musely nabité vydržet víc než 5 roků (déle než alkalické), což jistě uznáte, že je nesmysl.
U nabíjecích akumulátoru by napětí nemělo poklesnout napětí pod 0,9V. Z praxe proto u hodin používám alkalické monočlánky u kterých využiji plnou kapacitu.
achjo:
Dnes už existuji akumulátory s malým samovybíjením - kolem 5% za rok a to, že jsem zmínil, že akumulátory mají jinou vybíjecí charakteristiku, zjednodušeně znamená, že vybíjením spotřebičem se akumulátor z 1,2 na 1V dostane pomaleji než alkalický z 1,5V. Pleteš dvě věci dohromady, samovybíjení a vybíjení.
"bmbx"
Rychlost vybití vždy závisí na kapacitě zdroje a odběru spotřebiče.
Kdyby měly nabíjecí a alkalický článek stejnou kapacitu a byly ve stejném přístroji se stejným odběrem, tak je nabíjecí vybitý mnohem dříve než alkalický.
I tazatel se dostal do stejné situace a proto se ptá.
Pokud má nabíjecí větší kapacitu než alkalický, tak je pravda to, co píšete, ale jinak ne.
Ale tazatel se dostal do situace, kdy napětí akumulátoru nestačí na napájení myši a tá hlásí, že je vybitý a on přitom vybitý není, což je nedokonalost té myši, neboť i zařízení, které už při 1.2V hlásí vybití za moc nestojí, protože nevyužije dostatek energie ani z alkalického článku. Já mám v myši jeden nabíjecí AAA a funguje dostatečně dlouho. A bylo by dobré si nastudovat něco o vybíjecí charakteristice článků.
Samovybíjení je pro mně ten poslední nedostatek, kdykoliv si články můžu dobít. Ostatně články ReCyko mají údajně samovybíjení potlačené. V hodinách to ještě nemám dlouhodobě vyzkoušené. Myš: ne že by nefungovala, ale občas hned nereaguje, což mi vadí při hraní her. Ale jinak je pro mně hlavním přínosem, že pořád nemusím kupovat nové články.
kepler:
To nejsou jen ReCyko od GP, výrobců je celá řada, s výrobou začal Sanyo se svými Eneloop (dnes je vyrábí Panasonic) a pak se přidali další výrobci, Varta ReadyTo Use, Camelion AlwaysReady, atd...
Tyto články mají opravdu mizivé samovybíjení, zatimco klasické měli kolem 30% za měsíc, tak tyto mají do 10% za rok, ale i tak do hodin a ovladačů jsou výhodnější alkalické, nejenom, že vydrží v hodinách nebo ovladači několik let, ale u akumulátorů v ovladači nebo v hodinách může dojít k podvybití a pak už budou stejně k ničemu.
Některým zařízením to může trochu vadit, budou dřív myslet, že je vybito. Některá zařízení naopak umějí vycucnout monočlánek takřka kompletně, takže ti asi zlikvidují ten akumulátorek (akumulátorky nebývají rády vycucávány do 0). Když si ohlídáš, abys včas nabíjel, většinou by neměl nastat problém.
Nové NiMh trpí opravdu samovybíjením mnohem méně, než dřívější.
Kdysi se prodávaly i alkalické nabíjecí články. Kromě nižšího vybíjecího proudu (nehodily se do zařízení s vysokou spotřebou) měly všechny parametry lepší, než NiMh: 1,5 V, prakticky bez samovybíjení, lepší teplotní závislost, ekologicky údajně téměř neškodné, výrazně nižší cena, ... . Bohužel se již nevyrábějí, asi byly moc dobré. Ještě je mám ve světle na kole, tam fungují už přes 15 let (s občasným nabitím, samozřejmě).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.