Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

3D Tiskárna kterou vybrat?

Od: tomi* odpovědí: 16 změna:

Zdravím, potřebuji radu od někoho znalého v 3D tiskárnách. Rozhoduji se mezi Creality 3D Ender-3 vs Creality 3D Ender-3 Pro vyplatí se zakoupit Pro verze nebo mi postačí normální verze. Děkuji předem za veškeré informace od komunity.

doplněno 08.01.19 23:36:

Edit: můžete doporučit komunitu v CZ o 3D tisku děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Verze Pro má základnu z hliníkových profilů 40x40, "portál" je z 30x30. Obyčejná verze je celá z profilů 30x30, mělo by to být více stabilnější, ale myslím, že to nebude mít žádný vliv.
Verze Pro má novější extrudér než obyčejná verze. Dále má verze Pro také odnímatelnou magnetickou podložku pro jednodušší sundavání výtisků. Co se týče cen $199 za základní verzi a $219 za verzi Pro, tak určitě bych připlatil za verzi Pro.
Co se týče české komunity, tak velmi obsáhlá skupina je na Facebooku s názvem "3D Tisk". Je zde více jak 5000 členů.

tomi*
hodnocení

Děkují za informace, ještě mé napadlo kalibrace u Pro verze probíhá podobné jako u Průši? Nebo klasické lístečky?

PS: krom Fb fórum není?

Co se týče kalibrace, to nevím. Ale automatická kalibrace mi přijde naprosto zbytečná. Doma mám 4 tiskárny vlastní stavy HyperCube Evolution s manuální kalibrací. Začínal jsem na Anet A8, takže odkojen servisem a vylepšením tiskárny. Tiskárnu jednou zkalibruji po sestavení a už na to nesahám, při automatické kalibraci musí být taky +- podle "lístečku" nastavená, jen to dokáže eliminovat křivě postavený rám.
O jiné komunitě nevím, možná české Reprap fórum, ale určitě nebude tak obsáhlá jak ve Facebookové skupině.

tomi*
hodnocení

Děkují za vysvětlení kalibrace. Jakou můžu očekávat přesnost tiskárny, co jsem vybral jak ende3 nebo PRO např. chci vytisknout- obdélník 150mm x 70mm bude to tisknout přesně +-? Převážně chci tisknout vlastní krabičky. Můžu poprosit odkaz na Pro verzi za těch $219 na Ali vidím $247.95 s DPH a clem.

host
hodnocení

2x

Zkuste ve vyhledávači použít klíčové slovo Průša, což je u nás prostě pojem pro 3D tisk, zkušenosti, osvědčené modely, komunita kolem atd. Minimálně si při studiu 3D tisku udělejte přehled co je možné, co je k dispozici, výhody, nevýhody.

tomi*
hodnocení

Děkuji za tip, jako začátečník rád získávám nové informace. Průšu znám super tiskárny, ale pro začátečníka cenově nedostupné.

Tiskárny od Průši nejsou žádný zázrak za tu cenu - jsou hodně předražené. Tvůj výběr je rozhodně lepší a bytelnější než Průša, přitom je mnohem levnější ;)

host

Ideální je mít 3D tiskárnu i s učitelem, který se o ni stará, včetně výuky, ve škole. Nemusíte domů nic kupovat, naučit se co se dá ve škole, získat vhodný software pro návrh vlastních předmětů pro tisk a hlavně rady a zkušenosti ostatních spolužáků. I neúspěšné pokusy jsou cenné pro získání zkušeností co je možné a co není.

tomi*
hodnocení

Setkal jsem se s tím, že žák ví daleko více než učitel a to pak se v hodině dost nudíte. Jsem strojař.

tomi:

vlastní tiskárna je vlastní tiskárna ;)

Člověk není ničím omezen, může tisknout kdykoliv jej to napadne, může zkoušet, laborovat a v neposlední řadě si tiskárnu vylepšovat, na to je relativně velký prostor.

tomi*
hodnocení

Souhlasím asi tak jsem v 90tkach začínal s prvním PC. Jen mě ještě zajímá, zdali ta tiskárna co jsem vybral jak ende3 nebo PRO dokáže tisknout přesně např. chci vytisknout- obdélník 150mm x 70mm bude to tisknout přesně? Převážně chci tisknout vlastní krabičky.

hodnocení

2x

Velká většina těchto tiskáren má rozlišení 0,1mm, to jak přesný bude finální výrobek záleží na mnoha faktorech, ale obecně je to v jednotkách desetin milimetru, do plusu u vnějších rozměrů a do mínusu u vnitřních rozměrů.

host
hodnocení

0x

Spíš než odpověď přidávám dotaz: jaký je vhodný software pro tvorbu předloh pro 3D tisk? Nejlépe freeware?

Ve školách, kde si pořídili 3D tiskárnu v naději, že najednou budou mít moderní výuku a tisknou kdejaké postavičky, dráčky, postavy ze Star Wars, zvláště Yoda Buddha a další blbinky a z internetu stahují různé předlohy a celé hodiny se pomalu tisknou a děti mají radost, ale moc se toho nenaučí. Hlavně nemají žádný software ani výuku, jak si udělat vlastní soubory pro 3D tisk. Nebo mají Blender a něco podobného a to, že to není tak jednoduché a teď hned ihned, odradí jak učitele, tak žáky.

23it23, máte jako zkušený praktik nějakou radu, co by si mohli začátečníci zkusit vytvořit a tisknout? Pro školy by bylo ideální si tisknout podvozky a další díly různých robotů, kolečka, mechanismy, pro ovládání Arduinem a dalšími deskami, které jsou bez příslušenství opět jenom hračka s pár ledkami a relátkem skoro pro nic.

doplněno 10.01.19 10:44:

tomi: díky za seznam software, jistě pomůže všem začátečníkům, kteří hledají jak se naučit 3D tisk prakticky, zasloužil byste bod, kdybych mohl, dal bych vám ho.

tomi*
hodnocení

Zde máte seznam programů: openinnovations.cz/...

Já rád pracuji v SketchUp což je celkem dobrý začátek k složitějším 3D modelovacím programům. Ted se učím pracovat Fusion 360, Onshape oba dva jsou cloudové nástroje.

Co jsem nastudoval tak je důležité ještě před počátečním tiskem nastavit programy pro tisk: Cura,Slic3r, RepetierHost atd...

host

Jen upravím váš odkaz do formátu pro připojení po kliknutí na váš odkaz.

tomi*
hodnocení

Rád jsem byl nápomocen. Lidé by si měli pomáhat hned by na světě bylo líp.

Edit: děkuji za úpravu odkazu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]