Nejste přihlášen/a.
Jelikož jsem stále držitelem promítačského průkazu, dovolím si situaci poněkud objasnit.
U filmové kopie byl vždy vyznačen poměr stran - pamětnické filmy - tzv klasika měl poměr 1:1,37 ovšem s budováním nových kin se přecházelo postupně na 1 : 1,66 a 1 .1,85 - tomu se říkalo buď šméčko, nebo švindl (podle geografické polohy kina vůči Prahe )
No a pak byla ,, šupka´´- ŠUP širokoúhlé promítání s poměrem stran 1. 2,35
Filmový pás byl stále stejný šíře 35 mm, pro různé formáty se přehazovaly objektivy - třeba týdeník býval ,,klasika-- 1,37, ale pak byl klidně širokoúhlý film 2,35
Krom toho se přepínaly koncáky maskovací černé opony, takže se rozjížděla, nebo stahovala přesně na daný rozměr obrazu
Celkem slušně je to stručně shrnuto zde :
Jen ještě doplním - krom 35mm filmů byly i 70 mm filmy, ty byly jen širokoúhlé a poměrně unikátní, promítaček bylo velmi málo - zažil jsem v letním kině, byly na tom třeba Kleopatra a už tehdy to mělo 5-tikanálový zvuk. Na tehdejší dobu konce socíku to byl super zážitek !
Dobrý den, standard byl formát 4 : 3 a "lepším" (západním) filmům se říkalo širokoúhlé (což je blíže formátu 16 : 9). Pro promítání širokoúhlého filmu muselo být i široké plátno a jiný objektiv u promítačky (možná celá promítačka, což nevím přesně). Filmový pás měl 35 mm. Zdravím!
arne1 - máte pravdu, ale ten širokoúhlý formát k nám přišel ze Západu a až později, resp. odhadem v 60. letech.
širokoúhlé nebyly jen "západní", byla jich spousta i na východě.
A ve formátech byla opravdová džungle, to je ostatně vidět ještě dnes, že 16:9 má u starších filmů černé okraje.
Dobrý popis je zde: parabola.cz/...
ben:
širokouhlý film na 35mm filmovém pásu potřeboval jiný objektiv na promítačce neboť byl opticky "sražený" na šířku ( vypadal jako při sledování obrazu 16:9 v režimu 4:3 ), ale originální širokoúhlý film se točil a promítal na 70mm filmových pásech.
jj, do normálních velkých kamer a do fotoaparátů se kdysi používal formát filmu zvaný Kinofilm. To slovo se úplně vytratilo a já si ani nepamatuji, kdy jsem ho slyšel naposledy. Kinofilm měl políčka s poměrem stran 4:3.
Poměr stran 4:3 měl i obraz na obrazovkách starých televizí. Ty dnes uvidíte tak snad leda na smetišti nebo v muzeu.
Širokoúhlé filmy 16:9 potřebovaly širokoúhlou kameru a širokoúhlé kino a v televizi se zobrazovaly tak, že obraz měl černý pruh nahoře i dole.
A něco z historie, pamatuji si, že když jsme zde byli krátce po otevření na filmu Bitva na Neretvě, byl to pro nás bombastický zážitek, právě pro ten perfektní prostorový zvuk, do té doby nepoznaný a stejně tak podání filmu pomocí panoramatického plátna. Pak už jsme do jiného kina ani chodit nechtěli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.