Nejste přihlášen/a.
chtěl bych se poradit jak elektrikáři tahají kabely elektriky, když dělají pouze částečnou rekonstrukci rozvodů?
Např. dělají elektriku v kuchyni, WC a koupelně, kde dávají Cu kabely, ostatní do jiných místností jsou Al?
Jakým způsobem se to provádí? Mohou přeci při sekání poškodit Al stávající kabely.
Děkuji za vysvětlení
4x
Dnes už se pro rozvody v bytových instalacích Al vodiče nepoužívají. A jak už bylo řečeno, pokud je v místě stará instalace, která má zůstat, musíte postupovat při sekání velmi opatrně. Pokud neznáte přesně umístění stávajících rozvodů, je lepší před akcí vypnout v místě elektrické obvody. Z vašeho dotazu je patrné, že v této oblasti nemáte znalosti, tak by bylo lepší nechat instalaci na odborníkovi.
2x
Jaroslave,podle těch rozvodných krabic se jedná o panelákové jádro.Tady poradím podle sebe.Já jsem po výměně jistčů(za nové typy) použil jeden kabel od 16A jističe do kochyně,kam se připojil sporák,pračka a lednice.Kabel vede za linkou.Není potřeba ho zasekávat.V předsíni je kousek veden pod stropem lištou a pak za bytovým jádrem.Za linkou je připojen do čtveřice zásuvek.Jaroslav
JABRAKA
2x
především je dobré vědět, co hodláte připojovat nového, nebo co vás vede k částečné rekonstrukci. Ono to nebude tak jednoduché asi jak si představujete. Především asi do stávajícího rozvaděče nedáte další jistič, a kdyby náhodou jo, tak je třeba se podívat jestli zamýšlenou rekonstrukci utáhne jistič u elektromeru, což bývá tak 15A z toho bývalo 10A na zásuvky a 6A na světla. Takže by to představovalo nyvýšení jističe u elektroměru, s tím souvisí průřez přívodního kabelu do bytu, a s tím vším souvisí nyvýšení jističe a souhlas s tímto dodavatele energie...takže se koukněte kde jaké máte jištění, pak dejte vědět cohodláte páchat a pak se možná dá udělat rozbor co s tím..no a dodavatel zase vyžaduje revizi...
2x
Jaroslave,ty krabice na sníženém stropu i na boku v kuchyni jsou skutečně rozváděcí osobní zkušenost je taková,že jsou odpravené,protože každou chvíli jsou vytopeny sousedy-.Jak jsem dříve řekl,dá se přes bytové jádro (lepe ko,lem bytového jádra,nebo stoupačkovou šachtou.)protáhnout kabel: omal.cz/... a v kuchyni ho přivést za skřínkami k servisu zásuvek.Ale do rozvodky nade dveřma je nutné přidat 16A jistič.Nebo lépe vyměnit všechny jističe i se skříňkou.
JABRAKA
0x
pokud nevím kudy vedou staré kabely, seká se asi opatrně?
Nevíte náhodou kudy se vedly kabely pro světlo a zásuvku ve starých panelákových bytech k umakartovému jádru?
Nevedly se se přes umakartové jádro stropem který je snížený?
Pak jsem našel nad kuchyňskou linkou zeshora tři staré rozbočovací krabice, počítám že kabely vedly do nich a od nich dál husím krkem v umakartu do zásuvek a světel?
Děkuju za vysvětlení
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.