Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závěrka fotoaparátu

Od: kvitko* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

pořídila jsem si svůj vysněný foťák Panasonic G80. Zaráží mě tvar jedné z lamel závěrky: je nepravidelný tvar horní lamely normální? Klidně se smějte, ale lepší si tady udělat ostudu než u prodejce při reklamaci :) Díky za shovívavost a odpověď

Závěrka fotoaparátu

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Somozřejmě je to závěrka, ty lamely jsou připevněny na mechanismu podobnému pantografu, při otevření se skládají, mimo otvor pro objektiv. To tvarování bude nejspíš proto, že se při skládání vyhybá nějakým drobným částem mechanismu, jako uživatel to vůbec neřešte, vada to není.

doplněno 31.12.18 16:45:

satam:

každý fotoaparát má závěrku i ten nejpitomější kompakt má alespoň jednoduchou lamelku. To že, že je běžně otevřená je proto aby fungoval display coby hledáček ;)

doplněno 31.12.18 17:12:

satam:

Robustní konstrukce? :-D

A jak asi štěrbinová závěrka má vypadat? Právě štěrbinová závěrka dosahuje hodně krátké časy, neboť se neotevře v jeden okamžik celá. Dle konstrukce se celá otevře třeba při 1/150s. Pak už se otvírá na polovinu a proběhne z jedné strany na druhou a je z toho 1/300s a na čtvrtinu a je z toho 1/600 atd. To je princip štěrbinové závěrky už od dob filmu.

Tak fungují i plátěné závěrky a o těch lze říci, že jsou robustní.

Tady u toho přístroje není štěrbinová závěrka se dvěma roletama. Je tam jedna roleta, žádná štěrbina se nekoná.

ernie:

i kdyby se štěrbina nekonala, tak závěrka bude z dvou rolet, už jen kvůli tomu aby se lépe schovala ;)

jabraka*
hodnocení

0x

Je to zajímavý pohled,ale spíše než reklamaci bych se snažil prohlídnot jiný fotoaparátstejného výrobce.

JABRAKA

hodnocení

0x

Projel jsem více než 10 fotek té G80, ale ty lamely žádná neměla.

A myslím, že nejde o závěrku, ale asi něco jiného. Co to je, nevím.

doplněno 31.12.18 16:52:

@bmbx: Nejsem tak blbej, abych to nevěděl. Ovšem v tom případě by měla být v klidovém stavu otevřená, takže na fotce tazatelky není v klidovém stavu. A navíc mi není jasné, jak by uzávěrka této poměrně robustní konstrukce mohla dosáhnout času 1/4000 s. Prostě mi na těch lamelách něco nehraje.

Závěrka fotoaparátu #2

hodnocení

0x

Asi to bude normální. U tohoto přístroje se jedná o tzv hybridní závěrku, to znamená, že je přítomná pouze jedna lamela, ta druhá. První je elektronická. Mechanická druhá lamela hybridních závěrek zabraňuje u bezzrcadlovek rolling shutter efektu (ohnuté vrtule), jen pro kreativní focení je naprosto nevhodná. Dělá to bordel hlavně v hloubce ostrosti. Takový foťák bych nechtěl ani zadarmo.

Vypněte funkci hybridní závěrky a ponechte pouze elektronickou, pak se na to nebudete musek koukat a satam se nebude divit, že nenašel žádnou fotku se spuštěnou závěrkou :)

hodnocení

0x

Souhlasím se Satamem, že hlavně ta poloha závěrky je nějaká divná. Nikde na netu snad není foto tohoto foťáku, který by měl v klidovém stavu takto vidět závěrku. Takže tvar lamel prostě nelze porovnat - nejsou prostě vidět.

ajvn:

a co chcete furt porovnávat? Jestli závěrku neohlodaly myši? *haha*

Je to prostě normální a má to svůj smysl. Na obrázku je závěrka GX80 z druhé strany a spodní lamela taky není rovná...

Závěrka fotoaparátu #3

@bmbx - no jo, jseš fakt vtipný. Přečti si to ještě jednou, co jsem napsal. Zdálo se mi jen divný, že jde závěrka takhle vidět - nikde jinde jsem to na fotce neobjevil. Pokud jsem se dotkl tvých citů, sorry, a jo, asi nedosahuji tvých kvalit, ale žije se mi fajn. Měj hezký večer *pivo*

hodnocení

0x

A co takhle napsat dotaz do nějakého fotoshopu, nebo na nějaký portál, který se foťáky zabývá. Např. zde.

A dostanete přesnou odpověď.

hodnocení

0x

Kdyby byla závěrka v poloze ve které nemá být, řešila by tazatelká, že má tmu v hledáčku nebo na displeji a neviděla by co fotí a nezabývala by se tím, že je závěrka zubatá *haha*

Víš, jak je to s těmi rybami, pr.elí a rybníky, viď?*smich2*

satam:

Aha, takže tazatelka s foťákem nefotí, má jej ve vitríně a proto jí hlavně vadí vzhled lamely závěrky *haha*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]