Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nefunkční zásuvka

Od: pokert* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

10 let mám zapojenu v koupelně zásuvku. Černý vlevo, modrý vpravo, zelenožlutý na kolíku. Před několika dny přestala fungovat. Změřil jsem napětí a zjistil, že:

černý - modrý = 107 V

černý - zelenožlutý = 213 V

Zelenožlutý - modrý = 65 V

Připadá mi, jako by někdo prohodil zem s nulákem. Máte někdo podobnou zkušenost? Co s tím?

Díky za odpovědi.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

2x
To spíš vypadá jako přelomený nulák nebo zoxidovaná svorka v krabici někde před zásuvkou. Bylo by třeba jít proti směru vedení a ve všech krabicích svorky modrého vodiče pořádně utáhnout a podívat se, jestli jsou tam napětí podobná jako v té postižené zásuvce. Pokud se touhle metodou nepodaří závadu odstranit, je přelomený vodič mezi zásuvkou a poslední krabicí, která byla v pořádku.
Nevím, jaké napětí máte obecně v síti, těch 213 V je taky docela málo, ale pokud v jiných zdravých zásuvkách je tomu podobně, tak je to OK.
doplněno 21.11.09 10:04: Pokud je to rozvod v paneláku, typickým místem poruchy bývá jedna ze sousedních dvojzásuvek.

jabraka*
hodnocení

2x

Kdopak by ti prohazoval zem s nulákem,když tu zásuvku máš už 10 let funkční! Nejlepší by bylo,kdybys vzal zkratovku a při vypnutých jističích zjistil propojení kabelů.To znamená odhalit poslední zapojovací krabici a pomocným drátem zkontrolovat propojení.

Proudový chránič asi nemáš,před 10 lety ještě neplatila tato norma.

JABRAKA

hodnocení

0x

Tak to je divné... Mezi zeleným a modrým by nemělo být nic a navíc pokud máte proudový chránič, tak by měl při měření napětí mezi nulou a zemí vypadnout.

Asi bude fakt problém někde v krabičce nebo v předchozí zásuvce. Zkuste utáhnout šrouby.

Nebo je špatný kabel - zkuste změřit na druhém konci (pokud je to možné).

celp*

Prozvoňte to mezi svorkama a uvidíte.(Při vypnutém stavu.)

ferda60*
hodnocení

0x

Napětí, která měříte jsou jen indukovaná do odpojených vodičů, měříte voltmetrem s příliš vysokým vnitřním odporem (digitální). Z uvedených hodnot se zdá, že je odpojen vodič fáze i nulový - zásuvku pravděpodobně odpojil proudový chránič, který musíte znovu zapnout.

pokert*
hodnocení

Zdravím, tak záležitost je vyřešena. Dráty vpoho, ale v rozvaděči mám na jističi nulák a fázi od zásuvky i od pračky. Bohužel vodiče k zásuvce od pračky mají větší průměry, takže ty druhé byly volné. Nevím, jestli celou dobu, ale už je to ok. Díky všem za příspěvky.

jabraka*

Takže ty údaje byly tehdy,když běžela pračka?Jen tak pro zajímavost.

JABRAKA

pokert*
hodnocení

Ano, vodiče od pračky byly k jističi připevněny dobře. Proto jsem čekal, že bude problém někde blíže k zásuvce. Až v krabicích jsem zjistil, že zásuvkový okruh tam vůbec není a že je veden třížilou přímo od jističe k zásuvkám. Ke každé zvlášť.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]