Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
potřebuji poradit v této oblasti a píšu zde, protože nevím, kde začít hledat odpovědi na mé otázky. Chtěl bych vytvořit menší mechanismus, který by byl propojený s počítačem, na kterém by se mi zobrazovali data. Troufám si říct, že by to mělo být vcelku velice jednoduché pro zkušeného odborníka. Znáte-li televizní show Milionář a víte, jak tato show vždycky začíná (rozstřelem mezi několika lidmi tím, že musí seřadit určité věci), tak to je přesně to, co bych chtěl zreprodukovat.
Několik (dejme tomu 6) "stanic" se 4 tlačítky označenými "A", "B", "C", "D" propojené s počítačem. Na počítači bych programem zapnul stopky a jakmile by někdo ze soutěžících zmáčknul všechna 4 tlačítka, na počítači by se mi ukázalo, že dotyčný na otázku odpověděl v tomto čase a s touto kombinací písmen.
Má otázka tedy zní, je toto možné zrealizovat? Pokud ano, co by jste navrhli pro absolutního nováčka, který se v elektronických součástkách moc nevyzná? S výstupem dat do počítače by to nemusel být až takový problém, programovat umím, jediný problém by byl propojení mechanismu s programem samotným. Už teď mě napadá, že určitě musí existovat tlačítka s měřičem času, ale ta by nebyla dle mého názoru potřeba, se šikovným nastavením podmínek by vystačila použe tlačítka, která mi na počítačí ukáží, zda byla zmáčknuta.
Děkuji za jakoukoliv odpověd, velice si toho vážím.
Způsobů je několik.
Mám dojem, že technicky nejjednodušší (a tak to možná v Milionáři mají) je použít jako stanice tablety. Pak je celý problém převeden jen na jednoduchou síťovou komunikaci mezi počítači. (A v Milionáři asi mají i mazací a potvrzovací tlačítka, ne jen A-B-C-D.)
Další možností, dnes už hůře dostupnou, je využití paralelního portu. Ten měl docela dost pinů, které se daly ovládat jako binární vstupy/výstupy. Takže technicky by se jednalo jen o vhodné připojení obyčejných tlačítek, čtení a vše ostatní by zajistil program. Bohužel dneska už PC s paralelním portem prakticky neexistují a navíc moderní operační systémy neposkytují vhodné API.
Zajímavou kutilskou variantou by mohlo být využití nějakého jednočipového mikropočítače (procesoru od ATMELu, ZILOGa apod.). Tyto procesory dneska obvykle umějí komunikovat např. po sériové lince, USB apod., a zároveň mají dost volných pinů pro vstupy/výstupy - tzn. pro práci s tlačítky. Poněkud obtížnější může pro někoho být napsat do nich program, protože je potřeba procesor nejdřív správně inicializovat, samotná obsluha tlačítek už obtížná nebude. Ale docela složitá je výroba takového zařízení.
Další možností je použít místo prostého procesoru něco jako ARDUINO (to už je pro podobné pokusy "předkousáno"), nebo Raspberry PI (či jeho klon) s Linuxem atd.
A existují hotové periférie s binárními vstupy a výstupy, které se používají např. v regulačních systémech, ale ty bývají drahé (protože průmyslové provedení). Možná se dají sehnat nějaké levné čínské napodobeniny.
Kdybych to měl dělat já, asi bych si zvolil nějaké vhodné Raspberry, Banana, Orange či nějaké podobné "PI".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.