Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Projekční plátno

Od: kryndler odpovědí: 10 změna:

Zdravím, koupil jsem si projektor a rád bych si vyrobil nějaké promítací plátno, pokud to rozumně půjde, nechci investovat do kupovaného plátna. Nápad v mé hlavě: na dřevěný rám (2,5 x 1,5m) natáhnout povleční, které je z rubu bez motivu (bílé), popřípadě ho přestříkat matnou bílou.

Již jste někdo plátno vyráběl? Co si o tomto myslíte? Je látka na promítání vhodná? Někde jsem taky četl, že by promítací plocha neměla být bílá, ale asi 15% šedá... *nevi*

Poradíte?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Plátno jsem vyráběl. Nejdříve jsem promítal přímo na zeď, pak jsem vyrobil plátno jak píšete. Dřěvěný rám a na něm napnutá bílá látka. Stejně to nebylo ono, hodně tam vynikala struktura látky. Nakonec jsem stejně koupil reflexní plátno, které je z jedné strany stříbrné a projekční strana bílá, krásně hladká. Co se týče kvality, tak nesrovnatelná a pokud se již kupuje projektor, tak je škoda si projekci pokazit nekvalitní plochou.
Určitě doporučuji plátno KOUPIT!

Plátno určitě koupit. Hlavně pokud máš projektor, přece jenom má menší svítivost a odrazivost plátna je potřebná... Ale zjistíš že je problém s kvalitou, hlavně se často vlní... Asi před třemi rokama jsme to doma řešili a tehdy seto zdál být problém neskutečný... Třeba je to dnes již v pohodě... Tak zkus vybrat výkon/ cena ... Možná zkoumat na diskuzích...

hodnocení

1x

šedá je blbost, plátno má odrazit co nejvíc světla zpět.

Používá se superbílá, někteří výrobci dokonce stříbřenku, nebo se bílá barva pokrývá malými skleněnými kuličkami z kterých se vyrábí reflexní značení v dopravě.

Poslední varianta má vynikající odraznost, ale za cenu horších výsledků z větších pozorovacích úhlů.

re4zon
Seda rozhodne neni blbost. Odrazivost je jen jeden z parametru a je sice skvele mit krasnou bilou, ale misto cerne svetle seda uz takova parada neni. Naopak u projektoru s dostatecnou svitivosti a ve vhodnem prostredi je idealni projekcni plocha temer cerna. Platno je mene pracna, jednoducha, ale o trochu horsi varianta (pokud za nej nedate 15tis. a vic). Lepsi je vytvorit hladkou plochu na stene a natrit ji specialni barvou, ale je to pracne, neda se to srolovat jako platno atd. Treti moznost - Vytvaret vlastni platno doma se nevyplati.

Jasně, pro projektor s dobrou svítivostí je ideální plocha černá *haha**haha**haha*

To je zase problém docílit projekcí jasně bílou *zed*, kdežto tmavě černou docílím vždy při relativně správném přítmí.

nickys
hodnocení

0x

Já zase mám nové nepoužité plátno a nemám projektor :). Roleta, ručně stahované,

Nevím kolik to může stát, ale přenechám za polovinu běžné ceny a odvoz. Pokud to teda není proti pravidlům poradny.

kryndler
Dobře, pokud to tedy není proti pravidlům, zde je můj mail: pegr90@seznam.cz ; můžeme se určitě nějak domluvit.

zajixxx*
hodnocení

0x

A má to smysl? Normálně projektorem /Optoma HD141X/ promítám na zeď (dokonce světle modrou), a za tmy úplně vpohodě.

No, ne každý má bílou zeď tam, kde chce promítat a plátno je i částečně mobilní, takže na ně lze promítat kdekoliv.

Navíc promítání na barevnou zeď vždycky přinese zkreslení barev.

kryndler
Přesně tak, kdybych měl kus zdi, asi bych to taky neřešil :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]