Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ventilátor topení z auta

Od: jezevec559 odpovědí: 16 změna:
Ahoj potřeboval bych radu potřeboval bych nějaký zdroj pro pohánění ventilátoru topení z auta na 12v zkoušel jsem zdroje z počítače ale ty na to nemají když ho připojím na 5v větev tak se větrák točí ale na 12v v něm jen cukne řekl bych že ten zdroj nevydrží ten proudový naráz a zareaguje ochrana zkoušel jsem více typů nejvíc zdroj 350w který dá 18 ampér a nejde to co by se dalo použít? Co třeba bighobby.cz/... díky moc za rady

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No, neodtajnil jste typ auta, z kterého je ten motor, takže jen z praxe - motory topení mívají tak80-100W

Běžně bývá jištěn 15A pojistkou. Takže Vámi zmíněný zdroj by to měl s přehledem zvládnout.

Pokud však máte pochyby, zkuste jej připojit k autobaterii a změřit, kolik si bere při chodu - a máe jistotu

jezevec559
hodnocení

Děkuji za reakci je to ventilátor ze Škody Felicie nový např z autokelly píšou výkon 120w což by mělo být 10amper

jezevec559
hodnocení

Bouhezel mám ampérmetr jen do 10amper takže přesně změřit nemůžu ale ukazuje přes 10 ampér odběr spíš mám obavy aby ten zdroj utahnul rozběh toho motorku aby ho ochrana nevypinala

jaknato
hodnocení

0x

A předřadný odpor tam máte na tom topení zapojený? Ale zkuzte se zeptat na autodily-na-skodu.cz/...

jezevec559
hodnocení

Předřadný odpor nemám zapojeny vůbec ho nemám chtěl bych regulovat pomocí PWM regulátoru

hodnocení

0x

nebo mrkni:

aukro.cz/...

aukro.cz/...

Předpokládám, že neočekáváš že seženeš nějaký výkonný zdroj zadarmo... Ještě by se dalo dejme tomu sehnat nějaké obyčejná výkonové trafo a k němu dát usměrnovač...

hodnocení

0x
Buď můžete sehnat nějaký softstart, pwm regulaci, nebo k tomu zdroji paralelně připojit nějakou malou baterii aby pomohla s rozběhem.
Zdroj z pc by to podle mě měl v pohodě dát.

hodnocení

0x

Na běh ventilátoru z Felicie bohatě stačí nějaké trafo 230/12-14V , 150W a čtyři obyčejné diody (např. KY 710) v můstkovém zapojení.

Možná jo, ale to trafo asi bude asi 2x tak drahé jak ten spínaný zdroj, že...

Trafo lze sehnat někde v bazaru, od kamaráda, nebo na inzerát.

panel559
hodnocení

0x
Transformátor a usměrňovač by šel použít ale ta cena traf jsou šílený kamarádů už jsem se ptal nikdo nic nemá jediný co mám doma jsou nabíječky na notebooky ale nejmíň mají 18v což na delší provoz není stím zdrojem s počítače jsem strávil dost času ale nic nešlo zkoušel jsem přepínač 0-1-2 stím že jednička byla na 5v na rozběh a pak přepnout na 12v větev a zdroj to stejně nedal a vypnul jsem zkoušel jsem i více zatížit 5v větev a nic zatím větrák provozují na starou selenovou nabíječku ale je to na prd chtěl bych něco zabudovat do krabičky asi zkusím ten spínaný zdroj a uvidím

Jestli trafo vyhovuje, tak vyhoď seleny a dej tam diody.

panel559
Parametrove vyhovuje ale velikostně moc ne je to nabíječka 6-12-24-36-48 takže trafo jako krava

nikdo*
hodnocení

0x

PC zdroj tam nebude fungovat. Ty "šílený" waty, jsou celkový výkon. Většina toho výkonu je ale na 5V a 3,3V. Na 12V dá ten zdroj s bídou 1A, možná míň, nechce se mi to hledat. Takže buď stepUP konvertor z 5V na 12V, nebo levnější a jednodušší je koupit hotový zdroj 12V/10A.

jezevec559
hodnocení

Podle štítku na 12v 18a záleží na typu tam bude spíš problém v ochranách a snímání obou větví 5v a 12v

hodnocení

0x

Koukni po zdroji na vysílačku, CB stabilku, obvykle dávají 12 (13,8) V, jsou s trafem a kvalitně usměrněný . . . Podle výkonu je to i o ceně . . . Ale dají se pořídit za rozumnou cenu v bazaru, či na netu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]