Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvlhčovač vzduchu způsobil kalamitu(minerály)

Od: alesczx odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer,

pár dní jsem používal zvlhčovač vzduchu, protože máme teď v zimě doma extra suchý vzduch. Jenomže to způsobilo bílý povlak téměř na všem v bytě. Jedná se o vodní kámen a některé věci vypadají, jako když jsem je vyndal z potoka.
Chci se zeptat, jak je to s elektrickou a tepelnou vodivostí tohohle povlaku. Je to zkrátka všude, v počítači, skeneru, televizi... no dostalo se to i do uzavřených součástek, asi společně s vlhkostí.

Hledal jsem na netu, ale nenašel nic o vodivosti. Jde mi o to, jestli to může elektroniku vyloženě poškodit. Nebo co s tím mám dělat?

Děkuji!

Aleš

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ultrazvukový zvlhčovač rozprašuje vodu ze zásobníku na mikroskopické kapky, které nesou veškeré rozpuštěné minerály. Zcela přirozeně časem někde dosednou a uschnout a zanechají pochopitelně svoje minerály na místě. Vodní kámen není vodivý, umýt lze slabou kyselinou (ocet nebo kys. citronová), ale tu bych na elektroniku nepoužíval, jen na povrchy.

Jinak samozřejmě do ultrazvukového zvlhčovače používat pouze demineralizovanou nebo lépe destilovanou vodu.

72mona3*
hodnocení

0x
Co dělat?
Vymyslet si lepší pohádku.
Zvlhčovače používají lidé běžně, ale nikomu se to neděje. Nejvyšší vlhkost je v koupelně a ani tam nepozoruji žádný nános. Zvlhčovač také používám. M.
doplněno 25.12.18 19:00: Napíšete typ zvlhčovače, který máte?
Tohle mě fakt zajímá. Nezůstala by většina vodního kamene v usazená v nádržce?

alesczx
hodnocení

To se bohužel pletele. Ultrazvukový zvlhčovač a tvrdá voda toto způsobí. Ale taky bych tomu nevěřil, kdybych to na vlastní oči neviděl. Dokonce to zasáhlo i vedlejší místnost.

72mona3*
V tom případě se omlouvám a počkám na radu zkušenějších. M.
olinl
Jedině zkusit nalévat do zásobníku demineralizovanou vodu/destilku či přejít na klasické-méně účinné zvlhčovače, zavěšované na radiátor. Nevím, co je uvedeno v návodu zvlhčovače, jakou používat vodu, ale pokud se jedná o jednoduchá zařízení, tak se ty obsáhlé "bláboly výrobců" nečtou..

hodnocení

0x

Zdravím, mám stejnou zkušenost se zvlhčovačem. Ne vše, ale obrazovka tv a monitor počítače se pokrývaly bílou vrstvou. Vlhkost vzduchu v bytě nebyla nijak vysoká.

72mona3*

Po pár dnech?

jabraka*
hodnocení

0x

Nevím,co je na případu nelogického?Pokud voda obsahuje 5 něm st, znamená to zhruba 500 mg/1l oxidu vápenatého.po odpaření 2 litrů vody zbude 1 g vápenatého prášku..To pro názornost.Proto bych doporučil používat pro tyto zvlhčovače jen horkou převařenou vodu,nebo ještě lépe destilovsnou,nebo dešťovou.Ta horká oda je výhodnější ,vzniká ihned vodní pára a ne kapičky vody.

JABRAKA

72mona3*
Mně prostě přijde nepravděpodobné, že je tím pokryto vše v bytě.

horká převařená voda je pořád plná minerálů.

jabraka*

Voda převařením ztrácí 2/3 minerálů do usazenin-kalu.

JB

mikop
hodnocení

0x

Kdysi tuším Eta vyráběla zvlhčovač, takové vajíčko na bázi vysokorychlostního ventilátoru, který si nasával zespodu vodu a rozstřikoval proudem vzduchu. Ty "bílé saze" byly úplně všude. Je to prostě vápenec z vody. Zvlhčovače, které používají odpařovací plošku tento problém nemají, ale ty ultrazvukové přeměmní vodu i s vápencem na mikroskopickou mlhu a ta se nese všude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]