Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měřič spotřeby-výkonu do zásuvky

Od: jendas94 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den mám dotaz ohledně tohoto meřiče který jsem zakoupil.

elektrohadrava.cz/...

Chtěl jsem něco co mi bude měřit aktuální výkon ve wattech např. počítače.

Bohužel měřič má funkce pouze napětí,proud a zdánlivý výkon -jednotky VA a dotaz zní je to to samé co výkon ve wattech? na internetu jsem něco našel ale moc moudrý jsem z toho nebyl.

Děkuji za radu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

1x

není to stejné VA se udává příkon , ve W výkon což je o něco méně, v závislosti na účinnosti. si kupte rovnou Wmetr.

doplněno 19.12.18 10:09:

něco takového, nacpat to do krabičky se zásuvkou a šňůrou elektro-hofman.cz/...

nebo elektro-hofman.cz/...

hodnocení

1x

Žádný takový měřič neumí měřit výkon. Dokáže pouze měřit příkon (ve voltampérech), tedy měří "to, co váš PC odebírá ze sítě". A myslím, že je to přesně to, co vás zajímá.

vernon
Ve Wattech se měří činný výkon i příkon. Voltampéry jsou zdánlivý výkon/příkon. Měřáky které umí měřit účinník, umí měřit činný příkon zařízení ve wattech a spotřebu v kilowatthodinách. Ty co to neumí, měří i jalovinu a tedy měří ve voltampérech...

Vernon to píše dobře... Ve Watech s eměří činný výkon a příkon, tedy pro běžné uživatele třeba činná zátěž bez indukčknosti či kapacity a to je vzorově třeba el. topení, bojler apod. A ostatní jako el. motory, pulzní zdroje atd. se chovají jako indukčnosti, pulzní zdroje jako kapacita... A tam je údaj ve VA...

figurek*
hodnocení

1x

jj, výkon činný, zdánlivý a jalový. Známá a obávaná otázka z elektrikářské fyziky. Ani se nedivím že jste z ní moc moudrý nebyl, protože pokud jí chcete opravdu dobře rozumět, pak nad ní musíte bádat několik týdnů či měsíců.

Ve wattech W se udává činný výkon. To je výkon, který z nějakého zařízení skutečně vydolujete.

Jenže se tu objevuje věčný problém všech cívek a kondenzátorů, kterým je fázový posuv napětí a proudu. Napětí nekmitá přesně ve stejné fázi jako proud. Pak je jasné, že v některé části periody máte napětí v plusu a proud v mínusu a naopak. Je to divné, ale je to tak. Z takového napětí a proudu spočítáte výkon zdánlivý a ten má jednotku VA, voltampér.

Zdánlivý výkon VA je vždycky o něco větší, než výkon činný W.

No a pak je výkon jalový. Spočítá se jako rozdíl zdánlivý výkon - činný výkon. Jalový výkon se jmenuje jalový, protože nezastavitelně a nevyužitelně letí do luftu.

Ve zdroji vašeho PC máte trafo. V něj jsou cívky taky, se vším všudy, i s fázovým posuvem. Proto vám tenhle měřič změří zdánlivý výkon, VA. Činný výkon W zdroje vašeho PC vám nikdy nezměří, protože nemá jak.

hodnocení

1x
Zajímavé je, že dle popisu měří ve Wattech, přitom to dle vás neumí. To bych jim vrátil.
Měl jsem měřič spotřeby z Lidlu a ten kromě zdánlivého výkonu ve VA uměl změřit i účiník a činný výkon ve W. Nebyl o nic moc dražší než ten z odkazu. Pak jsem ho někomu půjčil a už ho nemám *smich* ale měřil dobře už od nějakého 1W.

hodnocení

0x

Jestli máte chuť, probírat se nezáživným čtením, zde máte možnost, problematika je popsána solidně a v širších souvislostech.

jendas94
hodnocení

0x
Jde mi o to zjistit spotrebu bedny pc ,jestli mam dostatecne vykony zdroj.nedavno jsem vymenil nejake komponenty a asi v pondeli se mi pocitac pri hrani hry z niceho nic vypnul.

To vám stejně nepomůže... PC zdroj má několik větví s různým napětím a různým maximálním zatížením. Stačí přetížit jednu větev a počítač klekne, přitom celkový příkon může být jen zlomkem papírového maximálního výkonu zdroje.

Pokud to i tak chcete zkusit, tak operujte s hodnotou ve VA.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]