Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
našla jsem na půdě starou svítilnu, snad po dědovi, nemůžu ale přijít na to, co za baterky by do ní mělo přijít - monočlánek je na ní moc tlustý, tužková zase moc tenká. Průměr je 2,2 cm, délka toho prostoru na baterie tak 7 cm, žárovka je na 3V, nejspíš by se tam měly vlézt dvě po 1,5 voltech. Není někdo, kdo se v tom vyzná víc nebo si pamatuje, co se tam tehdy strkalo? Prodavač v obchodě jen kroutil hlavou..
Děkuju předem.
Tohle je totiž pokroková svítilna a už tenkrát počítala s použitím LI-ion 18650...
Rozměry (mm); 18 x 65
Takže bych vůbec neřešil co tam bylo a dal tam tohle
taky mě to napadlo, ale mám trošku obavu co na to řekne žárovka, přece jen plně nabitý Li-ion článek má 4,2V
A nebo oželet starou svítilnu a koupit novou, moderní, s LED
Žárovka neřekne nic... prostě bude fungovat. Je u ní dost velká tolerance. Takže směle do toho.
Jen případnou výměnou za 1w led získáte mnohem více světla.
Vypadá to podle rozměrů, že se do svítilny dávala 3V baterie. Dříve byla běžně k dostání, dnes už se snad vůbec nepoužívá. Ta 3V baterie byla tlustší, než tužkové baterie, ale užší, než střední monočlánek.
Řekněte v elektře 2malé buřty (monočlánky) baterku vemte sebou pro jistotu. Též ji stále používám.
Ty tu mám, zkoušela jsem je tam nacpat (typ C), ale nejde to, ta svítilna má průměr 22 mm, "buřt" 26 mm...
Tam se malé monočlánky nevejdou ani náhodou. Patří tam 3 V baterie, složená z 2 článků v papírové trubce. Myslím že to byly stejné články, jako v ploché baterii. Akorát, že v ní jsou 3 (4,5 V). Dříve to bývala jedna z nejběžnějších baterií. Jestli se ještě vyrábí netuším.
Taková baterka patří do sběru!Všude v každém supermarketu jsou ke koupi za pár kaček svitilny.heureka.cz/... službu udělá mnohem lepší.Na chalupě jsem už všechny staré zahodil.
JABRAKA
no a já si nechal z té 3voltovky obal a do něj strkám nabíjecí Li-On 3,7V 2000mA
Mimochodem jeden článek z té třívoltovky se dává do Avometu
Nedoporučuji kombinaci Li-Pol (Ion) aku s obyčejnou žárovkou. Při téhle kombinaci vybijete aku pod 3,3 V a zničíte jej. LEDkové svítilny mají ochranu na podvybití aku.
@111 já jsem na svítílny od dětství zatížený - úchylka . Z nostalgie žádnou jsem nevyhodil - mám i tazatelovu. Chybí mi to specifické světlo žárovkových svítilen - tvoření kroužků, zaostřování, centrování žárovky v reflektoru ...
no jo to je úplně jiná liga jak dnes...i kdyý mám z LIDLu také zaostřovací LED + POWERBANK a svítí jak o život
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.