Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Baterie do staré svítilny

Od: milord odpovědí: 28 změna:

Zdravím,

našla jsem na půdě starou svítilnu, snad po dědovi, nemůžu ale přijít na to, co za baterky by do ní mělo přijít - monočlánek je na ní moc tlustý, tužková zase moc tenká. Průměr je 2,2 cm, délka toho prostoru na baterie tak 7 cm, žárovka je na 3V, nejspíš by se tam měly vlézt dvě po 1,5 voltech. Není někdo, kdo se v tom vyzná víc nebo si pamatuje, co se tam tehdy strkalo? Prodavač v obchodě jen kroutil hlavou..

Děkuju předem.

Baterie do staré svítilny
Baterie do staré svítilny #2

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Nevím, proč vymýšlet nějaké náhrady, když se tyto baterie stále vyrábí *smich*

ges.cz/...

milord
hodnocení

Jo! To bude stoprocentně ona. Mockrát děkuju :)

Bude - sám jsem takovou baterku také kdysi měl.

hodnocení

2x

Tohle je totiž pokroková svítilna a už tenkrát počítala s použitím LI-ion 18650...

Rozměry (mm); 18 x 65

battery.cz/...

Takže bych vůbec neřešil co tam bylo a dal tam tohle :)

taky mě to napadlo, ale mám trošku obavu co na to řekne žárovka, přece jen plně nabitý Li-ion článek má 4,2V :)

A nebo oželet starou svítilnu a koupit novou, moderní, s LED ;)

Žárovka neřekne nic... prostě bude fungovat. Je u ní dost velká tolerance. Takže směle do toho.

svet-svitidel.cz/...

Jen případnou výměnou za 1w led získáte mnohem více světla. :)

ebay.com/...

nikdo*

Ta 18650 je dobrý nápad.
Vyměnit žárovku za led NENÍ dobrý nápad. Led reflektory mají jiný tvar než reflektor pro žárovky v té baterce.

I ledka bez reflektoru bud svítit mnohem lépe, než ta bludička která tam je teď.

asd1
hodnocení

1x

Jak psali ostatní - "třívoltovka" a pořád jde sehnat... Ale toto je dobré do vitríny, na svícení to je pravěk.. Mžourátko a moc dlouho svítit nevydrží... Pokud vezmeš např. z Aliexpress skoro cokoliv LED za 3 dolary tak to bude řádově lepší...

milord
hodnocení

Já ledky nerada, tohle mnohem víc příjemně svítí..

hodnocení

0x

Opravdu tam monočlánek "C"nevejde? Měl jsem doma stejnou a byla na dvě Céčka.

emat.cz/...

Pak už mě napadá jen velikost "Sub-C", který má rozměry 22,2x42,9mm, ale ty se používají jen jako nabíjecí v ručním nářadí, ve svítilně jsem je nikdy neviděl.

milord
hodnocení

Ne, bohužel, "C" má průměr 26 mm, ta svítilna jenom 22 mm...

hodnocení

0x

Kdysi se prodávaly baterie, které měly napětí 3V a používaly se právě ve svítilnách.

Tuto baterii jsem už dlouho nikde nepotkal, takže odhaduju že už se nevyrábí.

milord
hodnocení

Už jsem našla, promon poradil. Všem děkuju za snahu :)

hodnocení

0x

Vypadá to podle rozměrů, že se do svítilny dávala 3V baterie. Dříve byla běžně k dostání, dnes už se snad vůbec nepoužívá. Ta 3V baterie byla tlustší, než tužkové baterie, ale užší, než střední monočlánek.

tomas11*
hodnocení

0x

Řekněte v elektře 2malé buřty (monočlánky) baterku vemte sebou pro jistotu. Též ji stále používám.

milord
hodnocení

Ty tu mám, zkoušela jsem je tam nacpat (typ C), ale nejde to, ta svítilna má průměr 22 mm, "buřt" 26 mm...

Tam se malé monočlánky nevejdou ani náhodou. Patří tam 3 V baterie, složená z 2 článků v papírové trubce. Myslím že to byly stejné články, jako v ploché baterii. Akorát, že v ní jsou 3 (4,5 V). Dříve to bývala jedna z nejběžnějších baterií. Jestli se ještě vyrábí netuším.

tomas11*

nevadí - velektře to vyřešíte já mám jednu na dvě tužkovky a tu co máte na obr. na dva malé monočlánky , ale na chajdě - teď nemohu poměřit.

tomas11*

asi tedy dle rozměru tato

Baterie do staré svítilny #3

Jako bych to už někde četl... *smich*

jabraka*
hodnocení

0x

Taková baterka patří do sběru!Všude v každém supermarketu jsou ke koupi za pár kaček svitilny.heureka.cz/... službu udělá mnohem lepší.Na chalupě jsem už všechny staré zahodil.

JABRAKA

111®
hodnocení

0x

no a já si nechal z té 3voltovky obal a do něj strkám nabíjecí Li-On 3,7V 2000mA
Mimochodem jeden článek z té třívoltovky se dává do Avometu

hodnocení

0x

Nedoporučuji kombinaci Li-Pol (Ion) aku s obyčejnou žárovkou. Při téhle kombinaci vybijete aku pod 3,3 V a zničíte jej. LEDkové svítilny mají ochranu na podvybití aku.

111®

to jsou staré články a zatím se mi to nestalo, vždy šly nabít..
Netvrdím že to doporučuji , jen reaguji na @jabraka: který vše vyházel..

@111 já jsem na svítílny od dětství zatížený - úchylka . Z nostalgie žádnou jsem nevyhodil - mám i tazatelovu. Chybí mi to specifické světlo žárovkových svítilen - tvoření kroužků, zaostřování, centrování žárovky v reflektoru ...

111®

no jo to je úplně jiná liga jak dnes...i kdyý mám z LIDLu také zaostřovací LED + POWERBANK a svítí jak o život

olda
hodnocení

0x
BATERIE 3V 2R10, nebo po stari typ 224.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]