Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím jak mám zapojit tepelnou pojistku na obrázku? Na který konec mám dát + aby pojistka fungovala jak má? Zkoušel jsem to z obou stran a z obou stran i propouští tak si nejsem jistý, děkuji moc
Pojistku zapojíš sériově do obvodu. To znamená, že jeden kabel odpojíš, zapojíš ho na jeden konec pojistky a druhý konec pojistky zapojíš tam odkud jsi vytáhnul ten kabel.
Je to tepelná pojistka, takže jí musíš mechanicky upevnit na předmět, který se zahřívá a který chceš chránit proti přehřátí.
ale POZOR
musíš tu pojistku elektricky odělit, takže jí musíš dát do nějeké bužírky, která vydrží to teplo, na které se má rozpojit. Pokud je ohřívaný předmět kovový a je napájen síťovým napětím, tak uzemnit!
Pokud je na víc jak 180 stupňů, tak už nemůžeš na ní kablíky letovat, odpadli by. Použij zamačkávací dutinky a nebo si tam nech kablíky nabodovat
Pojistka je destruktivní, takže pokud se jednou rozpojí, už nikdy nebude opět vodivá a je potřeba ji vyměnit za jinou.
Tak to je asi všechno, hodně štěstí
Pokud je něco označeno jako tepelná pojistka,nemusí to být drátek,který se přeruší,když se součástka přehřeje!
Většina elektronických pojistek je obvod,který obsahuje součástku,závislou na teplotě.Obvod je spinač,a odpojí zdroj proudu,pokud se součástka ohřeje nad nastavenou teplotu.Součástkou může být dioda,odpor(termistor),tranzistor.
Takže nejprve je nutno znát označení součástky,a pak schema,aby se dalo rozhodnout o zapojení součástky.
JABRAKA
NENE
toto je tepelná pojistka viz katalog:
v ní je kov s nízkou teplotou tání (a nebo tomu něco podobného),
takže na pojistku musí působit teplo "z venku"
NENÍ to pojistka, která by se přerušila velkým proudem nebo napětím! (jo zničí se, když přes ní poteče vetší proud/napětí než je jemnovitá hodnota pojisty).
Takže pojistku na zdroj tepla.
Vím to, pracuju s nima velmi často
a jestli je potřeba ji upevnit na ohřívaný předmět a nebo stačí jí nechat jen v prostoru
záleží na zařízení, které pojistka chrání.
Někde opravdu stačí jí jen dát do prostoru (topení, přímotopy), když přes ní proudí horký vzduch.
Děkuji především "Lukovi" za přesné informace, chctěl bych se ještě zeptat, tepelnou pojistku jsem měnil v autě u předřadných odporů topení, hodnota byla 184°C a já nesehnal jinou než 172 nebo 192 tak jsem tam dal tu vyšší na těch 192°C a neznám nikoho kdo by mi ji tam nabodoval a tak jsem ji tam naletoval, co na to říkáte může se něco přihodit? Děkuji
Vyšší hodnota by vadit neměla, rozdíl je poměrně malý, a tyto pojisty reagují poměrně rychle.
Akorát to letování se mi tam už moc nelíbí, ale když není nic jiného...
Ale dal bych to celé (s pojistkou i s těma letovacími body) do nějaké pevnější bužírky (co samzřejmě vydrží to teplo),
třeba bužírka se skleněnými vlákny, teflonová atd...
aby (kdyby náhodou) povolil nějaký letovací bod, tak aby kablík někam neupad a zůstal v bužírce.
Mohl by způsobit zkrat, a nebo poškodit nějaký elektrický vybavení.
Bužírka přes oba body a pojistku by tom měla zabránit.
S pozdravem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.