Nejste přihlášen/a.
Mám rádio u kterého se utrhla antna, kouká pouze zbytek takovéto toho kloubu, ve kterém se antena nechala ,,zlomit a složit. Zatim se mi u ní osvědčil kus měděného drátu, který jsem na ten kloub zastrčil. Tudíž jsem ho skusil napájet. Medění drátek jsem si pocínoval (páječku mám z lidlu parkside, pájedlo jsem použil to které k tomu bylo přibaleno). Ale nemužu přijít jak si nacínovat ten asi nerezový kloub. A k tomu to následně celé připájit. Nějaký navrh jak pocinovat nerez?
Měkké pájení, navíc na nerez, nezaručuje potřebnou pevnost spojení. Pájení mědi je "sranda", pájení nerezu může představovat poměrně problém. Osobně bych doporučil zkusit někde koupit novou anténu, něco jako zde.
Větší masa kovu má také větší tepelnou kapacitu, než se prohřeje na teplotu, při které se taví pájka (cín+olovo), trvá to dlouho a zvláště u větších předmětů se teplo z místa ohřívaného páječkou odvádí do celého kusu a pájené místo není dost teplé. To by šlo prohřát větší páječkou než běžnou mikropáječkou.
Není na patce antény nějaké pájecí očko, nebo šroubek, pod který by šlo dát pájecí očko a na něj teprve připájet přívod od antény?
Ten kloub určitě není z nerezu, ale z pochromované mosazi. Mosaz lze pájet dobře, je nutné odstrnit chrom pilníkem. Pak už jen jak píše hoststary, je nutné počítat s tím že kloub je relativně masivní a odvádí teplonutné k dobrému spájení. Doporučuji vyndat kloub a pořádně jej při pájení prohřát, vyndat proto aby se neroztekly okolní plasty.
Spíše bych šel cestou menšího odporu.Ohřát ten kloub bude dost problém,tam by se asi musela použít pájka na ohřev propanbutan.Zkusil bych spíše nějaká vrut do otvoru kloubu,případně tam otvor vyvrtat.Já jsem před časem vše obešel,antenu jsem do radia přivedl vevnitř z okna,kde jsem slabý drátek i s izolací vedl podél okna.
JABRAKA
Na různé kovy se používají různé pájecí pasty nebo "vody". Na měď většinou kalafuna (bývá i uvnitř trubičkové pájky). Na nerez, pochromované předměty a železo se používá "pájecí voda na nerez" (ve skutečnosti je to kyselina chlorovodíková a do ní se dá kousek zinku). S použitím této "pájejcí vody" to bez problémů připájíte.
Žádné větší prohřívání nepomůže a způsobí to jen roztavení plastů ve kterých je zbytek antény přichycený.
Stojí to vůbec za tu práci?
kutilka:
znovu opakuji - antény jsou zpravidla chromovaná mosaz a mosaz jde pájet stejně dobře jako měď
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.