Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napětí v telefonní lince

Od: yedlin odpovědí: 15 změna:
Ahojte. Dnes jsem přepojoval kabel z telefonní linky na ethernet. Bylo tam použité klasické UTP 8 žíla takže no problem. Já nechápu, proč vždy na pinech měřím nulové napětí ikdyz net po telefonu běžel. Mělo by tam být až 60V ale to je už po několikáté kdy voltmetr ukázal 0. V zásuvce byl ještě plošný spoj, takže mám teorii že to je jakási zátěž, při které pustí ústředna napětí, když se kabel střihne tak ta tzv zátěž odpadne a ústředna vypne napájení, nebo jak to je?
Napětí v telefonní lince

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

4x

Tak já ti to řeknu. Pokud budeš používat hlasové služby, tím se myslí hovory na pevné lince, budeš mít od ústředny i napájení 48V pro tvůj telefonní přístroj. 48V pro digitální ústředny, a 60V pro analogovou ústřednu.

Jak chodí internet: ten je k vedení přidáván přes filtr, tak zvaný splitr a funguje zcela nezávisle na napájení od ústředny pro hovor.

Takže pokud máš jen internet, není do filtru přivedena linka z ústředny a tudíž tam nemáš ani napájení. A i kdybyty dráty od ústředny byly přivedeny do splitru, není problém SW vypnout napájení ústředny pro tyto dva vodiče.

Toť vše.

hodnocení

3x

Na klasické releové telefonní lince bývalo mezi dráty "a" a "b" trvale (i bez zátěže) napětí cca 60 V =, při vyzvánění pak o něco víc střídavých. Dneska je ale jiná doba, takže u dnešní digitální telefonní ústředny může být všechno jinak. Bohužel už to nemám kde změřit.

hodnocení

0x

Chodí ti internet? Pokud ano, nezabývej se nesmysly a buď rád, že chodí.

doplněno 11.12.18 16:53:

Není zač. Rádo se stalo.

yedlin
hodnocení

Děkuji za zbytečný komentář.

hodnocení

0x

V telefonní lince je napětí 48 - 60V =.

yedlin
hodnocení

Stačí porozumět textu... Ptám se, proč tohle napětí neměřím...

Protože to chlapče neumíš.

monk
hodnocení

0x

Je tam střídavé napětí! Takže měřit střídavým rozsahem.Doporučuji použít VF sondu.

Analog nebo digitál je uplně jedno.Buď tam byla AM modulace( v klidu 60v) nebo je to symetrický

obdélník +/- jako proudová linka.

111®

můžeš mi to podrobněji osvětlit? Kde a kdy a jaké je střídavé napětí na lince, proč použít VF sondu, jaké napětí tam očekáváš, to myslíš měřit signál od DSLAMu? Páč jinak bych si myslel, že plácáš bludy

monk

Podívej se na to 111 osciloskopem a bude Ti to jasné.Data jdou pořád i když nenesou info.

Proč vf sondu? Protože rychlost střídavých dat na utp nemuže normální měřák změřit.

Takže 100mhz těžko.Mimochodem utp je taženo vždy z digitálně-analogového Hubu .V

domě nebo uzlu.Přece nevěříš tomu, že by to bylo nataženo rovnou z ústředny.!To je

nesmysl.Data jsou vždy střídavá.

111®
hodnocení

0x

no kdyby se mi chtělo hledat projektové podklady pro DSLAMy tak bychom se mohli dohadovat.

Ale co nakonec jsem to pár let dělal, tak si počti u mne na stránkách: telefon.unas.cz/...
Mimochodem otázka zněla proč není na lince napájení , a já nějak pochopil že mluvíš o tom a tvrdíš , že je střídavé.

monk

To111. O napájení tam neni řeči.Článek(odkaz) je samozřejmě pochopitelný, ale nic neřešící.Obecně to nikdo

nepochopí.Moc dobře víš, že k přenosu potřebuješ nějakou speciální modulaci a tím i šířku pásma- na dané

metalické vedení.Nebo digitální proudovou linku a rychlost na metalické vedení.Otázky komprese a protokolů

je mimo přenosových technologii.Proto střídavé.Netřeba v tom hledat vědu.

111®
hodnocení

0x

stojí tam toto: Já nechápu, proč vždy na pinech měřím nulové napětí ikdyz net po telefonu běžel. Mělo by tam být až 60V ale to je už po několikáté kdy voltmetr ukázal 0.
a bvsvětlil jsem mu, že to tam očekávat nemá, nemá-li hlasovou službu.
Já vím jak to chodí, živilo mne to..

monk

Tak já Ti do neberu,žes mu to vysvětlil.Myslím ale nedostatečně;).

Je to jako DBVT.Je digitální?Neni. Přenos je analogový jenom modulace a demodulace je digitální.

Možná ani to ne.Až to vleze do dekoderu tak určitě.Prostě se Ty jedničky a nuly musí nějak namodulovat.

a přenést.To je merito věci! Hele 111 to je jako, že impedance neni rezonance ale přesto je!*smich*

111®

souhlas, že je to analog přenos DVBT...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]