Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jiskří zásuvky

Od: pepro odpovědí: 11 změna:
Zdravím, mám v bytě ještě staré hliníkové dráty, jiskří mi zásuvky, co může být špatně? děkuju

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

5x

povolené vodiče v zásuvkách, utáhnout při shozeném jističi, nebo vyšroubovaných pojistkách

hodnocení

5x
Pravděpodobně špatně dotažené vodiče ve svorkách. Rozhodně nepoužívat a rychle opravit, jinak se vám taky vodiče můžou upálit úplně.

hodnocení

5x

Povolené vodiče, nebo vyhřáté kontakty. V prvním případě dotáhnout šroubky, v druhém případě vyměnit zásuvky (ale pozor, na AL vodiče použít opět zásuvky se šroubky, nikoli se samosvornými kontakty).

figurek*
hodnocení

2x

Žádná věda, kontakty a konce drátů je potřeba občas zkontrolovat a očistit.

Vypněte pojistku, odšroubujte dekl ze zástrčky, uvolněte dráty, ostrým šroubovákem nebo nožem očistěte styčné plochy na drátech i na kontaktech, dráty vraťte tam kde byly, přišroubujte dekl, zapněte pojistku.

Jestli se ale jedná o nějaké historické zásuvky, tak je asi budete muset vyměnit.

hodnocení

1x

Jak píše Ferax, může to být volný drát, nebo i opotřebená, vyhřátá zásuvka. Obojí je možné.

pepro
hodnocení

Zdravím,rozebral jsem zásuvky a vše zkontroloval a dotáhnul,teď už to nejiskří,jsem rád :) :)
Mám doma prodlužovačky a když do nich někdy připojím nabíječku,zableskne se v ní,je to vpořádku nebo je v ní taky něco špatně? děkuju

Je to v pořádku, spínaný zdroj (moderní nabíječka) má na vstupu poměrně velkou kapacitu, která se velmi rychle nabíjí. Tím pádem v okamžiku připojení prochází mžikově velký proud, proto to zajiskření.

pepro
hodnocení

Zdravím,
jak to myslíte, že má nabíječka na vstupu vysokou kapacitu a proto ta nabíječka zajiskří? děkuju

Na vstupu moderních nabíječek je kondenzátor (kapacita), kterýn se při zapojení do zásuvky během mžiku nabije, během nabíjení teče chvilkově velký proud, proto při zapojení do zásuvky se silně zajiskří. Pokud odpojíte zapojíte nabíječku do zásuvky rychle po sobě tak po druhé se to už nestane - kondenzátor je nabitý ( nepřipojenou do mobilu, notebooku...)

Nejde jen o nabíječky. Každé zařízení, které má větší odběr proudu, zajiskří, pokud je připojeno do sítě. A proto také u větších spotřebičů a zařízení máme vypínače. U výkonnějších zřízení by při přímém propojení mohlo dojít k opálení kontaktů zásuvek, vlivem elektrického oblouku, který někdy doprovází i silná rána ( velikost právě závisí na proudovém zatížení). A proto je vždy dobré zkontrolovat před zapojením, v jaké pozici je vypínač. U nabíječek to neřešíme.

pepro
hodnocení

Zdravím,
Už tomu rozumím. děkuju

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]