Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Digitální teploměry s čidlem DS18B20

Od: deda43* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

digitální teploměry s čidlem DS18B20 mi v nádobě s vodou a plovoucími kousky ledu ukazují 2,5°C. Vodou míchám, led se nedotýká čiddel. Voda by měla mít 0°C přesně. Mám několik čidel z různé doby a všechny (4) ukazují stejně. Čidla jsou údajně cejchována při výrobě a nastavena s větší přesností než 0,5°C. Co dělám špatně?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

kolik ukazují v horké? od čeho se bere ta tolerance? od 0 nebo od 100°C, větčinou se brávala od max výchylky takže asi by to mělo být od 100°C a kdy byla ta čidla naposled kalibrována? to vše hraje roli

nickys
hodnocení

0x

Nemůže být problém v kódu a převodu? Hledal bych tam a zkusil číst to i jinými algoritmy. Na netu je těch examplů dost a dost.

111: Oblast o které evidentně nic nevíte. Tenhle Dallas není žádný "bimetal". Co na tom chcete kalibrovat? Čím? VĚTČINOU?

111®
hodnocení

0x

jasně že nic nevím mlže to být buď termistor, nebo dioda či tranzistor, eventuelně termočlánek

nickys

Ani jedno z toho to není.

111®

no tak to pak pardon, a co to tedy je?

nickys
111®

angličtinou nevládnu, to se za mých mladých let neučilo

nickys

Za mých mladých let také ne. Ale vzdělávám se celý život. Jak v elektrotechnice, tak v angličtině. Ono to jinak nejde, nechtěl jsem skončit u termistorů a větčiny.

nikdo*
hodnocení

0x

Jestli jsou to ta čidla v kovové jímce, tak je zahoďte, nebo opatrně vyndejte z té jímky. Je v nich špatně udělaný tepelný most mezi jímkou a samotným čidlem. Někde je to udělané vazelínou, někde ničím. Tahle čidla nejsou vhodná do vlhka. když ho vyndáte z té jímky, bude pravděpodobně ukazovat dobře. Samotná DS18B20 má opravdu přesnost 0,5°C.

deda43*
hodnocení

Jedno čidlo mám v těsné kovové trubičce, dvě jsou v silikonové bužírce proti možnému zaplavení, čtvrté je pro kontrolu na vzduchu. Podle popisu čidla bych očekával, že při dostatečnému času na vyrovnání teplot a při opravdové nule by procesor měl přečíst 0°. Problem vidím v opravdové nule roztoku. Ale cca 2,5 ° mi připadá neskutečně. Tak nevím kde je chyba.

nikdo*

nejpřesnější, a nejrychleji reagující bude určitě to holé čidlo. Pokud ukazují stejnou teplotu, není to tím kovovým obalem. Chtělo by to do roztoku kontrolní teploměr. Druhý problém může nastat ve špatném čtení a převodu dat z I2C sběrnice. Tím by nebyla plně využita přesnost vnitřního převodníku. Ale pokud by to bylo tohle, tak je to o zásahu do SW procesoru, který čte sběrnici. Jen pro jistotu, u toho holého koukněte, jestli je to opravdu 18B20. Jestli tam není obyčejná 1820, nebo 1820A. Ale to jste určitě kontroloval. To jen pro jistotu.

Co je to za zařízení. Stavěné, nebo profi?

deda43*
hodnocení

Dobrý večer, tak zařízení na měření mám jedno stavěné a jedno profi cca 8 let staré.

docplayer.cz/...

a stavebnici: tipa.eu/...

Ke stavebnici jsem koupil ještě dvě čidla (DALAS) 18B20. Obě čidla jsem připojil ke stavebnici přes přepínač a umístíl do stejných silikonových trubiček. Tentokráte jsem vodu s ledem připravil do větší a vyšší nádoby, abych vyloučil vliv vedení tepla po přívodních drátech a trvale míchal. Nedosáhl jsem 0°C, ale jen 0,5°, ale všechna tři čidla k mému překvapení ukazovala naprosto stejně. Takže hodnotím teploměry s těmito čidly za perfektní.

Děkuji za podněty a spolupráci.

nikdo*

Takže gratuluji. A jen ze zvědavosti. Bylo to lepší přípravou toho roztoku, nebo tím, že čidla byla stejně obalená? Tipuju to spíš na to druhé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]