Nejste přihlášen/a.
Znalost organizace těcto karet se k moc nekalostem využít nedá. Ty karty (aspoň ty, co bývaly) nejsou považovány za něco zabezpečeného a informace jsou normálně dostupné. Karty sloužily hlavně jako levný, ale přitom pohodlný a celkem spolehlivý identifikační prostředek, měly v sobě jen to pevně dané jedinečné číslo. Existovala i zařízení, která libovolnou tuto kartu dokázala přečíst a pak ji emulovat (tvářit se jako ta karta). Komunikace ani číslo nebyly nijak šifrované. Výhoda byla, že čtečka mohla být třeba za dveřmi, karta se přečetla skrz dveře a ty se otevřely (povolené kartě); z venčí nic nebylo vidět, nic se nedalo zničit či ukrást, jako třeba v případech magnetických karet, čipů DALLAS apod. A taky nenastávaly potíže s tím, že někdo dobře neumí kartu čtečkou protáhnout, strká ji obráceně atd.
Ty karty (různé vylepšené varianty) dnes patrně vyrábí
emmicroelectronic.com/...
Bylo by dobré znát přesný typ karet, bude to asi nějaké EM4xxx a podle toho by se mohl na tom webu dohledat popis. Popis EM4100 jsem našel třeba na
priority1design.com.au/...
Ke konkrétnímu poddotazu: 10 znaků by asi šlo (např. u té EM4100), ale UTF-8 je zbytečné. Obvykle se to psávalo jako ASCIIzápis hexaznaků (0-9 a A-F, např. 06001259E3). Napiš si ten kód karty dvojkově jako jedničky a nuly a podívej se, jestli neuvidíš, čím se ty interpretace liší.
Určitě ano. Ale co si vzpomínám, tak v těchto kartách je (nebo aspoň kdysi bývalo) stejně jen jedno identifikační číslo, resp. hromada bitů. Čtečky je četly všechny (ty bity), ale lišily se jejich interpretací, takže dávaly jiné výsledky (kódy nebo bity čtené odzadu, vynechání/nevynechání kontrolních bitů apod.). Často se dal najít postup pro přepočet (z výsledku jedné čtečky bylo možné určit, co u stejné karty přečte druhá čtečka).
K žádné nekalosti to nechci. Jen mě to zajímá jak to vlastně funguje a proč různé čtečky zobrazují jiné výsledky.
V podstatě jsem se k tomu to dostal tak, že ve firmě máme docházkové terminály na tyto karty, která má tyto karty s nějakým číslem. Nově zřizujeme EZS, která umí číst i o karty, ale tato čtečka zobrazuje úlně jiné kódy těchto karet. Původně jsem si myslel, že vezmu čísla karet, které jsou nadefinované v docházkovém systému a vložím do systému EZS, ale tyto čísla by nekorespondovaly. Proto jsem se rozhodl, že zkusím zjistit informace o tomto problému.
Pokud jsem to dobře pochopil, tak v čipu karty je uloženo nějaké ID o nějaké délce dané výrobou. Jak dlouhé je toto číslo? Podařilo se mi sehnat čtečku, která mi do poznámkového bloku dokáže po přiložení karty vložit 10 znaků (UTF-8). JE to ok?
Mám tuto čtečku. Když ji připojím a otevřu noteapd++ v PC a kartu načtu, tak se mi do programu načte tento text "éééá+šščšř". Editor je nastaven na kódování UTF-8, proto ty české znaky. Je to v pořádku? Zobrazuje mi tento text kompletní info o kartě?
> načte tento text "éééá+šščšř" Takže 0008133435? Přepni si klávesnici do anglické verze (aby horní řada kláves psala číslice místo písmen s diakritikou) a přečti kartu znovu.
U té čtečky píšou, že čte EM4100, tak by to mohlo odpovídat popisu, na který jsem dal odkaz, konkrétně bitům D00-D39.
Jakým kódem čte tuhle kartu vaše docházka a jakým EZS?
Aha, jsem to ale pako to mě nenapadlo ... Máte pravdu číslo 0008133435 je vyraženo na čipu. Toto číslo je kód v desítkové nebo šestnáctkové soustavě?
Jak jste již uvedl výše v odkazu, že EM4100 čte D00-D39 jaké je max hodnota Dxx?
Jediné co vím, že čtěčka na docházce je UNIQUE 1140U.
Otevřel sis už ten odkaz
priority1design.com.au/...?
Tam hned na začátku je uveden bitový obsah karty EM4100 (z karty se ta matice bitů přečte jako řada, je to tam zobrazeno taky). "Užitečné"datové bity jsou právě D00-D39 a ty jsou organizovány po čtveřicích, proto se přepisují právě tím zápisem "ASCIIhexa"(každá čtveřice na jeden znak). Předpokládám, že i 0008133435 je hexa, ale zrovna tam žádný kód A-F není.
O té čtečce se mi nepodařilo nic najít. Ale přece musíte vědět, s jakými kódy pracuje docházka. To někde musí být zadané.
A EZS má nějaký záznam, co přečetla? Třeba to budou oba systémy číst stejně.
Ano četl jsem si to. Ale zrovna na té stránce je uvedeno jen čtení 64 bitů. Spíše by mě zajímalo kolik max. bitu může tato karta mít. Na wikipedii je uvedeno, že až 96 bitů, ale nepochopil jste zda se jedná o 96 bitů "užitečných" informací nebo celkovém množství bitů uložených na kartě.
Pří příklad zasílám kkody, které se mi zobrazují na třech různách čtečkách:
USB čtečka: 0007053129
Docházka: 24006D9F29
EZS (honeywell): 283481930130
Zatím se mi nepodařila najíst spojistost mezi nimi.
Karty EM4100 měly zřejmě opravdu jen těch 64 bitů, novější mohou mít víc, proč by ne. Uváděný počet bude celkový, tipuji.
Ty 3 kódy jsou pro jednu kartu? No teda. Tam souvislost taky nevidím. Víš, jaké přesně máte karty (to označení EM4.?.)?
Takže jsem se trochu posunul, alespoň v tom, jaký je vztah mezi kódy z docházky a EZS. Kód docházky je v hex kódu, kód EZS jako normální dekadické číslo. To když převedu do hexa kódu tak získám kód 4200D6F992. Když porovnám hexa kód z docházky 24006D9F29 a EZS tak je to již patrné. V každé dvojici se prohodí pořadí čísel. Zde je to tím pádem jasné. Ale co mi není jasné je to, jak z čísla karty 0007053129 vznikl hexa kód 24006D9F29 (docházka) případně 4200D6F992 (EZS). Toto je teď to co mi vrtá hlavou ...
PS.: ty 3 kódy jsou pro jednu kartu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.