Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, koupili jsme stolní myčku v kamenném obchodě Planeo elektro. Za dva dny po nákupu jsem uvedla poprve myčku do provozu. Po pár vteřinách normálního běhu v ní neznámo zarachotilo a následně klidně dojela 30 minut zvoleného programu. Po otevření myčky byla plná vody. Ten den jsem volala do obchodu, jak mám postupovat. Dostala jsem telefonní kontak na záruční servis. Na dnes se ohlásil servisní technik nasmlouvaný pro naši oblast. Nemohl ji opravit na místě, musel si jí odvést. Vypsal přebírací tiskopis s uvedením, že se jedná o záruční opravu. Po této informaci o složitosti opravy, která byla nutná po jednom použití jsem přestala mít důvěru ve výrobek, protože navíc to byla myčka vystavená, nebyla původně zabalena a ani nebyla při prodeji vložena do původního obalu. Mohla to být myčka vrácena předcházejícím zákazníkem, což si vysvětluji i slevou 500,- nižší, než je cena obvyklá, ovšem na tuto spojitost jsme při nákupu nebyli upozorněni. Myčku bych chtěla vrátit, co mi dovoluje občanský zákoník? Opravář mi sdělil, že je schopný ji do opravit nejdříve do měsíce. Děkuji.
Jak byla odůvodněna sleva? Nebo jste se nezajímala?
NOZ § 2161 Jakost při převzetí
(1) Prodávající odpovídá kupujícímu, že věc při převzetí nemá vady. Zejména prodávající odpovídá kupujícímu, že v době, kdy kupující věc převzal,
a) má věc vlastnosti, které si strany ujednaly, a chybí-li ujednání, takové vlastnosti, které prodávající nebo výrobce popsal nebo které kupující očekával s ohledem na povahu zboží a na základě reklamy jimi prováděné,
(2) Projeví-li se vada v průběhu šesti měsíců od převzetí, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí.
§ 2169
(1) Nemá-li věc vlastnosti stanovené v § 2161, může kupující požadovat i dodání nové věci bez vad, pokud to není vzhledem k povaze vady nepřiměřené, ale pokud se vada týká pouze součásti věci, může kupující požadovat jen výměnu součásti; není-li to možné, může odstoupit od smlouvy. Je-li to však vzhledem k povaze vady neúměrné, zejména lze-li vadu odstranit bez zbytečného odkladu, má kupující právo na bezplatné odstranění vady.
(2) Právo na dodání nové věci, nebo výměnu součásti má kupující i v případě odstranitelné vady, pokud nemůže věc řádně užívat pro opakovaný výskyt vady po opravě nebo pro větší počet vad. V takovém případě má kupující i právo od smlouvy odstoupit.
(3) Neodstoupí-li kupující od smlouvy nebo neuplatní-li právo na dodání nové věci bez vad, na výměnu její součásti nebo na opravu věci, může požadovat přiměřenou slevu. Kupující má právo na přiměřenou slevu i v případě, že mu prodávající nemůže dodat novou věc bez vad, vyměnit její součást nebo věc opravit, jakož i v případě, že prodávající nezjedná nápravu v přiměřené době nebo že by zjednání nápravy spotřebiteli působilo značné obtíže.
Řeknu ti to polopaticky, nikoliv řečí zákona.
Pokud se rozbila do půl roku od koupě, což se stalo, má se za to, že už ti jí rozbitou prodali. Takže reklamace. Správně. Do reklamačního protokolu sis měla nechat zapsat, že jakožto způsob vyřízení reklamace požaduješ odstoupení od smlouvy a vrácení peněz. Prodejci bývají vychcaní a rovnou do požadovaného způsobu vyřízení reklamace píšou "oprava". Pokud se tak stalo a tys ten protokol podepsala, pak ti jí opraví. Pokud to do měsíce nestihnou, jejich problém a můžeš od smlouvy odstoupit rovnou pro nedodržení lhůty k vyřízení reklamace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.