Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká náhrada kondenzátoru?

Od: lukaspetiska odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, mám starou televizi značky Tesla a jsou v ní kondenzátory svitkové(tzv.hovňáky),je to samý svod,a jsou bohuželk všechny prasklé takže jsem hledal za ně nějakou náhradu ale nenašel jsem, můžete mi poradit? )

Jedná se o TC173,TC175 TC172. většinou 400V a 1000v,

A poté odpory takové červené značené 1M5 10procent , 2M2 10procent atd.nejsem si zcela jist zda-li to josu odpory nebo kondy.

Za neznalost se omlouvám , a za radu předem Děkuji

Hezký večer

Petiška Lukáš

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kondenzátorem na vyšší napětí proti původnímu nic nezkazíš, spíše naopak. Důležitá je kapacita, zejména v určitých obvodech. V některých obvodech /filtrační a pod/ není přesná hodnota až tak podstatná. Záleží to na funkci kondenzátoru v obvodu.

Něco o kapacitě kondenzátorů a jiné o kondenzátorech lze najít např. zde : google.com/...

hodnocení

0x

TC xxx jsou svitkové fóliové kondenzátory, jen je potřeba přečíst z nich mimo napětí i kapacitu, dají se nahradit běžně prodávanými svitkovými kondenzátory.

To "takové červené" jsou zcela jistě odpory, podle jejich velikosti /rozměrů/ se dá podle starých katalogů k hodnotě přiřadit i zatižitelnost.

Údaje a staré katalogy dříve vyráběných elektronických součástek najde pohodlně strýček Google. Případně ve starších odborných publikacích lze tuto problematiku nastudovat. Pokud nerozeznáte odpor od kondenzátoru, bude problém tu televizi opravit.

hodnocení

0x

To, že je starý sviťák prasklý, vůbec nic nezamená. Parametry a "zdravost" kondenzátoru zjistíš jedině měřením. To samé u odporů. A jestli nerozeznáš odpora od kondenzátorů, tak se do toho nevrtej a nech to nějakému odborníkovi.

doplněno 05.12.18 20:38:

Jestli nerozezná odpor od kondenzátoru, tak ta rada je naprosto na místě. Něco podobného je to o tom měření:-D

Nechat to na odborníkovi je poněkud příkrá rada v případě, že se na tom učíš. Ale je také velmi důležitá předchozí teoretická příprava. Vše lze najít v učebnicích, odborných publikacích a časopisech, proti nám dříve narozeným jedna veliká výhoda - nepřeberný zdroj informací a znalostí - internet.

lukaspetiska
hodnocení

Jasný chápu, jeden je 62000pf a když jsem se ptal v obchodě , tak na mě koukaly a nechápali co to je, ty nové kondíky bohužel nemají pikofarrady ,ale N.

Dá se to nějak vypočítat?

Děkuji

Petiška

adal*
lukaspetiska
hodnocení

Děkuji moc, takže mohu použit těch 6,8N a nevadí,že třeba je 525 V , a dám tam 1000v? Diky a přeji hezky večer

6,8N nééé. 62000pF je 68 nF, označení 68N.

adal*

omlouvam se přehlédl jsem jednu nulu, satam® ma pravdu

takže třeba tento

gme.cz/...

adal*

omlouvam se přehlédl jsem jednu nulu, satam ma pravdu

takže třeba tento

gme.cz/...

Přátelé, ono Lukáše může mást i to, že ty t.zv. "hovňáky" - TCxxx byly při kapacitě, např. 4700pF značeny 4k7 .

lukaspetiska
hodnocení

Ano, máte pravdu většinou je to tak, ještě bych se rád poradil, kolik je teda těch 10000pf, nebo jak to počítate? Je na to nějaký vzorec? Děkuji Lukáš

111®

zopakujte si jednotky: mili, mikro, nano, piko 10na -3 ,10 na -6, 10 na -9 a 10 na -12

takže vždy tisícina předchozí,takže třeba 62000pF= 62nF , prostě posuneš desetinnou čárku o 000

nikdo*
hodnocení

0x

Já jen takovou poznámku. Možná by jste sem měl poslat fotku "takových těch červených 1M5 a 2M2", co si o tom myslíte, že je to odpor. Může se také jednat o ruské svitkové kondenzátory. Kdo to někdy potkal, pozná to podle vzhledu.

"... červených 1M5 a 2M2..." "... Může se také jednat o ruské svitkové kondenzátory"

Nemůže. 1M5 je odpor 1,5 megaohmů (1500000 ohmů), 2M2 pak 2,2 megaohmů (2200000 ohmů). Nenapadá mě, jakou kapacitu by měl takhle značený kondezátor (že by 2,2 megafaradů ;)? Takový kondík bych chtěl někdy vidět :)).

lukaspetiska
hodnocení

To si myslím , že to bude český kondenzator je to ještě originál

hoststary*
hodnocení

0x

Puklé svitkové kondenzátory sice vypadají jako úplně zničené, ale mnohdy to bývá jenom obal, vnitřek bývá dobrý. Nemají svod, buď jsou přerušené ve spojích mezi vývody a fólií, nebo proražené.

Svod a ztrátu kapacity mají elektrolytické kondenzátory.

111®
hodnocení

0x

to vypadá na MP kondenzátory, /metalizovaný papír/ ty byly samoopravitelné a praskal na nich nevhodný obal, barva žlutavá

ja1
hodnocení

0x

Pokud je obal hovňáku prasklý, nechrání již vnitřní fólie proti vniknutí vlhkosti. Potom se někdy dějí věci...;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]