Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Použití 3F zás. 4 a 5 kolík

Od: jully odpovědí: 13 změna:
Dobrý den přeju, pořád se plácám v práci se 3F zásuvkama se 4 a 5 kolíkama.
Chtěl bych tomu porozumět, kdy se dá použít 4 a kdy 5 kolíková 3F zásuvka?
Přechodky se mohou dávat z 5 na 4 nebo ze 4 na 5 kokíků?
Děkuju moc za vysvětlení

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Velmi stručně řečeno: 4 kolík je podle starší normy a je v sítích, kde se používá ochrana "nulováním" (ochraný vodič je společný s pracovním nulákem). 5 kolík je při ochraně proudovým chráničem (pro pracovní nulák a ochrané uzemění jsou vodiče oddělené). Přechodku celkem bez problémů lze použít při přechodu ze 4 kolíku na 5 kolík, musí se v ní ale rozdělit ochraný vodič na ochraný a pracovní. Z 5 kolíku na 4 kolík to fungovat nebude, chránič to vyhodnotí jako poruchový stav a vypadne (pokud tam teda je, což by být měl).

Nicméně varuju před jakýmkoliv neodborným zásahem do zařízení! Při nesprávném zapojení (zvlášť v případě ochraných vodičů) jde o život!

doplněno 04.12.18 11:23:

jully - Ne, když nemáte u 3fázového motoru připojený nulák, chránič nevypadne.

jully
hodnocení

Děkuji za vysvětlení, tak a teď mám v tom nesrovnalost. Jakto že se dá běžně koupit přechodka z 5 na 4 kolíky? Když budu mít 3F motor, stačí mi pro něj 3fáze a zem, když N v přechodce z 5 na 4 kolík nezapojím, vypadne chránič?
Děkuji
jully
hodnocení

V jakém případě by chránič vypadnul?
Jakto že při připojení motoru chránič nespadne? Fázema proteče proud ale nulákem se nevrací protože nebude zapojený, pak by měl chránič vypadnout, protože rozdílový proud tam bude, nebo je to jinak? Tak jsme se to aspoň učili ve škole.

Při rovnoměrném zatížení všech 3 fází nulákem žádný proud neteče, proto tam ten nulák vůbec nemusí být připojený. Proud se vyrovnává mezi fázemi, takže co teče jednou fází tam, to těma dvěma zbývajícími teče zpět (opět velmi zjednodušeně řečeno). Takže nula od nuly pojde a chránič to nevyhodí. Pokud by ale nějaký proud tekl někudy jinudy než fázemi (tedy mimo chránič, například přes Vás do země), nebudou fáze zatíženy rovnoměrně a chránič vypadne.

hodnocení

3x

V redukciach z päť-kolíku na štvor-kolík ktoré kupíte je to už prepojené tak,aby to fungovalo. Táto redukcia slúži len na 3-fázové motorické zapojenie elektromotorov. Vo vnútri redukcie je je PE,čiže zemnenie, na strane 5-kolíku prepojené na N,čiže nulák,na strane 4-kolíku. Týmto prepojením je zemnení elektromotor a v prípade prerazenia fázi na kostru elektromotora dôjde k vyhodeniu prúdového chraniča. K tejto redukcii sa už nesmie použiť jedno-fázové pripojenie,čiže zásuvka na 240 V.

jully
hodnocení

Aha už tomu začínám rozumět.
Mám rozbočovací skříňku (antoníček) kde je 1F a 3F zásuvka. Přívod do skříňky je vidlice 16A 4 kolík.
Když bych měl zásuvku 5kolík a dal redukci z 5 na 4 a na ni připojil tuto rozbočovací skříň, tak to už nesmí být protože se již nesmí z Pe rozbočit N?
Děkuji za vysvětlení
jully
hodnocení

Zajímám se, v redukci z 5 na 4 N není přepojeno do 4 kolíkové. Z 5 kolíkové je PE připojeno na 4 kolíkovou a N není zapojeno.
Mohl by mi to někdo říct jestli mám pravdu já nebo jak píše slavco31?

Nulová svorka tam není, takže není zapojen. Pouze ochranný vodič žlutozelený.

hodnocení

2x

Zjednodušeně řečeno, tam, kde máte zařízení s přímým ovládáním přes vypínač, stačí čtyřkolíková zásuvka (obyčejná míchačka, cirkulárka a pod.). Tam, kde je potřeba nulový vodič a ochranný vodič (např. při ovládání stykačem, nebo relátkem), je potřeba pětikolíková zásuvka (stavební vrátek, čerpadlo do studny s ovládáním, přenosný kompresor a pod).

Existují různé redukce, např. zde.

jully - Chránič nechrání motor, ale vás, při nebezpečném dotykovém napětí. Motor chrání jištění.

jully
hodnocení

Dobrý den,
aha to jsem netušil, že se to tak je, děkuju, že jste mi to vysvětlil.
A můžete mi ještě popsat v jakém případě přechodky z 5 na 4 to fungovat nebude a chránič bude vypadávat?
Děkuju moc za vysvětlení

Co nebude fungovat?

jully
hodnocení

V tomto případě už není možné zapojit zásuvku 230V ani 3F zás. 5 kolík, pouze 4 kolík?
Děkuju za vysvětlení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]