Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínač na omítku do bytu

Od: villy odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
existuje nějaký pěkný vypínač do bytu na omítku? Vypínač co se dává do krabice pod omítku asi nemohu dát do nějaké krabice na omítku?
Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

krabice se dělají vysoké a nízké a taky se dělají vypínače, které se dají přišroubovat rovnou na stěnu.

Zkuste zadat do vyhledávače vypínač nástěnný. Mě jich vyběhlo asi 100 a mezi nimi tady ten.

vpcentrum.eu/...

hodnocení

2x

V bytě vypínač na omítku nevypadá moc pěkně, existují sice přístrojové krabice pro lištový rozvod (do nich ale nepasuje každý vypínač, musí se vybírat podle tvaru té krabice), ale do bytu se moc nehodí. Pokud máte málo místa, existují mělké přístrojové krabice do omítky, KP68/2. Do nich je přeci jen větší výběr vypínačů. Při výběru vypínače je potřeba počítat s nižší hloubkou krabice.

elektrohartman.cz/...

Pro ten lištový rozvod jsou krabice např. zde:

google.cz/...

villy
hodnocení

Dobrý den,
dobře děkuji, rozvod bude lištový na chodbě v panelákové bytě, něco z odkazů už vyberu.
Mohl bych ještě radu? Je to starý ještě Al rozvod, já jen natáhnu kabel v Cu 3x1.5 od rozvaděče, v něm jsou ještě staré bakelitové jističe, budu potřebovat zapojit fázový vodič pod jistič, je tam však zapojen jeden Al vodič.
Jak to v tomto případě udělat?
Poradíte mi někdo?
Děkuji

Není to sice úplně redy, ale pokud použijete stejný průřez vodiče, jako je stávající na jističi (což zřejmě nepůjde, Al vodiče se v průřezu 1,5 nevyráběly), dal byste nový vodič vedle stávajícího a dotáhnul. Zde by to nemělo dělat neplechu, protože vodiče nebudou překřížené. AL a CU se nesmí dotahovat přes sebe v jedné svorce. Ideální řešení by bylo vyvést z jističe vodič na svorkovnici, kde bude z jedné strany přívod a dvě svorky budou proklemované, tam pak připojit vodiče, každý na svou svorku. Kdysi byly takové zvláštní svorky, kdy do jističe se vložila část svorky a na druhé straně byly dva šroubky pro připojení dvou vodičů. Vypadalo to jako téčko. To už ale těžko seženete.

olinl
Pokud máš jistič jako je na obrázku, tak ty jednotlivé vodiče dej v tom "utahovacím" otvoru jističe na každou stranu (od sebe na kraje). Ten plíšek, který svírá vodiče a je utahován šroubkem je trošku tvarově do podkovy, takže to bude držet. Je s tím trošku práce, ale dá se to v tom omezeném prostoru zvládnout. Jinak jsem dával v tomhle jističi hliník a měď na sebe, akorát se musely vodiče ohnout do podkovy a smáčknout v ohybu kombinačkama, aby se vytvořila větší kontaktní plocha a "drželo to" v jističi. Pokud tam nepotečou velké el. proudy (budou jen světelné obvody), tak to vydrží dlouho. Jednou za čas je dobré tyhle hliníkové spoje dotáhnout-doporučuje se každých 10 let nebo vyměnit tu skříňku s jističema za modernější a rozdělit vodiče pod jističe podle potřeby.
Vypínač na omítku do bytu

villy - jistě jsi pochopil, že to co zde píše olinl, není rada elektrikáře. Je jen na tobě, jak se k tomu postavíš.

willy
hodnocení

Dobrá rada, dám pod plíšek na jednu stranu Al vodič a na druhou Cu vodič.
Ale když je Al nejspíš 2.5, mohu dát Cu 1.5?
Děkuji

villy - Kdybys četl odpovědi, tak už jsem ti jednou psal, že průřezy musí být stejné, protože to rovnoměrně neutahneš. A navíc, z jednoho jističe nemohou odcházet dva různé průřezy vodičů. Ale vidím, že tě ty správné rady nezajímají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]