Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit motor s rozběhovým kondenzátorem

Od: jirka24* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, nevím jak připojit rozběhový kondenzátor k motoru ventilátoru a jak zapojit přívod 220V. Dříve to bylo zapojené a pak demontované ze svářečky PP500(CO2) Ztratil jsem schema tohoto zapojení, které jsem si kdysi před demontáží nakreslil. Motor má tři vývody v barvách, černá, hnědá a červená.

Děkuji za radu

Jak zapojit motor s rozběhovým kondenzátorem
Jak zapojit motor s rozběhovým kondenzátorem #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doktpr365*
hodnocení

4x

Na 1. vývod fázi na2. vývod nulu a součastně jeden fous kondenzátoru a na 3. vývod druhý fous kondenzátoru. Pro změnu otáček motoru první fous kondenzátoru dát na 1. vývod (fázi)

doplněno 30.11.18 20:41:

Jinak vše najdeš tady

mylms.cz/...

jirka24*
hodnocení

Použil jsem tvé rady a funguje to na první pokus...díky moc za radu pro amatéra jako jsem já.

111®
hodnocení

0x

změřit odpory vinutí a pak se uvidí

hodnocení

0x

Proměř ohmetrem (multimetrem) odpor mezi jednotlivými vodiči. Mezi dvěma by měl být shodný odpor, mezi dalšími dvěma dvojnásobný. Ty , jež mají proti sobě dvojnásobný jsou konce jednotlivých cívek dvou vinutí a ten třetí je společný. Pak zapoj na ten společný vodič nulový vodič, na ten jeden, z těch zbývajících dvou, fázi a jednu sranu kondenzátoru. Druhou stranu kondenzátoru připoj na třetí (zbývající) vodič. Pokud by se točil obráceně, prohoď kondenzátor na ten první vodič a fázi na druhý vodič (těch zbývajících) - vlastně je "prohoď mezi sebou. Ten nulový zůstává pořád stejně.

jenicek*
hodnocení

0x
Motor: 230V
modrý - modrý N (nulák)
hnědý - hnědý L (fáze)
růžový - fáze přes kondenzátor
ochranný vodič na kostru motoru

jirka24*
hodnocení

Proměřil jsem odpor mezi třemi vodiči a všechny hodnoty mi to ukázalo stejně 173 Ω , ať jsem to prokombinoval jakkoliv , ale dík za radu. Teď už mám zapojeno a funguje.

Ještě jednou díky za všechny rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rozběhový kondenzátor

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]