Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Delic napeti, priklady

Od: delic odpovědí: 8 změna:
Ahoj. Osvetlil by mi nekdo delic napeti? Nejedna se o domaci ukol, reseni je primo prilozeno. Jen z dostupnych materialu jsem nepochopil, jak postupovat u takto sloziteho delice, vsude to vysvetluji na tom nejprimitivnejsim prikladu s max dvema odpory :( tady je tech vetvi a odppru v serii a paralelne tolik, ze proste plavu. Staci mi jen vzorecky s jednoduchym nakopnutim, zadny elaboraty
Delic napeti, priklady
Delic napeti, priklady #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

1x

Prostě složitý obvod si rozdělíte na jednodušší obvody, které vyřešíte.

Například IR5 spočítáte tak, že si vezmete odpory R2 R3 R4 a spočítáte jejich společný odpor (R2,R3 jsou v sérii a s nimi je paralelně R4). Tato výslednice R234 je v sérii s R5, teda celkový odpor je R234+R5. A proud skrz ně je I=U/R.

Prostě je to skoro automatické otravné počítání.

hoststary*

Jestliže vám jde pouze o dělič napětí, vyjdete z toho, co vám už poradil rádce "rv" a budete hledat poměr napětí na kombinaci R234 k napětí na odporu R5. Ten odpor, který je paralelně ke zdroji se vůbec nepočítá, na něm je také plné napětí jako na zdroji.

U tohoto příkladud vám zadali tak jednoduché hodnoty proto, aby to šlo počítat z hlavy: sériový odpor 2k + 6k = 8k a k tomu je paralelně odpor 8k, takže hbitě vypočítáte, že celková sestava těchto odporů je8 . 8 /(8 + 8) = 64/16=4k.

No a pak tam máte dělič těchto 4k v sérii s 5k, což je celkem 9k. Buď to vezmete trojčlenkou a máte poměr napětí 4:5 z 18 V a vyjde vám nějaké číslo, nebo to můžete počítat přes proud, takže I=18V děleno 9k je 2 mA celou větví a pak na výsledném odporu R234 4k bude napětí 2mA krát 4kiloohmy což je 8V a zbytek na odporu R5 si odečtete z 18V, nebo kontrolu uděláte stejný výpočet napětí v dolní větvi děliče 2m krát 5 kiloohmů, což je 10V.

hoststary*
hodnocení

1x

U druhého příkladu s 60V to vidíte docela dobře, v dolní části děliče jsou oba odpory R4 a R5 paralelně, Dá se to opět vypočítat z hlavy, horní část děliče jistě máte, v dolní je R45 = 2.18/(2+18) = 36/20 = 1,8k, atd, proudy jak je vidět, umíte.

Ve třetím příkladu to jsou tři odpory v sérii R= R1 + R2IIR3 + R4 a po dosazení máte z hlavy vypočtenou paralelní kombinaci R2 II R3 = 10.15/(10+15) = 150/25 = 6k a pak snadno vypočítáte celkový odpor jako 4 + 6 + 5 a i bez kalkulačky z hlavy vidíte celkový odpor 15k připojený ke zdroji 15V a proud už z toho kouká jako vidle z kupky sena a může se počítat proud a jistě máte chuť si vypočítat i všechny ostatní.

no ten třetí 15V jsem právě dal, protože je tak jednoduchý a neztrácím se kudy teče proud, když tam mám jen dva uzly, ale kudy teče a jaký proud u 60V, 75V a 100V ...

111®
hodnocení

1x

asi ti chybí informace, že se zjednodušuje od konce

no mě těch informací chybí bohužel asi víc :) si pamatuju ze školy pár pouček, ohmův zákon, teď jsem si něco málo osvěžil samostudiem, ale vždy se zaseknu v nějakém bodě.

111®
hodnocení

1x

Asi takto: se to překreslí pro pochopení

doplněno 27.11.18 20:17:

Mohla by se vám hodit Transfigurace odporů: telefon.unas.cz/...

Delic napeti, priklady #3

hodnocení

0x

Díky díky, takže když mám U234 8V potřebuji proud I2 a I4 tak je to U234/R2+R4 ( 8 / 2+6) pro oba odpory a I3 je U234/R3 (8 / 8) čili pro obě dvě větve jeden milík.. a z toho vypočtu U2 U3 U4 = jako I*R? takže 2V, 8V, 6V?

Nechcete takhle hezky mě nakoupnout i u dalších příkladu?

U toho 60V budu pocitat jak? :( Tam jsem se zase ztratil u druhý větve. První budu mít R1+R3 v serii a knim paralelne R2 ale ta druhá větev? Pokud je k nim R4 seriove a k nemu R5 paralelne, tak proc mam pocit, ze k R123 je R5 seriove? Jsem ze skoly fakt mazec let :(((

Ten 15V dam, ale ten 75V a 100V se mi už zase mlží brejle :((

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]