Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze dát kondenzátor o vyšší kapacitě?

Od: jenicek* odpovědí: 8 změna:
Zdravím a omlouvám se že vás znova otravuji. Chci se zeptat. Mám 1f motor 250W a chci u něj vyměnit rozběhový kondenzátor o kapacitě 4uF za 10uF kondenzátor. Otázka zní: mohu do něj dát kondík o vyšší kapacitě aniž bych ho zničil? Prý když se dá kondenzátor vyšší kapacity,tak vinutím protéká větší proud a rychle se zahřívá a může se poškodit. Každopádně díky za odpovědi.
P.S radu "Jeníčku,nehrabej se do toho když s tím nemáš zkušenosti" si nechte pro sebe.Nebetre to ve zlém,ale já se zde ptám na konkrétní dotaz. Všechnu odpovědnost beru na sebe,nikoli na vás.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Pokud je kondenzátor trvale připojený, pak "když se dá kondenzátor vyšší kapacity,tak vinutím protéká větší proud a rychle se zahřívá a může se poškodit" - správná odpověď je už v otázce...ale, Jeníčku, zkusit to můžeš, když odpovědnost bereš na sebe...jen to nezkoušej v obýváku, okolní předměty dost "načuchnou" spálenou izolací

hodnocení

2x

Pokud kondenzátor není vadný, není jediný důvod ho měnit za kondenzátor s jinými hodnotami. Takovou výměnou naděláte víc škody, než užitku a nedosáhnete žádné změny parametrů motoru.

jenicek*
hodnocení

@nonek: Moc jste mě nepotěšil. Každopádně díky za odpověď. Samozřejmě nechci motor zničit ale chci aby měl větší otáčky. Jaký vzorec se používá pro výpočet kapacity rozběhového kondenzátoru?
achjo

Změnou kapacity kondenzátoru nezměníte otáčky - ty jsou dané konstrukcí.

Kapacita kondenzátoru bývá uvedená na štítku motoru.

jenicek*
hodnocení

Na štítku nic o kondenzátoru nebylo. Je na něm napsáno: 230V~50Hz 250W IPX4 a je to motor z bazénového čerpadla. Proto jsem se ptal na kondenzátor. Ten 4uF je původní ale chci dát jinej.

jenicek*
hodnocení

Rozumím,takže ho nebudu měnit a nechám ten původní. Jen ještě otázka: prý se dá použít místo kondenzátoru treba rezistor nebo tlumivka kteří nahradí "pomocnou fázi" do pomocného vinutí. Je to pravda? Mohu je použít kdyby odešel rozběhový kondenzátor?
jdukolem

K fázovému posuvu lze použít i indukčnost,ale kdo by to dělal,byla by mnohem větší a dražší než kondenzátor.

jenicek*
hodnocení

Aha to o těch tlumivkách a rezistorech jsem chtěl potvrdit zda je to možné. Takže nic nebudu měnit a nechám to tak jak to je. Díky za rady a Hezký večer. J

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]