Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu.Jaký je lepší fotoaparát CANON G-10 Powershot a nebo Olympus SP 590 UZ? Nebo prosím poraďte jiný fotoaparát v ceně kolem 20 000 kč .Děkuji
Určitě Canon
doplněno 16.11.09 09:19:Měla jsem tenhle Olympus a vracela jsem ho, nelíbily se mi ty fotky, měly divné barvy, neumí to tak hezky rozostřit pozadí, ani zachytit pohyb, v tom je Canon dle mne jedinečný.
Canon G10 má větší čip než SP-590.
SP-590 kvůli rozsahu zoomu docela aberuje.
Jsou to oba "kompakty" ale G10 má použitelnější fotky i na ISO 800, SP-590 sotva použitelné do ISO400.
Zaleží také co chcete fotit, na pár foteček rodiny a zvíře v ZOO vám SP-590 stačí. Pokud chcete lepší kvalitu fotek tak G10 (jeden z nejlepších kompaktů - ještě k LX3, G11)
Na internetu se určitě dají nalézt recenze obou fotoaparátů.
Děkuji za radu,ale ve všem co jste mi napsal,se přesně neorientuji.Můžete mi poradit,ještě nějaký fotoaparát kolem 20 000 kč?Předem děkuji za odpověd.
Napište jakou máte představu o focení (co chcete fotit), nemá asi smysl, aby jste si pořizoval zrcadlovku a poté fotil na automat rodinku jak grilujou klobásy. Spousta lidí je se zrcadlovky poté sklamaná, protože jejich představa je ta, že "to samé jako kompakt akorát větší, těžší a dělá to lepší fotky" - se zrcadlovou je třeba umět fotit a jestli nemáte ani páru co je ISO tak zbytečně neutrácejte a kupte si raději kvalitní kompakt viz. G10, G11, LX3 nebo pokud chcete větší zoom tak FZ28, FZ38 a až se naučíte s tímhle tak pak přejděte na zrcadlo
A jestli chcete jen kvalitní cvakátko v automatu (žádný nastavování clony a pod.) tak kupte něco jako TZ7
Ale jak říkam, nevím co a jak chcete fotit ani neznám vaší zkušenost s fotografováním, tak těžko radit. Skuste napsat víc
Jestli je limit kolem 20 tisíc tak bych rozhodně doporučoval popřemýšlet nad opravdovou zrcadlovkou. Kvalita obrazu, komfort obsluhy a rychlost focení je nesrovnatelná s jakýmkoliv vyspělým kompaktem nebo "elektronickou zrcadlovkou"!
Takovým Canonem 500D nebo Nikonem D5000 rozhodně chybu neuděláš, v ceně kolem 18 - 25 tisíc máš ale nabídek od těchto značek víc (ceny jsou včetně výměnného objektivu). Výhoda je že pokud tě to chytne, tak časem sice můžeš dokoupit ještě lepší "tělo" foťáku, přitom ale můžeš stále používat objektivy ze "starého" modelu.
Děkuji za radu,ale bylo mi řečeno,že pokud si koupím zrcadlovku,tak potom budu muset dokupovat různé objektivy a tím se cena aparátu značně prodraží.Je ne tom něco pravdy?A pokud mohu poprosit,můžete mi doporučit nějaký jiný fotoaparát, kolem 20 000 kč?Nebudu nikdy fotit profesionálně,spíš mi jde a kvalitu fotek a aby také dobře fotil pohyb.Předem děkuji.
Ne, je to jinak. Koupí zrcadlovky získám možnost dokupovat si špičkové objektivy za desítky a stovky tisíc, nikoliv povinnost Můžeš si koupit i levný objektiv za 4 tisíce, který se samozřejmě profi modelům k zrcadlovkám nebude ani přibližovat, ale i tak bude MINIMÁLNĚ srovnatelný s objektivy kompaktů.
Strašně záleží co chceš fotit. Začal bych tím že píšeš o pohybu - taky prostě zrcadlovky memají konkurenci. Díky velkému čipu mají při nastavení vysoké citlovosti (pokud potřebuješ zkrátit dobu expozice a už nemůžeš pohnout s clonou) daleko menší šum, především ale mají oproti kompaktům neuvěřitelně rychlé zaostření!
Mimochodem jestli jde o focení pohybu tak předpokládám focení na nějaké sportovní akci, kde nemáš možnost jen tak dobíjet baterii. Třeba u Nikonů se běžně dá nafotit na jednu baterii přes 1000 snímků.
Taky nefotím profesionálně, jenom pro radost. Mám už letitou digitální zrcadlovku Nikon D70, na které jsme s manželkou za tu dobu už nafotili něco kolem 40 tisíc fotek všeho možného. Cca 80% fotek fotíme na standardní objektiv 18-105, občas (když vyrazím na letecký den nebo manželka do ZOO ) tak nasadím teleobjektiv 70-300 a bohatě to stačí. Pokud bys nepotřeboval extra velké přiblížení tak ti stačí základní objektiv. Tady se trošku projeví výhoda Nikonů, jejich "základní"objektivy jsou na velmi dobré úrovni - většinou jsou lepší než srovnatelné objektivy od Canonu. Výhoda Canonů je zase s objektivy nejvyšší třídy, kde zase vede s kvalitou a nabídkou Canon.
Proto můj typ "zrcadlovka do 20 tisíc"je asi tenhle:
Pokud by se cena mohla trošku překročit, tak bych volil
U všech je velmi dobrý objektiv se stabilizací, takže se i z ruky a za šera dá bez problémů fotit s na delších časech. Mimochodem díky tomu že je zrcadlovka větší a těžší se i bez stabilizace dají udržet delší časy bez rozmazání než s kompaktem.
Pokud bys už na začátek potřeboval i teleobjektiv tak na začátek by šel třeba tenhle - aaafoto.cz/...
Další důležitá věc - než si ji koupíš (pokud by sis ji chtěl koupit ) tak si ji zajdi do nějakého obchodu vzít do ruky. Každý foťák má trochu jiné tělo a každý ti padne do ruky jinak. A protože zrcadlovka má s objektivem jedno až dvě kila tak je potřeba aby ti do ruky sedla pohodlně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.