Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napětí Li-Ion článku

Od: rumicek® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, do dneška jsem vyznával zřejmě blud, že Li-ion a Li-pol články mají nominální napětí 3,6/3,7 V. Dnes jsem ovšem viděl AA akumulátory s napětím 1,5 V. Nevíte jak to s tím napětím je?
Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Neí to jen článek, obsahuje to elektroniku. Je to vlastně kompletní powerbanka nacpaná do AA pouzdra. Pozor na to, že to má oproti klasickým bateriím elektronicky omezen výstupní proud kolem 2..2,5A takže tam, kde jsou baterie krátkodobě namáhány vyšším proudem (blesk fotoaparátu, výkonné RC modely, nářadí) nebude fungovat.

hodnocení

0x

Podle nabíjecího napětí je zjevné, že to je plné elektroniky - obsahuje to nabíječku a stabilizátor na těch 1,5V. Jen tu deklarovanou kapacitu tam asi nenaměříte.

kapacita je naprosto OK, není to v Ah, ale ve Wh. Tedy při napětí článku uvnitř 3,7V je to nějakých 800 mAh a to tam v pohodě vejde i s elektronikou.

hodnocení

0x

Podle mě je to nesmysl. Sebevětší množství elektroniky v samotném článku (což je taky nesmysl) nemůže zvýšit jeho výstupní napětí. To je dané fyzikálními vlastnostmi Li-ion článku. Ale třeba se pletu...

doplněno 18.11.18 15:58:

No tak jo, no... Jsem holt 100 let za vopicema. :(

step-down nebo step-up měnič ti nic asi neříká... stačí maličkej integráč, pár SMD součástek (možná už dnes i bez nich, vše v jednom malém švábovi) a napětí je na výstupu hned vyšší nebo nižší dle potřeby.

Je v tom článek, který má 3,7V, jako výstupní je step-down na 1,5V a jako vstupní (nabíjecí je step-down z 5V na nabíjecí napětí článku).

Step-up měniče se používají v powerbankách, protože jsou tam články zapojeny paralelně (3,7V), ale na výstupu USB je 5V.

vernon
Magdone, pobavils... :-D

hodnocení

0x

To je relativně stará záležitost a od jiných firem existuje mnohem vychytanější provedení:

Např:

aliexpress.com/...

Nebo:

aliexpress.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]