Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna řemenu pračky - kontrola nasazení

Od: ernie® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den všem.

Vyměnil jsem drážkový řemen na pračce.

Na obr. 1) je nasazení řemenu do drážkové řemenice motoru. Řemenice má šířku, která umožňuje variabilní nasazení řemenu vůči axiální ose řemenice bubnu.

Na obr. 2) je řemenice bubnu.

Nasadil jsem řemen na drážky pohonného motoru tak, aby byl řemen v axiální ose řemenice bubnu.

Nyní otázka. Provedl jsem zkoušku tak, že jsem několikrát otočil bubnem na obě strany. Řemen zůstal v ose řemenice bubnu a nevypadá to tak, že by měl snahu sjíždět.

Myslíte, že to tak bude správně?

Samozřejmě to lze ověřit empiricky při zítřejším praní. Ovšem nerad bych se jako ješitný chlap dočkal manželčiných poznámek ve stylu "jaks to tam nasadil?" :)

Výměna řemenu pračky - kontrola nasazení
Výměna řemenu pračky - kontrola nasazení #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dle popisu to vypadá dobře, nedělal bych to jinak. Jen bacha na pojem axiální. Axiální je ve směru osy, u rotačního tělesa se tedy zpravidla mluví o směru axiálním (ve směru osy rotace) a radiálním, kolmo na něj). Ale to jen na okraj. Dlůežitý je výsledek a ten je dle mého OK.

asd1

Vždyť to píše dobře..

Podle fotky to je tak jak to bylo původně (řemenice je oleštěná v místě kde byl původní řemen), takže pokud to fungovalo předtím tak bude i teď... Víc z fotky nejde poznat.

hodnocení

Ty termity. Axiálně radiální? :)

Kolmo na osu...

hodnocení

@asd1 Dobrý postřeh. Toho oleštění jsem si všimnul až teď. Ve skutečnosti jsem jej neviděl (tma).

asd1- Narážel jsem na: aby byl řemen v axiální ose řemenice bubnu. Axiální (jdoucí ve směru osy rotace), radiální - kolmo na něj. Navlékl to tedy tak, aby řemen byl kolmo na osu rotace, tedy v radiálním směru, chcete-li v radiální ose. Navlékl to správně, ale ten směr správně nenazval.

hodnocení

Dík za pomoc. Patrně jsme se všichni shodli na tom, že to bude fungovat. Další debatu ohledně správných technických termínů nechám na vás, přestože jsme se pochopili... Přičemž pro mě nebude nezajímavý výsledek debaty.

hodnocení

3x

Důležité prostě je, aby řemen byl k řemenicím kolmo, to znamená úhel 90 stupňů. Pro ty, kteří si moc nevěří, lze proměřit úhelníkem.

hodnocení

Tohle asi úhelníkem nezměříš, řekl bych, i kdybys tam měl dobrý přístup. Jestli to byla ironie, tak se omlouvám za to, že jsem ji nepochopil. :)

asd1

Ale změříš ;) úhelník položíš na řemenici. Nebo pravítko na čelo řemenice a musí být rovnoběžné s řemenem...

ernie® - lze to úhelníkem změřit s pomocí rovné latě, ale ještě lepší to je pomocí příložníku. Už jsem to vícekrát dělal, hlavně po výměnách motorů, kdy je často vykotlané uložení (nebo má motor jiné rozměry, než originál) a musí se to doladit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]